Wednesday, May 30, 2012

When You Say Nothing At All ( Cover )



video

Balik-balik rumah, on laptop, terus nyanyi. Hahaha! Taktau apa yang masuk badan, dua tiga hari ni kalau tak lagu 25 minutes, lagu When You Say Nothing At All ni ataupun You Took My Heart Away. Haha. Evergreen mode strikes?


When You Say Nothing At All

It's amazing how you can speak right to my heart
Without saying a word you can light up the dark
Try as I may I could never explain
What I hear when you don't say a thing

The smile on your face lets me know that you need me
There's a truth in your eyes sayin' you'll never leave me
The touch of your hand says you'll catch me if ever I fall
You say it best when you say nothing at all

All day long I can hear people talking out loud
But when you hold me near, you drown out the crowd
Old Mr. Webster could never define
What's being said between your heart and mine

The smile on your face lets me know that you need me
There's a truth in your eyes sayin' you'll never leave me
The touch of your hand says you'll catch me if ever I fall
You say it best when you say nothing at all

The smile on your face lets me know that you need me
There's a truth in your eyes sayin' you'll never leave me
The touch of your hand says you'll catch me if ever I fall
You say it best when you say nothing at all 



p/s:tiket flight tak settle-settle lagi. aduh.
p/s/s: today is the last day of PBL. Tomorrow's last day of Sem 8, and after that 10 days of count down to midterm exam is on!
 

Monday, May 21, 2012

Takkan Kering



Manusia
Takkan kering daripada berkata-kata
Di belakang

Tak mengapa
Cuba berfikiran positif
Mungkin ini sifat mereka
Maka kita berdepan secara matang
Supaya yang keruh bisa dijernihkan
Yang berbunyi bisa disenyapkan
Yang penting. amarah jangan pernah menguasai
Kerana yang benar, pasti tetap memenangi.

Manusia
Takkan kering daripada berkata-kata
Di belakang
:)

p/s: selamat datang Rejab. 
p/s/s: teringin nak hot brownies with vanilla ice cream on top!

Sunday, May 20, 2012

Satu Peringatan


Bismillah. Sebagai pembuka bicara.

Aku bukan seorang yang baik, jujur aku katakan. Banyak dosa yang telah aku buat, banyak. Kerana itu, aku sentiasa cuba perbaiki diri aku hari demi hari. Untuk aku tebus tiap dosa aku. Kerana itu norma manusia, sentiasa ingin menjadi seorang yang baik, di mata Allah dan di mata manusia. 

Hingga ada masanya, aku rasa lemah. Aku rasa tidak layak, memanjatkan kedua tangan aku, momohon pada Allah yang satu, untuk apa yang aku hajati. Aku kadang alpa, kadang lalai, dari jalan-Nya, tenggelam dalam kilau-kemilau dunia. Ya Allah...

Mungkin ada yang berkata, ahhh hipokritnya Auni, berlagak baik di belog, kadang-kadang di Twitter, cuba post itu ini tentang perkara sebegini. Manusia, kau boleh hukum aku apa mahumu. Aku tak ambil hati :) Kerana apa yang aku lakukan itu untuk peringatan diri aku sendiri, dan juga kawan-kawan aku di luar sana, kerana aku mahu kita sama-sama ke arah yang lebih baik. Manusia perlu sentiasa diingatkan. Kerana itulah turunnya Al-Quran untuk segenap manusia, kan? Sebagai peringatan kepada anak Adam, dari tersasar bersama syaitan yang dilaknatNya.

Ada masanya, ada perkara yang telah kita rancang sebaik mungkin, tetapi tuptup esoknya, tidak menjadi sepertimana yang diharapkan. Namun, ingatlah, tiada sesiapa yang perlu disalahkan. Kerana itulah rukun iman kita yang keenam, percaya kepada qada' dan qadar, yakni kita harus yakin pada ketentuan Allah. 


Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)


Mungkin kita cuba menyalahkan satu pihak, "alaaa kenapa macamni??". Tetapi baik buruknya satu ketetapan, yang mengetahui sebenar-benarnya rancangan terbaik, hanyalah Allah Taala, yang Maha Mengetahui. Dan boleh jadi hari ini sesuatu perkara itu buruk, tetapi esoknya sesuatu yang baik? Dan boleh jadi juga hari ini sesuatu yang baik, tetapi esoknya yang buruk. Maka jangan terlampau gembira atau bersedih. Kerana sebagaimana matahari dan bulan sentiasa bertukar, begitu juga kehidupan kita, sentiasa move on.

Dan ada sebabnya, kenapa Allah ingin menguji kita! Ini kerana yang pertama, mungkin kerana Dia ingin menguji sejauh mana kita teguh. Dan yang kedua yang pastinya, kerana Allah sayangkan kita. Jika kita bersabar, dan melaluinya dengan tenang dan masih berpegang pada-Nya, bukankah itu menambahkan timbangan pahala kita juga? Susungguhnya pahala itu pasti untuk mereka yang bersabar. Dan yang ketiga, sebenarnya, Allah rindukan kita. Allah rindu mendengar aduan kita, rintihan kita, menceritakan masalah kita kepadaNya.. Wallahualam.

Oh, dari segi percakapan pula, perkara ini menjadi satu pegangan untuk aku. Aku cuba istiqamah dalam mengamalkannya. Moga berterusan. 

Before you speak, let your words get through three gates.
1. Ask yourself, is it true?
2. Is it necessary?
3. Is it kind?

Tidak, aku tak layak ke syurga-Mu, Ya Allah, namun, tidak pula aku sanggup ke neraka-Mu. Kurniakan kami hidayah-Mu, Ya Allah, dan hidayah buat mereka yang kami kasihi. Amin.

 p/s: ini satu cubaan, yang pertama, buat kita.
p/s/s: Avengers is awesome. Nak tengok Battleship pulak. Hehe Thanks Aina!
 

Saturday, May 19, 2012

Entering the 2nd 19th


If you are someone yang membaca my belog from the first post, I am sure you never gonna find, even one, about my love story. If ada pun, it's not something yang straight forward. Mesti hint-hint, yang maybe takde orang faham. Hehs.

Why? I have my own reason for that, but hey, you know what? Today's gonna be special case.

My reason is not gonna be my reason anymore. Because, I think, I found the person of my reason already; my Ir :)

See how things change? :) Yes, YOU are the reason why I'm no longer in this rule of mine.


May Allah protect this love of ours till jannah, insyaAllah.
:)


 p/s: hopefully ticket flight dapat settle cepat. dah nak balik ni!
p/s/s: food feast yesterday was awhhh-some :)

Sunday, May 13, 2012

Video Dedication for Puan Raobah



video

HAPPY MOTHER'S DAY MAK!
My Beloved Puan Raobah binti Sulaiman

First of all, mak, along memang nak dedicate lagu ni kat mak since the first time I heard it semalam. Menangis kot tengok video clip lagu ni. Oh, btw, ni lagu Maher Zain, "Number One For Me". hehe

Along ingatkan nak dedicate biasa-biasa je, post link, dah siap. But then, I thought, better I do it in my own way. Specially made, JUST FOR YOU :)

Penat jugak nak cari minus one, yang ada pun setengah-setengah, macam yang along guna ni. Haha, lantaklah, yang penting mesej sampai, kan mak, kann?  So, everything yang  along nak ucapkan, semua terkandung dalam lirik lagu ni. kecuali ada part yang "i've got my own child". Pfft, along belum ada anak lagi -___-"

I LOVE YOU. SO MUCH.
Along tak dapat nak balas semua budi mak, but mak, I always pray for Allah grant you Jannah.
InsyaAllah  ^__^

"i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through
mama now i'm here for you

for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it's time for you to rise
for all the things you sacrificed

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

mum i'm all grown up now
it's a brand new day
i'd like to put a smile on your face every day
mum i'm all grown up now
and it's not too late
i'd like to put a smile on your face every day

and now i finally understand
your famous line
about the day i'd face in time
'cause now i've got a child of mine

and even though i was so bad
i've learnt so much from you
now i'm trying to do it too
love my kid the way you do

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would
i would make it up to you

you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
you know you are the number one for me
oh, oh, number one for me"


  
p/s: balik rumah, after masak ikan keli masak lomak cili api, terus record. Haha!
p/s/s : nak sushi. gulp.



