Friday, December 23, 2011

ILoveCakes is now officially ON=)

PLACE YOUR ORDER NOW! :)
http://www.facebook.com/pages/ILoveCakes

'LIKE' our page, so you wont miss our offer and new cakes available!


p/s : penat hari ni
p/s/s : yeay dah dapat bungkusan from Malaysia! Thanks bapak n mak!

Saturday, December 10, 2011

iPOD NANO 8GB, Harga terbaik untuk anda, GERENTI!




Untuk Dijual!!!

Item(s):1 UNIT IPOD NANO 8GB, SILVER COLOR

Package includes: iPod nano, Apple Earphones, Dock connector to USB Cable, Quick Start Guide and Important Product Information

Price:RM 435 (MARKET PRICE RM 449) SAVE RM 14!!!

Warranty: 1 YEAR FROM APPLE STORE

Dealing method: POSTAGE

Contact method/details: INTERESTED? email amr_usb@yahoo.com or facebook: Mukhlis Afique

Age of item: 2 Hari (6/12/2011) BRAND NEW ITEM. SEAL.

Reason of Sell : Mahu guna duit segera

1 Unit Sahaja! First Come, First Serve!

[price revised] ORIGINAL IPOD NANO 8GB. RM 420 / LE 840 (MARKET PRICE MSIA: RM 449, EGYPT; LE 1700). NEW ITEM. COLOUR SILVER. INCLUDE: IPOD NANO, MANUAL, EARPHONE, DOCK CONNECTOR TO USB CABEL. PAYMENT THRU MAYBANK BANK IN. IF BUYER FROM EGYPT WILL GET PALING LAMBAT 25/12/2011. IF BUYER FR MSIA 4-5 DAYS. PM HIM NOW!

P/S: OPEN TO MSIA & EGYPT FRIENDS

p/s: grab the chance!

Friday, December 9, 2011

A Very Easy Carrot Cake!

Actually semalam dah buat kek ni, tapi siap dalam nak dekat kul 11. Semua dah tidur. Sape nak makan? Haha. So, Let it sejuk lagi dalam fridge for a night.

This is my first time making this carrot cake, and alhamdulillah menjadi walaupun the frosting is a bit manis. So, I guess, next time, I should reduce the sugar. Well, healthier too kan? ;)

Ada certain yang mintak resepi kat Facebook, so since satu kerja pulak nak inbox setiap orang, let me share it here. Senangkan? Haha. Carrot cake ni senang je nak buat :) Even first time pun konfem berjaya. hahaha!

Mari kita mulakannn!

CARROT CAKE



Adunan kek

Bahan-bahan;
4 biji telur
1 1/4 vegetable oil
2 cawan gula
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh ekstrak vanilla
1/2 sudu teh garam
2 cawan all-purpose flour
2 sudu teh serbuk kayu manis
3 cawan lobak merah yang telah diparut ( dalam 5 biji saiz medium)
1 cawan kacang pecan yang telah dipotong (optional)

Cara-cara;
1. Panaskan oven 175 degree C.
2. Putarkan telur, minyak dan gula di dalam mixer hingga sebati.
3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang dah diayak, soda bikarbonat, baking powder, garam, vanilla, dan serbuk kayu manis. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian, masukkan lobak merah dan kacang pecan ke dalam adunan, dan gaul.
5. Sediakan dua buah loyang aluminium bersaiz 19cm x 14 cm x 4.5 cm. Masukkan sedikit minyak, dan goyang-goyangkan aluminium, agar minyak menutupi semua bahagian.
6. Bahagikan adunan ke dalam kedua-dua bekas aluminium itu sama rata.
7. Masukkan ke dalam oven selama 40-50 minit.
8. Pastikan kek betul betul masak sebelum dikeluarkan dengan mencucuk bahagian tengah kek dengan pencungkil gigi, dan tiada adunan yang melekat padanya. Permukaan kek yang masak akan kelihatan coklat keemasan.
9. Keluarkan dari oven, dan biarkan selama 10 minit, kemudian keluarkan dari loyang aluminium masing-masing, dan biarkan ia sejuk sepenuhnya. Sementara itu, buatlah adunan frosting.

Adunan Frosting

Bahan-bahan;
1/2 cawan unsalted butter (biarkan dalam suhu bilik, pastikan ia lembut. Taknak keras ye?)
250 gram cream cheese (juga yang telah dilembutkan )
2 cawan icing sugar ( sebelum ini 3 cawan, kalau anda mahukan manis, tambah. Kalau hendak kurangkan, kurangkan. Ikut citarasa masing masing)
1 sudu teh vanilla

Cara-cara;
1. Masukkan butter dan cream cheese ke dalam mixer. Gunakan medium sized bowl. Putar sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan gula aising dan putar sehingga betul-betul sebati. Lepastu, barulah masukkan vanilla dan putar lagi sehingga menjadi warna putih dan creamy.
3. Biarkan ia sebentar, tapi jangan kena panas tau!

