Friday, February 24, 2012

Dearest Azie Nur'Auni binti Shbini,



24th February 2012, 4.15pm

Dearest Azie Nur'Auni binti Shbini,

Assalammualaikum. Ape khabar? Hehe mesti semua okay je kan, tak okay pun, just enjoy the ride lah. Hehehe. Ape perasaan masuk umur 22 ni? Best? Dah 22 tahun dah atas bumi Allah ni, kan? Semoga 21 tahun sebelum ini dah dimanfaatkan dengan baik.

Surat ini ditulis hanyalah untuk nasihat dan ingatan untuk awak menempuh 22 tahun ni. Lagipun, dah lama kan awak tak dapat surat? Haha. Bluekkk! Okay, kita mulakan dengan Bismillah.

Yang pertama, saya nak cakap, TAHNIAH :) Sebab awak dah lalui macam-macam. 1001 kesedihan (ecewah) 1001 kegembiraan, semua awak dah lalui. Semua tu akan dijadikan panduan untuk awak teruskan hidup pada masa akan datang, sama ada untuk awak, ataupun mereka di sekeliling awak nanti. So, jangan pernah menyesal atas setiap benda yang berlaku. Ada tersembunyi hikmahnya dalam tiap sesuatu. Baik yang buruk, mahupun yang baik. Percayalah, satu hari nanti awak akan nampak and terdetik dalam hati, "Ohhh, nasib baik dulu aku bla bla bla". Haaa gituu :P Kalau awak marah, sabarlah. Marah tu hasutan syaitan. Doakan yang terbaik untuk mereka yang membuat awak marah tu. Bukan kah itu lagi bagus? :)

Yang kedua, dalam tugas awak sebagai seorang anak dan kakak. Satu benda yang awak kena ingat, jangan pernah lupakan mak ayah awak. Tanpa diorang, awak boleh lahir? Tanpa diorang, awak boleh hidup sampai besar cenggini? Tanpa diorang, awak ada rumah, keluarga, dan kasih sayang? Tak ada. Awak mesti bersyukur, sebab tak semua orang lahir ada emak dan ayah. Mereka tak akan ada pernah duanya. Tiada pengganti. Jangan awak lupakan mereka, doakan mereka, sayangi mereka, dan kalau ade duit lebih tu, belanja mereka. Mungkin awak fikir, nanti aku dah kerja nanti, baru aku bagi duit kat mak bapak aku. Sekarang aku mana ada banyak duit. Tapi, siapa tahu, mungkin ajal awak tiba sebelum awak bekerja. At least, mereka mampu merasa duit dari anak mereka ni. Ala, paling tak pun, belanjalah KFC ke, mak awak kan suka KFC? Bapak awak belanjalah t-shirt ke, percayalah, dia akan suka ape-ape je yang awak bagi. Satu lagi yang penting untuk awak selalu beringat ialah awak anak sulung. Awak kakak kepada 8 adik-adik awak. Awak role model mereka. Awak yang meletakkan benchmark untuk mereka dalam hidup mereka. Baik buruk awak, semua dorang akan bandingkan. Jadi, jadilah kakak yang baik, tau? :) Jangan pernah bezakan kasih sayang antara adik-adik awak. Dah besar nanti, merekalah darah daging awak bila mak ayah awak dah tiada. Setiap kali balik, jangan lupa belikan mereka hadiah, souvenir, or ape-ape je lah. Itu tanda ingatan awak terhadap mereka. Macam awak selalu buat tu :) Sekecil manapun hadiah tu, trust me, dorang akan treasure it by their heart. Kalau gaduh tu, alaa itu perkara biasaaaa. Bak kata pepatah (ewah!), air dicincang tak akan putus. Hehe. Selalulah berada di sisi mereka bila mana mereka memerlukan awak, sebagai kawan atau sebagai kakak. Ok?