Friday, May 11, 2012

Happy ADVANCE 22nd Birthday Tasha!

Salam!

Hari ni, dimulakan dengan bangun pagi yang agak lambat, sehingga tak sure nak istilahkan bangun pagi ke bangun tengahari. Erk. Ngehngeh

Okay, bangun bangun je pagi, terus tengok handphone macam biasa lah kan, sekali tengok, ada banyak gilaaaaaaa miscalls, SMSs, BBM, pfft. Nampak tak betapa nyenyaknya Sleeping Beauty ni tidur, nampak takkkk?? Grrrrrr. *abaikan istilah sleeping beauty tu.*

Bangun-bangun, terus sambung buat topping ganache for Tasha's birthday party. Birthday dia actually bulan 6 kelak, tapi bak kata Syira, takut nanti semua orang busy with exam since time tu memang musim final exam, so diawalkan. 

This is the cake I made for her : Ferrero Rocher Moist Chocolate Cake
Credit to Pika

The party was awesome! It was a surprise birthday party actually, thus kami konon-kononnya datang rumah tanpa diketahui dan tatkala Tasha yang baru balik dari PBL Discussion, maka kami pun nyanyi dengan happynya! SURPRISEEE! *gaya Eric Leong*

Lepastu dengan relaxnya sebelum sesi bergambar ramai-ramai, Tasha mintak 5 minutes untuk tukar baju and said, " Korang, nak mintak izin jap eh, nak update Twitter". -___-" Hahaha!


  
Hihi.. Hey Tasha gorgeousss! Happy Advance 22nd Birthdayy Gegurll! Hahaha! May Allah bless you always! And may all your dreams come true! Also, may you have a blissful life ahead! May....banyak pulak may. Mentang-mentang sekarang bulan May. Hiks. hahaha! But apa-apa pun, yang paling penting, semoga sentiasa happy selaluuuuuuuu! Berjaya dunia akhirat, dimurahkan rezeki dan cepat *ehem* kahwin! Hahah. Muah!

The gegurlss. Ahaks. Tasha is the one with green hat, and tema parti ni is black and white. That is why you found us blacky and whitish liddat. Mwehehe.
Credit to : Ayu


Me with the birthday girl!

 Dengan Aina! Baju dia kaler kuning. Saje nak steal attention lain dari tema. BLUEK! Haha


Who is thiss? No, you can't tell right? Mwhehehe. Pfft.
 
Credit to my 2MB Blackberry. Well, that explains why the pic is blurry -__-"


Well, ni je pic yang available malam ni, sebab yang pegang camera hebat belum upload lagi. So, again, HAPPY ADVANCE 22ND BIRTHDAY SHARIFAH NUR NATASHA SYED GHANI HABIB! :) XOXO

p/s: Friday is still my fav day!
p/s/s: Extension fridge rosak lagi. Blergh.
p/s/s/s : okay, macam tak tally je p/s yang pertama and kedua. Hahaha!

Thursday, May 10, 2012

Happy 23rd Anniversary Bapak and Emak ♥




 
To bapak and emak

23 tahun yang lalu,
Dua hati telah selamat diijabkabulkan. Dalam rahmat Allah
Dua hati telah disatukan dalam satu rasa. Cinta.
Dua hati telah berjanji setia. Sampai akhir usia.
Dua hati telah saling berpadu. Dalam tawa dan air mata.