Cara melapis kek;
1. Terbalikkan kek-kek tadi yang telah SEJUK. Pastikan ia benar benar sejuk, kerana takut nanti bila kita gunakan adunan frosting nanti, adunan itu akan cair.
2. Di atas kek pertama, sapukan adunan frosting, sehingga menutupi semua permukaan kek pertama itu.
3. Letakkan kek yang kedua di atas kek pertama.
4. Sapukan adunan yang selebihnya di keliling kek, dan hiaslah mengikut kreativiti sendiri. Setelah siap, masukkan ke dalam peti sejuk, sekurang-kurangnya 2 jam.

SIAP! :)


If ada yang merungsingkan fikiran tentang carrot cake ni, feel free to ask me kat komen bawah ni, or inbox kat Facebook. :) SELAMAT MENCUBA!

p/s: thanks kepada yang sudi habiskan kek. Housemates semua dah muak makan kek, haha!
p/s/s: esok dah start kelas. malasnyeeeee
p/s/s/s: tadi for the first time, turun mengundi. HAHA
p/s/s/s/s: Aik???


Thursday, December 8, 2011

Warm December

To bapak and emak yang sedang baca post ini, apa khabar? dah makan? Hihihihi. Lawaklahhhh! Eee malu maluuuu -___-"

Apa yang terjadi? Nah!

Translation;

shbinisaini: Bapak and mak tengah dengar lagu ni long... alhamdulillah, jadi 'penyanyi' jugak anak bapak tok..adohaiiiii

aunishbini : HAHAHA! Kenapa dengarr??! HAHA! Pasni terpaksalah bersedia di rumah, ramai orang datang nak mintak sign. -__-" Haha!

Adoi. Malunyaaaaaaaaaa. Actually, tu bapak komen untuk post before this, yang cover lagu A Thousand Years. Tolong do me a favor. Jangan dengar. Bughuk!

Okay. Actually banyak benda yang happened tapi belum sempat nak dicoretkan (ewah!) dalam belog ni.


Surprise birthday party Zati and Aina

Birthday Zati 30.11.2011 and Aina 31.8.2011. Since kitorang tak sambut birthday Aina, so sekalikan dengan Zati. And the best part is, it is a SURPRISE birthday party. Me and Wani are the mastermind! Ngehehehe (bayangkan muka kami penuh lagak) Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar and best sebab ramai yang turut serta mengheboh hebohkan partay ini. yahuuu. Oh, bagi yang tak tau, mereka mereka ini adalah housemates I. Hehe :) And also, thanks to Fatin Aqila (pergh nama penuh!) sebab sudi jadi penangkapgambo.

The birthday girls! Kiri tu Zati, kanan tu Aina :)


The Mastermind! *sila tabik!*


Us! The Casa de Familiannn! ;)


For their birthday, I baked one cake each for them. cheese cake and ex-caramel cake. *ehem* Pak! Mak! Tengoklahhhhh Along dah pandai buat kek-kek niii! ;)

Well, the reason why it is named like that is because it is supposed to be a CARAMEL CAKE like in my previous post --> The Caramel Cake (sila kelik untuk baca) but, since salah beli susu, so karamel tak menjadi. sekian. bai -___-"


Happy 2nd Anniversary

I rarely or boleh dikatakan memang takdelah cakap pasal my love life kat blog. But for this one, I want to :')

4th December 2011, 1.11am, 730 days

The roses, there are 24 of them, each for each month. A pair of red shoes. Which I adore so much! The frame, he bought them, and stick them by himself. The picture? Entah mana dia godek gambar gambar tu. haha. And the card, he made it by himself. I dont have a picture of the muka depan, but you should see how he deco it one by one, dahlah kecik kecik pulak tu. One word, thanks love :) *eh, dua words*


The Cardiology Exam

One word. Alhamdulillah :) Tawakal, dan berserah kepada Allah. And now, masa untuk masuk round baru. HEMATOLOGY! *dorang cakap round ni cekgu selalu masuk lambat/kadang kadang takde cekgu. haihhh*


So itulah setakat ni cerita untuk 8 hari pertama bulan December ini. Alhamdulillah, walaupun dah masuk winter, but it still gives me such a warm welcome. Yeah, now, we are back to december, kata Taylor Swift.


p/s: laparlah pulak.
p/s/s: bangkit dari tidur untuk ke kelas setiap hari, melawan kedinginan musim sejuk, adalah satu kemenangan.




Sunday, December 4, 2011

Friday, December 2, 2011

A Thousand Years - cover



This is my current addiction :

video

Hahahahaha!
Ambik kau. Bosan bosan, terus record.
-___-" Macam haremmm


p/s: exam round cardiology isnin ni. Doakan!
p/s/s : dingin.sejuk.cold