Sebagai seorang pelajar pula, harapan negara, agama, dan bangsa semua terletak di bahu awak. Even harapan mak/ayah/adik/makcik/pakcik/sepupu/nenek/datuk/kawan/cikgu/rakyat/bakal keluarga awak semuaaaa pun tergalas di bahu awak. Sanggup ke awak musnahkan harapan mereka yang tiap malam berdoa untuk awak? Membazirkan duit rakyat yang bayar cukai, dan disalurkan ke biasiswa awak? Awak pun mesti berharap untuk berjaya kan? Awak nak hancurkan harapan awak jugak? MESTI TAK NAK KAN? Jadi, jangan buang masa, belajar rajin-rajin, supaya awak boleh berjaya. Tak, jangan aim untuk dapatkan markah tertinggi. Markah itu tidak penting! Yang penting apa yang awak pelajari, dan mampu untuk dimanfaatkan kepada semua selepas belajar nanti. Benar, bidang perubatan ini tak pernah berada dalam list courses yang awak nak ambik. Saya ingat lagi awak pernah bagitau saya masa umur awak 16 tahun dulu, yang awak tak akan ambik medic. Ingat lagi tak? Tapi somehow, perancangan Allah memang mantap. Awak berada dalam dunia perubatan, malahan alhamdulillah awak sudah berada di tahun keempat. Awak ceritakan kepada saya setiap malam apa yang awak pelajari hari ini, malahan setiap keluh kesah awak yang awak kata tajuk ni susah, tak sanggup dah nak ambik medic, dan ada masa awak gembira sebab berjaya lulus menempuh exam dan tersentuh bila tau besar-Nya kebesaran Allah bila awak belajar tubuh badan manusia. Tapi saya bangga, kerana awak masih mampu bertahan, malahan semakin tabah. Sebab tu awak kena betulkan niat untuk belajar ni. Belajar ni jihad tau? Bertuah orang yang berpeluang untuk belajar.

Ha, tugas awak sebagai hamba Allah jangan diabaikan! Dunia ni cuma pinjaman dan persinggahan. Awak kena bekalkan diri awak sebaiknya untuk akhirat nanti. Jangan lupa solat 5 waktu. Berapa minit je pun sembahyang, kalau dok tengok Runningman 40minit tu boleh, takkan nak jumpa Pencipta awak 5 minit tak boleh? ;) Awak jangan lupa, jangan sombong dengan Allah tau. Dia tak pernah tinggalkan awak sorang-sorang. Dia tak pernah abaikan awak. Dia bagi awak oksigen, dia bagi awak kesihatan yang baik. Dia sayangkan awak. Sebab tu ada benda yang dia suruh kita buat, ada benda yang tak boleh langsung-langsung (haram) untuk kita buat. Sebab dia sayangkan awak. Jadi, tinggalkanlah larangan-Nya, patuhi suruhan-Nya. Bukan susah pun, malahan makin banyak pahala awak. Kata nak cantik luar dalam, kenalah terpancar NUR kat muka awak. Nama awak pun ada NUR kan? Hihi.

Bagaimana awak sebagai seorang kawan pula? Hari tu saya baca twitter awak. Awak kata awak nak a bestfriend, tapi true friend is REALLY HARD to find. Betul tu, saya setuju. Makin kita dewasa, makin kita kurang mengerti siapa kawan kita yang sebenarnya. Tak apa, jangan risau. By time, pengalaman akan menunjukkan siapa kawan yang setia bersama kita dalam susah dan senang. Tapi sebelum itu, awak kena menjadi true friend jugak. Jangan lupakan kawan-kawan lama bila berjumpa yang baru. Jangan abaikan yang baru bila bersama yang lama. Kawan-kawan ni ibarat keluarga kita bila mana kita jauh dari keluarga. Tanpa kawan, awak takkan mampu menempuhi hidup awak di perantauan ni. Tanpa kawan, awak takkan mampu tersenyum dan selesa di negara orang. Jadi, jika ada kawan yang dalam kesusahan, jadilah yang pertama untuk hulurkan tangan, atau pun bahu untuk mereka bersandar. Jadilah pendengar yang baik, jadilah pendukung yang baik. Jika ada yang salah, tegurlah dengan berhemah. Taw?