Dan kini,
23 tahun telah berlalu,
Dan dua hati itu masih lagi berlembayung rahmatNya
Dua hati itu masih lagi satu menyemai rasa cinta
Dua hati itu masih erat berjanji biar dimamah usia
Dua hati itu masih padu berkongsi jiwa.

Bapak, En Shbini bin Saini
Mak, Pn Raobah Sulaiman
Along mewakili adik berlapan ingin mengucapkan setulus ikhlasnya
SELAMAT ULANGTAHUN PERKAHWINAN KE-23
Bapak dan emaklah pendorong kami,
Bapak dan emaklah tiang kami,
Bapak dan emaklah penyuluh kami.
Berkongsi cinta dahulu disambung hingga kini bersama kami.

We love you :")



Esok bapak akan pulang ke Sarawak, dari Genting, demi isteri tercinta, dan menyambut bersama anniversary bersama adik-adik. Along join dari jauhlah nampaknya. :) Sobs.

p/s: hopefully menjadi. fuh fuh
p/s/s: no more annoying calls! Thanks Ir!


Wednesday, May 9, 2012

Kenapa Paediatrics Suka Saya...eh.. Kenapa Saya Suka Paediatrics!

Jap.

Nak ingat balik. Tadi dah terfikir dah nak tulis pasal apa. Tetiba hancus hilang kemana. Jap ehh.

*after 15 minutes*

Okay, this is depressing. I don't remember what I wanna write about. Gahhhh! I think, I better write about my paediatric round then, since I guess, I belum lagi cerita about it, right? Hehe. Kot-kot benda yang saya nak cerita tu teringat balik masa saya tulis tulis ni. Let's!

Dalam semester ni saya ada 2 rounds. Saya belajar tentang Obstetrics and Gynaecology atau dalam bahasa kita, Perbidanan dan Pakar Sakit Puan, dan juga Paediatric or dalam bahasa kita, Kanak-Kanak (eceh kanak-kanak kemain :P). Antara dua round ini, saya rasa Paed (nickname comel Paediatric) adalah round yang bagi saya yang paling interesting dan menarik. (bukan ke interesting and menarik tu dua benda yang sama??) 

Awak tanya kenapa?

Ok, mehla saya menjawabnya. Okay dengar sini baik-baik. Bawaklah popcorn atau yogurt awak kerana awak bakal mendengar saya berceloteh panjang. Hahaha!


1. Budak-budak comel
Yang pertama, di bawah kata kunci budak-budak comel. Selain disebabkan latar belakang saya yang ada 8 adiks ha siap ada 's' lagi saya tambah sebab plural kan ( LOLOLOLOLOL), budak budak ni memang serius comel, dan menyebabkan kita rasa "awwww....you are so young and cute, you shouldn't suffer like this", dan frasa ini menambahkan motivasi diri nak cuba rawat.-ceh. dandan je nak monolog bagai bahasa inggeris.


2. Kecil
Senang nak handle. Pusing sana, pusing sini, e a e a o!


3. Sebab tak seriau menengoknye
Kalau dalam bidan/sakit puan, saya akan tengok vagina itu vagina ini, bukak itu bukak ini, bukan apa, cuma maybe saya rasa geli sikit...kot? And kurang suka...?


4. Sebab saya suka budak-budak
Yang ini. Agak boleh diterima tak reason ni? Tapi kat sini, susah sikit nak suka budak-budak dia. Sebab budak-budak dia agak kurang terjaga. Arab katakan... (untuk yang tahulah) -__-"



5. Sebab mereka masih muda untuk sebegitu rupa
Berbalik kepada reason yang pertama tadi juga. Sebab kan, diorang baru nak mulakan hidup, but it a tough start for them! Banyak lagi benda dalam dunia ini yang belum diorang terokai, walaupun tak senantiasa manis, tapi still worth a journey! *tarik nafas*. Sebagai contoh, kes hari ini, baru berumur 6 tahun, tapi buah pinggang dah rosak. Ada lagi satu kes, ada bleeding tendency, which means, even the slightest trauma, boleh menyebabkan bleeding sangat banyak dan patient ini bisu dan baru berumur 14 tahun. Dan paling banyak yang saya jumpa everyday lah, congenital heart disease. Kecik-kecik lagilah nak kena tanggung beban macam tu :(

 Me and Czarin during Paed's Clinical Training. Oh, sila perasan button bear pink kat white coat kami. Motif? Supaya budak-budak...er tak nangis tengok kitorang? -___-"


Okay. Cukuplah 5. Hahaha konon je nak panjang. So, itulah antara reasons why I love Paeds more than O&G. I guess, so far, this is the round yang saya paling suka kot? Plus, my PBL tutor, Dr Abdul Aziez memang sangat best,  dia lepasan Universiti Toronto, Canada okay? And sangat cool orangnya. Kalau masuk PBL punya sesi, dia akan tanya sesiapa nak order air teh/anything, dia akan belanja. Wohaha. So, saya dengan penuh taktiknya, order air selang beberapa PBL buat-buat cakap "No Doc, I'm gonna pay for it" padahal dah tau memang dia akan bayar. Ini TAKTIK. Kenapa harus diselangkan? Sebab kalau setiap kali PBL buat macamtu, nanti doktor perasan taktik ini. Mwahahaha! Jangan mengada nak bagitau taktik ni kat Dr Abdul Aziez ehhh? Kalau korang bagitau siappppp!!!!! And, pesanan penaja : SILA JANGAN TIRU AKSI INI. Gosh, bad influence sungguh ko ni Auni. *hempuk kepala kat bantal*

Orait people. Nampaknya, saya masih tak ingat initially nak post pasal apa. HAHA! What a bad memory, kena masukkan hard disc dalam otak kot? Grr. 


p/s: what a deep talk last night. and it's worth every second. :*
p/s/s: Yes! Esok weekend!!
p/s/s/s: Quite a tired week. Phew.


Monday, May 7, 2012

What If We Can Live Forever?


Today, I was on my way back home, after my class ended, when I saw this saying, right at the back of a car,a red car to be specific. The saying?


"When you can live for ever, then what do you live for?"


Mula-mula rasa nak tergelak okay bila baca. Ye lah, kalau yang duduk kat bumi arab ni tau tau je lah camna arab ni main letak je ayat Inggeris tampal letak kat kereta baju motorsikal basikal dan segala bagai barang hanya nak up kan jadi international (?). Haha. But then, baru nak sambung kekekekeke, tiba-tiba terfikir, eh betul jugak ayat ni.

Kalau kita dapat hidup sampai bila-bila, then apalah maknanya kita hidup, bukan? Kita hidup sekarang ada matlamat, betul tak? Paling tak pun, nak dapat kerja, sebab nak kumpul duit, so nanti boleh hidup senang, untuk anak-anak kita, so diorang pulak dapat teruskan hidup dengan senang. Oh paling tak pun lah, untuk duit bila kecemasan macam masa sakit, tanggung bedah itu ini. And sebagai seorang muslim, kita hidup ni untuk kita isi bekalan kita sebanyak mana untuk hari akhirat nanti.

This saying, does make me think a lot sepanjang perjalanan balik tadi. Ada maknanya kenapa Allah sudah atur perancangannya yang hidup kita kat dunia ni hanya sementara. Cuba kalau buat selama-lamanya, rasanya ramai manusia yang takkan ada matlamat dalam hidup.

We just live once. Gunalah sebaiknya :)


 p/s: semenjak dua menjak ni post asyik nak serius je eh? Grr
p/s/s: If you have something to say, just say it right to my face. Tak payah nak emo lebih. Kita dah besar kot :)



Sunday, May 6, 2012

Pengalaman, kautlah sebanyak mana.