Dan last but not least, tugas awak sebagai seorang bakal isteri. Tak kisah lah kepada sesiapa pun, awak kena persiapkan diri awak dari sekarang. Belajar untuk menjaga diri, tak boleh sakit-sakit. Teruskan makan supplement yang awak makan sekarang. Jangan skip makan, exercise jangan lupa. Jaga muka, jaga kulit, jaga hati, jaga fikiran. Semua tu untuk kebaikan awak jugak. Haaa. Awak kena persiapkan diri awak. Dengan ilmu agama, ilmu rumahtangga, ilmu tambat hati suami (eh, janganlah blushing. kikiki). Semua tu sebenarnya dah kena start dari sekarang. Sebab awak dah masuk umur yang boleh kahwin dah. Tup,tup dah sampai masa, haa tadelah nervous nervous. Kalau awak belum pasti dengan jodoh awak, istikharah. Allah kan sayangkan awak? Tanya dia. Kalau awak heartbroken, sabar and let it go. Mungkin jodoh awak bukan dengan yang ini, tapi dengan yang itu. Tulang rusuk tidak akan tertukar. Kalau awak dah jumpa, jangan lupa untuk bersyukur, dan doakan semoga jodoh ini berpanjangan. InsyaAllah. Tapi jangan lupa perkara pertama yang awak kena ingat. SAYANGI DIRI AWAK. Ye, awak kena sayangi diri awak. :)

Hmm, okaylah. rasanya macam dah banyak sangat dah saya celoteh ni. Hihi. Sekali lagi, selamat hari jadi! Err, belated. hihi. 22 tahun dah awak ye? Ingat tau nasihat dan pesanan saya ni. Kalau awak perlukan apa-apa, panggil sahaja saya dalam diri awak tu. Saya sentiasa ada. So, semoga segala wishes awak tercapai! Semoga berjaya dunia dan akhirat, dan sentiasa dalam lindungan ALLAH. Amin! Bye-bye!

Ikhlas daripada;





(YOUR BELOVED YOURSELF)

p/s: thanks untuk semua yang celebrate birthday, all the wishes, and yang bagi hadiah. Sayang korang much much! :)


Thursday, February 23, 2012

Wanita yang akan kau nikahi ini, adalah hanya wanita biasa.


Kepadamu yang akan menjadi pendampingku kelak..
Terima kasih kerana telah memilihku di antara ribuan bidadari di luar sana yang siap untuk kau pilih..
Padahal kau begitu tahu, aku hanya wanita biasa,yang sangat jauh dari sempurna.
Karenanya ku ingin kau tahu,aku bukan wanita yang sempurna, aku begitu banyak kekurangan.

Maka ketahuilah..
Kepadamu yang akan memilihku kelak..
Aku tak sebijak bunda khadijah,
karenanya ku ingin kau tahu,
aku boleh saja berbuat salah dan begitu menyebalkan.

Maka ku mohon padamu, bijaklah dalam menghadapiku,
jangan marah padaku,
nasihati aku dengan hikmah,
karena bagiku kaulah pemimpinku,
tak akan berani ku membangkang padamu..
Duhai kau yang telah memilihku kelak..
Ingatlah, tak selamanya aku dapat nampak cantik di matamu,
ada kalanya aku akan begitu kusam dan jelek.
Mungkin karena aku begitu sibuk di dapur,
menyiapkan makan untuk kau dan malaikat-malaikat kita nanti
–insya’Allah-.

Maka aku akan tampak kotor dan berbau asap.
Atau karena seharian ku harus membenahi istana kecil kita,
agar kau dan malaikat kita dapat tinggal dengan nyaman dan sihat.

Maka mungkin aku tak sempat berdandan untuk menyambutmu sepulang bekerja..
maka tegurlah aku, dan khabarkan padaku dengan lemah lembut dan bijaksana…
Ataukah kau akan menemukanku tersenguk-senguk saat mendengar keluhan dan ceritamu,
bukan karena aku tak suka menjadi tempatmu menumpahkan segala rasa,
tapi karena semalam saat kau tertidur dengan nyenyak,
aku tak sedetikpun tertidur karena harus menjaga malaikat kecil kita yang sedang sakit,
dan ku tau kau letih mengais rezeki untuk kami,
maka tak ingin ku mengusik sedikit pun lelapmu..

Jadi jika esok pagi kau mendapatiku begitu letih dan ada lingkaran hitam di mataku,
maka tetaplah tersenyum padaku,
karena kau adalah kekuatanku..

Padamu yang menjadi nahkoda dalam hidupku kelak..
Ketahuilah, mungkin ada saatnya, aku tak sesabar Fatimah,
ada kalanya kau akan menemukanku begitu marah,
menangis dan tak terkawal,
bukan karena ku membangkang padamu,
tapi aku hanya wanita biasa,
aku juga memerlukan tempat untuk menumpahkan beban di hatiku,
tempat untuk melepaskan penatku,
dan mungkin saat itu aku tak menemukanmu,
atau kau begitu sibuk dengan pekerjaanmu,
maka bersabarlah,
yang aku perlukan hanya pelukan dan belaianmu..
Karena bagiku kau adalah titisan embun yang mampu memadamkan segala resahku..
Ataukah ada kalanya tanganku akan mencubit dan
memukul pelan si kecil karena lelah dan penatku di tambah rengekannya yang tak habis-habisnya.

Sungguh bukan karena ku ingin menyakitinya,
tapi kadang aku kehabisan cara untuk menenangkan hatinya.
Maka jangan membentakku karena telah menyakiti buah hati kita,
tapi cukup kau usap kepalaku, dan bisikkan kata sayang di telingaku,
tegurlah aku dengan hikmah,
karena dengan itu ku tau kau selalu menghargai semua yang ku lakukan untuk kalian,
dan kau akan menemukanku menangis menyesali perlakuanku pada malaikat kita,
dan aku akan merasakan ribuan kali rasa sakit dari cubitan yang ku berikan padanya,
dan aku akan berjanji tak akan mengulanginya lagi..
Padamu yang menjadi imam dalam hidupku kelak..
Ketahuilah, aku tak secerdas aisyah..
Maka jangan pernah bosan mengajariku,
membimbingku ke arah-Nya,
walau terkadang aku begitu bebal dan bodoh,
tapi jangan pernah letih mengajariku..

Jangan segan membangunkanku di sepertiga malam untuk
bersamamu bermunajat pada Kekasih yang Maha Kasih..
Jangan letih mengingatkanku untuk terus bersamamu mendulang pahala dalam amalan-amalan sunnah..
Bimbing tanganku ke JannahNya,
agar kau dan aku tetap bersatu di dalamnya.
Padamu yang menjadi kekasih hati dan teman dalam hidupku..
Seiring berjalannya waktu,
kau akan menemukan rambutku yang dulu hitam legam dan indah,
akan menipis dan memutih.
Kulitku yang bersih akan mulai keriput.
Tanganku yang halus akan menjadi kasar..
Dan kau tak akan menemukanku sebagai wanita cantik,
yang kau khitbah puluhan tahun yang lalu..

Bukan wanita muda yang selalu menyenangkan matamu..
Maka jangan pernah berpaling dariku..
Karena satu yang tak pernah berubah,
bahkan sejak dulu akan terus bertambah dan kian membuncah,
yaitu rasa cintaku padamu..

Ketahuilah..
Tiap harinya, tiap jam, minit dan detiknya,
telah aku lewati dengan selalu jatuh cinta padamu..
Maka, cintailah aku,
dengan apa adanya aku..

Jangan berharap aku menjadi wanita sempurna..
Maafkan aku karena aku bukan putri..
Aku hanya wanita biasa….
terimalah aku apa adanya dan bimbinglah aku menuju jalanNYA…..
semoga kita bisa sama-sama bahagia…



-copied from somewhere-

p/s: i loveeeeeeeeeeeee weekend.

Friday, February 17, 2012

Safe and Sound - Cover


First and foremost, the audio is very bad! Tapi sebab nak letak jugak, maka diletakkan jugak. Ni lah satu lagi lagu yang dirosakkan oleh saya. Hahaha. Tade muka, sebab malas nak capai tudung. Hihi. Boleh sing along, ade lirik kat bawah tu.

oh dan satu lagi.

Esok start kelas.
*semangat baru*

"Safe and Sound"

video



"I remember tears streaming down your face
When I said, I'll never let you go
When all those shadows almost killed your light
I remember you said, Don't leave me here alone
But all that's dead and gone and passed tonight

Just close your eyes
The sun is going down
You'll be alright
No one can hurt you now
Come morning light
You and I'll be safe and sound

Don't you dare look out your window darling everything's on fire
The war outside our door keeps raging on
Hold onto this lullaby
Even when the music's gone"

Deep meaning :)


p/s: alhamdulillah bapak dah dilantik jadi pensyarah sambilan di UNIMAS untuk course Tamadun Islam dan Tamadun Asia :)
p/s/s: tak sabarnye nak jalan-jalan! Berjaya dapat tiket murah RM60 plus, return ticket from Air Asia. THANKS AIR ASIA for this sale! Cepat kalau korang belum tempah tiket! Hee


Tuesday, February 14, 2012

Joint Declaration on Syria

Salam Februari semua :) Rasanya ni post pertama in February. Sebenarnya nak cerita gak tentang trip to Luxor Aswan Abu SImbel winter break hari tu. Tapi belum ada mood nak tulis panjang-panjang. So sementara tu, gi lah tengok album kat Luxor Aswan kat facebook saye eh. hehe. Caption dia pun macam nak tulis karangan ha.