Hey people :)

Haha ok ini lawak. Mestilah people. Takkan para binatang pandai buka internet. Kfine. Lawak tak jadi. -___-"


Sebelum tu, izinkan saya wish untuk kesekian kalinya untuk my dearest friend di bumi kangaroo, ZAN ZAHIDAH ZAINAL, yang kini sudah tua setahun, semalam!! 5th May 2012!!!


Ini Shida dan saya. Shida sekarang di bumi UK, dan saya, ehem, di bumi unta ini. Sweet tak kitorang, Zan? HAHAHA! Right after taking this pic, Zan yang berGMT sangat berbeza dari kami, akhirnya bangun dari tidur, dan yeayyy "Happy Birthday" song from us! LOVE YOU ZAN.

Ok, iklan. -__-"
Jum bernada serius!

Maka hari ini, ingin saya kupaskan tentang satu perkara dalam hidup yang sesiapa punyainya, sangat KAYA. Cuba teka?


Na ah. Bukan duit.


Tapi PENGALAMAN.

Atau, experience dalam bahasa omputihnya.  Sesiapa yang punya pengalaman, dialah yang paling kaya. Serious. Tak caya jugak? Ok cuba awak bayangkan, kalaulah dia ada USD 1mil, tapi tak punya pengalaman untuk menguruskan duit dia, so duit dia lambat laun akan terbazir macam tu je. Berbanding dengan orang yang berpengalaman. Dengan adanya pelbagai pengalaman, dari susah, dia akan mampu menjadi senang. Dia pandai untuk mencari celah-celah mana untuk kumpul duit, dan sebagainya. 

Ok. Saya bukan nak bercerita pasal duit kat sini. Saya nak bercerita pasal pentingnya pengalaman. Oh my, this post is getting bored!

Okay, pernah dengar tentang, "yang dah lepas tu, biarkan" ? Ada benarnya okay frasa ini. Ok, lihat, kalau awak masih membaca pada halaman yang sama, bagaimana awak nak membaca halaman seterusnya? Dapat tak message dia kat sini, dapat tak?? Hehehe. Mungkin akan tiba satu masa awak akan rasa sangat menyesal dan ingin mengubah apa yang terjadi, tapi awak, itu semua di luar kuasa awak. Awak kena sedar yang itu. Dan menyalahkan takdir ALLAH itu tak elok , umpamanya kita meragui perancangan Allah yang Maha Sempurna. 

Sabar, awak. Sabar. Saya faham, awak akan cakap, "It is easier to said than done". And yes, i am 200% agree with you! Tapi awak, awak kena faham satu, letak pergantungan awak kepada Allah, dan awak akan nampak 1001 jalan yang telah Allah sediakan untuk awak. Percayalah kepada saya. Saya tau, mungkin ada antara pengalaman awak tu, saya tak berpengalaman lagi, tapi percayalah, percayalah, tak rugi awak memandang ke hadapan. Pandang ke belakang sesekali boleh, tapi jangan lama-lama. Nanti awak tak nampak pintu di depan awak. Okay?

Dan satu lagi, selagi ada masa ini, kautlah sebanyak mana pengalaman yang ada. Awak korek, gali, cari selagi mana awak mampu.  Tak rugi mencuba. Lagi banyak awak mencuba, lagi banyak awak tahu. Mana benar, mana salah, dan mana satu yang akan memandu awak bilamana suatu hari nanti awak perlukannya.

Open your heart to all possibilities, then you'll find the them.




Love,
p/s: seka lah air mata awak. Tak ada yang perlu ditangisi dah, ok BK? :)

Thursday, May 3, 2012

I Love You, Phoenix0307



My Phoenix0307 sisters lovest ,



I just wanna say that, oh my, I LOVEEEE YOUUU PHOENIX0307! Ya Allah, I'm so blessed to have you girls as my friends. Haha ok here's the thing.