Ok. Walaupun korang kat ceruk dunia mana, korang mesti ada dengar tentang konflik yang sedang berlaku di Negara Syria. Walaupun ada yang kurang faham or maybe tatau kenapa, at least akan tau lah kat Syria sekarang memang sedang ada konflik.

Atas sebab itu, 107 orang ulama' dari serata dunia Arab telah mebuat satu pengisytiharan ke atas Syria.

PERISYTIHARAN BERSAMA KE ATAS KONFLIK SYIRIA OLEH 107 ULAMA’ DARI SELURUH DUNIA ARAB:

PERTAMA:
Pihak Tentera Syiria adalah diharamkan daripada membunuh rakyat. Mereka juga WAJIB untuk tidak mentaati sebarang arahan untuk mengakibatkan kematian rakyat. Bagi pihak keselamatan Syria yang pernah membunuh rakyat perlu ingat bahawa setiap pembunuhan akan dipertanggungjawakan. Pintu taubat sentiasa terbuka. Mereka harus ingat sebuah cerita (hadith sahih) tentang seorang pembunuh yang bertaubat kepada Allah swt selepas membunuh 99 orang dan menginsafi serta berazam tidak lagi melakukan pembunuhan. Adalah lebih baik dibunuh kerana tidak mematuhi arahan untuk membunuh! Seseorang yang mati kerana syahid adalah lebih baik daripada seseroang yang membunuh dan natihajnya ialah NERAKA!

Kami memfatwakan bahawa adalah HARAM berkhidmat dalam bentuk apa jua kedudukan terhadap Pihak Tentera Syiria buat sementara waktu. Adalah suatu tangungjawap untuk memisahkan diri daripada Pihak Tentera bahkan kalian mesti menentang tindakan mereka!


KEDUA:
Kami menyeru semua untuk memberi sokongan terhadap Tentera Kebebasan Syria dalam mempertahankan rakyat Syiria, pusat-pusat, institusi dalam masa rakyat Syiria ditindas oleh Regim. Kami menyeru semua MUSLIM SELURUH DUNIA untuk turut membantu Tentera Kebebasan Syiria dalam apa bentuk sekalipun samada semangat atau material demi memastikan kekejaman ini berakhir. Tentera Kebebasan pula hendaklah mengelakkan daripada berlebih-lebih dalam tindakan sehingga menyebabkan niat yang mulia ini terhapus dan menahan diri daripada berdendam atau bermusuh. Sebarang tindakan salah hanya akan membahayakan masa depan perpaduan Syiria.


KETIGA,
Kalian hendaklah memberi dokongan terhadap kesulitan rakyat Syria samada dalam bentuk material mahupun moral atau apa jua yang difikirkan dengan cara itu mereka akan terus berjuang dan mencapai kemenangan bagi kebebasan dan hak rakyat Syiria.

KEEMPAT,
Kami menyeru SEMUA BANGSA ARAB dan NEGARA ISLAM untuk menetapkan pendirian diplomatic untuk MENENTANG Regim Syria melalui pengusiran Duta Syria dan MEMUTUSKAN HUBUNGAN DIPLOMATIK. Kami juga mengharapkan supaya tindakan diplomatik menentang Negara-negara yang menyokong Regim Syiria terutamanya Russia dan China.

Kami juga menyeru setiap Muslim dan intitusi awam agar memberi isyarat bantahan terhadap dua Negara ini (Russia dan China) melalui bantahan dihadapan kedutaan mereka di seluruh dunia dan memboikot produk mereka. Kalian hendaklah menuntut Regim Syria agar berhenti daripada membunuh dan menindas rakyat Syiria hanya kerana untuk melindungi kepentingan mereka. Negara itu haruslah ingat bahawa kedamaian adalah milik rakyat samada lambat atau cepat!

KELIMA,
Kami menyeru agar setiap pertubuhan dan gerakan Syiria hendaklah bergabung, bersatu dan mengetepikan perbezaan diantara mereka – sekarang dan akan datang. Mereka hendaklah sepenuh hati ikhlas demi membina Negara mereka demi keadilan, hak rakyat, kebebasan dan dirikanlah sebuah Negara yang menjamin perpaduan dan kebajikan rakyat. Adalah TANGGUNGJAWAP untuk melindungi agama Rasmi Syria (SUNNAH) dan juga puak minoriti (SYIAH dan lain-lain). Puak minoriti ini juga adalah sebahagian daripada rakyat Syria lebih ribuan tahun. Mereka mempunyai hak untuk mendapat hak penuh kerakyatan.

KEENAM,
Kami menyeru kesungguhan keikhlasan para MUSLIM seluruh dunia untuk berusaha melakukan sesuatu untuk memberi sokongan terhadap rakyat Syiria dan menyediakan bantuan kepada pelarian dari segi makanan, pakaian, perubatan dan sokongan moral.

KETUJUH,
Kami (Kesatuan Ulama’ Dunia) memberi sokongan terhadap sebarang usaha yang dilakukan demi melindungi rakyat Syiria dan selamatkan mereka daripada peperangan yang berpanjangan yang hanya akan merugikan Negara. Kami berpandangan bahawa ini adalah sebahagian daripada TUNTUTAN UTAMA di dalam ajaran Islam. Usaha-usaha ini perlu membawa kepada pilihanraya yang bebas yang akan mengutamakan kehendak rakyat, mewakili seluruh masyarakat Syria, melindungi hak-hak mereka, dan memastikan pengagihan kuasa politik yang wajar, serta membayar pampasan kepada mangsa-mangsa konflik dan keluarga yang telah kehilangan nyawa.


DIPERSETUJUI DAN DITANDATANGANI OLEH:

Sheikh Yusuf al-Qaradawi (Qatar)
Mufti of Egypt, Dr. Ali al-Gomaa
Sheikh Abdullah Bin Bayyih (Mauritania)
Sheikh Rashid al-Ghanoushi (Tunisia)
Sheikh Sadiq al-Gharyani (Libya)
Sheikh Abdulmajid al-Zindani (Yemen)
Sheikh Mahmud al-Meerah (Syria)
Dr. Isam al-Bashir (Sudan)
Sheikh Khalid al-Madhkur (Kuwait)
Sheikh Nasr Farid Wasil (Egypt)
Dr. Abdulwahhab al-Daylami (Yemen)
Sheikh Ali Qurrah Daghi (Qatar)
Dr. Nasir b. Sulayman al-Umar (Saudi Arabia)
Dr. Muhammad Faruq al-Batal (Syria)
Sheikh Muhammad Izzuddin Tawfiq (Morocco)
Sheikh Ahmad al-Raisouni (Morocco)
Dr. Sa`ud al-Funaysan (Saudi Arabia)
Dr. Ajil al-Nashmi (Kuwait)
Dr. Muhammad Ahmad al-Salih (Saudi Arabia)
Dr. Muhammad Uthman Salih (Sudan)
Dr. Hibr Yusuf (Sudan)
Dr. Ghaith Mahmoud al-Fakhiri (Libya)
Dr. Abdullatif al-Mahmud (Bahrain)
Dr. Muhammad al-Hiwari (Germany)
Dr. Safwat Higazi (Egypt)
Dr. Abdurrahman Abdulmajid al-Barr (Egypt)
Sheikh Muhammad Mukhtar al-Mahdi (Egypt)
Sheikh Muhammad Hisan (Egypt)
Sheikh Abu Ishaq al-Huwaini (Egypt)
Sheikh Majd Ahmad Makki (Syria)
Dr. Shakir Deeb Fayyad (Jordan)
Dr. Sharaf al-Qudat (Jordan)
Dr. Ali al-Suwa (Jordan)
Dr. Muhammad Ali al-Jouzou (Lebanon)
Sheikh Ahmad al-Umari (Lebanon)
Sheikh Hasan Qatirji (Lebanon)
Sheikh Hamza Abou Faris (Libya)
Dr. Tariq al-Suwaidan (Kuwait)
Dr. Khalid al-Ujaimi (Saudi Arabia)