Tadi bukak our page kat FB, yeah the Phoenix0307. Then, scroll down from the top. Tengok apa korang post. Ya Allah, rasa sangat apa orang kata, hati sangat warm! Meluahkan cerita, rahsia, like real siblings! Semualah, benda sedih, benda happy, even benda-benda simple in life like nak mintak tolong cari buat research kat mana, problem in life, problem in relationship, or even marriage thing! I'm so blessed :)

Just one thing girls semua. I know , well as far as I can remember, I never posted any in our page, just a silent reader or sometimes drop my 10cent, and also a 'liker' tegar! Bukan apa, memang sukaaaaaaa sangat tengok!!! :)

At least, I know, whatever it is, I always have you girls. And yeahh of course, you got me too sayangness sekalian!




Lots of loveeeeeeeeessssssss XOXO

p/s: semoga ukhwah antara kita sampai bila-bila. :')
 

Wednesday, May 2, 2012

To You-Know-Who-You-Are


Dear you-know-who-you-are,

Hey! How are you? How are you feeling now? Better? Well, I hope you are, at least dah kurang sikit! :) Actually I have a lot to tell you, but the BBM is sooooo kecik the space. Haha, and penat juga nak menaipnya. So lemme put all those words here.

Awak, love, is something I can't define. Seriously. So, that's why people sometimes love without knowing the reasons, but somehow, deep inside their heart, what they know is, they love this someone. So, before awak baca apa yang saya nak tulis ni, let me ingatkan awak lagi sekali, whatever it is, it is YOU yang akan lalui this as this is your life, no matter what people say to you. Okay?

So, you asked me, how did I managed to not turn back and getting stronger everyday? What did I do in trying to forget about it?

Awak, this, is not an easy work. It is hard. Eh wait, what the stronger word than hard eh? Harder? *kehkeh* No. It is TOUGH. Seriously. But whatever it is, the first thing you have to ask to yourself, the one answer you should find out is, in relationship, there will be times you will cry and hurt, so, is that person is the one you want to be with, until the end of your life, worth all your smiles and tears? ASK THIS TO YOURSELF. Yes, you. Not others. After that, then you know, what is the next step. 

If yes, then go for it. Fight for it. Never ever give up to find out the way. Jangan terlalu dibawa-bawa oleh emosi. This, must be based on your akal, istikharah, dan istisyarah. If you yakin, that person is the one for you, then, you know what to do :)

But if no, then here comes the TOUGH part. Moving on is not an easy task. Lagi-lagi, the first week. You know what I mean. And missing them is a part of it. But here, again, make sure you dah yakin and confirm about your decision. Because, once you decide, to go down on this path, there's no turning back. This, again, must be based on your akal, istikharah, dan istisyarah. How? Well, first, REMEMBER ALLAH. Yes, HIM. Put all your faith to Him. Maybe selama ni, ada masa kita lupa, but you know, this is somehow, is a sign from Him that Dia rindukan awak. Supaya awak selalu 'berjumpa' Dia. Believe in His plan. Dia sudah merancang yang terbaik untuk awak, untuk tiap-tiap manusia. Jadi, percaya pada-Nya! That's the first thing. Second one, remember, you have family and friends, who always, ALWAYS love you, no matter what! And third one, one door close, another one open. To not look back, tipulah tak akan sesekali, perhaps you will even cry macam nak gila, but be strong. Hang on. You will, one day, still look back, but that time, you'll smile because you know it did taught you something, and akan nampak hikmah why it happened, like me now. :)

I will not bebel panjang-panjang because I know, you will, one day, get through this. Just stop denying and be honest to yourself. Okay? Remember your family, your friends, and most importantly, you YOURSELF, the one you should love the most. I hope this somehow will ease you a little bit. 

By the way, whatever it is, you know you always have me. I might not be the closest to you, but somehow, we still breath the same 'air'. 

Take care and remember, you are stronger than you think. And again, whatever it is, it is YOU yang akan lalui this as this is your life, no matter what people say to you.


From a friend, to a friend ;

 p/s: Keep breathing and smile, okay? ;)