Dr. Awad al-Qarni (Saudi Arabia)
Dr. Ali Badahdah (Saudi Arabia)
Dr. Abdullah Wukayyil al-Sheikh (Saudi Arabia)
Dr. Abdulmajid al-Najjar (Tunisia)
Dr. Salman b. Fahad al-Oadah (Saudi Arabia)
Dr. Sa`id b. Nasir al-Ghamidi (Saudi Arabia)
Dr. Muhammad b. Musa al-Sharif (Saudi Arabia)
Dr. Muhsin al-Awaji (Saudi Arabia)
Dr. Yusuf al-Shabili (Saudi Arabia)
Dr Yahya Ibrahim al-Yahya (Saudi Arabia)
Dr. Abulaziz b. Fowzan al-Fowzan (Saudi Arabia)
Dr. Salih al-Darwish (Saudi Arabia)
Dr. Muhammad Ali al-Mansuri (UAE)
Dr. Abdulmajid al-Kumaiti al-Shamisi (UAE)
Dr. Muhammad Abdurrazzaq al-Siddiq (UAE)
Dr. Ahmad Salih al-Hammadi (UAE)
Dr. Jasim YaSin al-Muhalhal (Kuwait)
Dr. Nabil al-Iwadi (Kuwait)
Dr. Shafi al-Ajami (Kuwait)
Dr. Nayif al-Ajami (Kuwait)
Dr. Yusuf al-Sanad (Kuwait)
Dr. Badar al-Rukhayyis (Kuwait)
Dr. Salim al-Shamri (Kuwait)
Dr. Tariq al-Tawari (Kuwait)
Dr. Abdulhayy Yusuf (Sudan)
Dr. Ali al-Sallabi (Libya)
Dr. Salim al-Sheikhi (Libya)
Dr. Salim Jabir (Libya)
Dr. Salim al-Sallabi (Libya)
Dr. Muhammad Abou Sidra (Libya)
Dr. Nasir al-Umrani (Libya)
Dr. Muhammad al-Hamdaoui (Morocco)
Dr Abdullah al-Bukhari (Morocco)
Dr. Abdulmunim al-Tamsamani (Morocco)
Dr. Muhammad Boulauz (Morocco)
Dr. Mawali Umar ben Hammad (Morocco)
Sheikh Abdullah Ould Aul Salim (Mauritania)
Sheikh Muhamad Fadil Wald Muhamad Elamin (Mauritania)
Sheikh Mumamad Mukhtar Wald Ambala (Mauritania)
Sheikh Muhammad Hasan Al-Dadou (Mauritania)
Sheikh Muhammad al-Ahmari (Qatar)
Dr. Salih Yahya Sawab (Yemen)
Dr. Salih Abdullah al-Dibyani (Yemen)
Dr. Adil al-Muawidah (Bahrain)
Dr. Adnan al-Qattan (Bahrain)
Dr. Mamun Mubayyid (Germany)
Dr, Hisan al-Safadi (Germany)
Dr. Moatazz Faisal (Germany)
Dr. Ahmad Muhammad Zayed (Egypt)
Dr Samir al-Arqi (Egypt)
Dr. Ali al-Dinari (Egypt)
Dr. Abdullah Husein Barakat (Egypt)
Sheikh Abdulkhaliq Hasan al-Sharif (Egypt)
Dr. Jamal Abdussattar Muhammad (Egypt)
Sheikh Ahmad Halil (Egypt)
Dr. Jabir Tayia Yusuf (Egypt)
Dr. Salahuddin Sultan (Egypt)
Dr. Nashat Ahmad Muhammad (Egypt)
Dr. Ayman Salah Ahmad Muhammad (Egypt)
Dr. Muhammad Yanbu (Egypt)
Al-Sayyed Jamil Muhammad (Egypt)
Dr. Ibrahim Mustafa Abu al-Saud (Egypt)
Dr. Faraj Abdulhalim Qandil (Egypt)
Dr. Al-Husseini Musalli al-Sayyed (Egypt)
Al-Sayyed Mahmud Abdurrahman (Egypt)
Dr. Yasir Fatah Antar (Egypt)
Dr. Ghazi al-Tawbah (Kuwait)
Sheikh Sulayman Ibrahim al-Rashudi esq. (Saudi Arabia)


dipetik dari: http://en.islamtoday.net/artshow-417-4376.htm

Mari kita sama-sama doakan untuk saudara kita di Syria, agar konflik ini segera berakhir. And satu lagi peringatan, Valentine's haram disambut ok? :)