Friday, October 30, 2009

Bila Makanan Menjemput Kami...dedication to husnuzon

First of all,
*dah macam bagi talk lak*
THANKS to
Rushda, Mimi, Anith, Afi, Naqiah, Yasmin and Wahidah!
for a great jamuan last night!
ahaha

sebagai yang dijemput, saye merasa sangat ghumbira tidak terkata apabila mendapat jemputan mereka. bukan kerana saya lapar, tetapi kerana makanan-makanan yang mereka masak sangat mengenyangkan perut saya. sumpah sedap gileee! haha

haha!

so, the ceremony started around 5.30pm with solat maghrib jemaah, then as usual, recite Yassin while waiting for Isya'...and here it is! MAKAN-MAKAN TIME! so, while the others makan, i snapped some photo around while sneaking to the dapur to see what's more...ahahahah!

ok, what's with the face,kelly?gossiping before solat?? ironic huh? haha. kelly's an owl?? *i guess*
handing out the food *kalah tuan rumah!*
cik tuan rumah yasmin, memotong kek hepi bedday
*kek itu sedaaapppppp! thumbs up!*

kesyokkkkan mereka makan tanpa menghiraukan photographer yang merayap men-snap-ing!
ok sorry rai. i luv this pic though ^_^
mau apa? mari-mari! mi goreng ada, nasi goreng ada, mi sup ada, makaroni bakar ada, semuaaa ada. please note those smashing grape behind! LUV IT SOOO MUCH! cruchy n sweet =)


have a bowl of mi sup + nasi goreng + grapesssss + orange juice = biarlah gemuk punnn. haha~
i tak nak lepaskan peluang iniiiiii!! =)

i took these (obviously coz i'm not in the pic) but seyesli, like a wedding ceremony. in the pengantin baru's room right? haha.durh~ i want to take pic with the bride too! *terel kan saye amek gamba.sape nak kawen nanti, contact-contact la ye?*

ok, thanks. that's me by the way. ihsan dari yasmin zahri. haha

Tum...tum...TUDUDUDUDDUDUUUMMMM!!
makanan dah dimakan, masanya untuk taking pics with hadirin sekalian!! =)

*@#!$%@^&^&*^*%**^%*
---translation is not available---
bertafakur di tengah rumah setelah melantak habis-habisan

ok, i totally 110% love this pic sebab saye lagi tinggi dari orang lain..hahaha
yana and zati, takpe, next time ek? ahahaha *gelak pecah perut*


ok, these two girls are my rumah-pasangan (housemate.haha!) blue-zati, black, wani =)

k, last word from me.......PILIHLAH YANG MANE BERKENAN.
hahaha! hot pose from us =) muaahhh!

p/s: ey, cik raihana,kelly,ati,fatin, and aida... next rumah korang tau?

Wednesday, October 28, 2009

Cerekarama dalam Hujan Mesir

MESIR TELAH HUJAN!!
ape?
hujan? mesir??
korang tak caye?
laaa...sepasir-pasir mesir, ade jugak la hujan
maksudnye??
sekarang....
saya penyimpan mohor besar raja-raja sehari
dengan ini mengisytiharkan
EGYPT HAD ENTERED WINTER SEASON!


yeah2!!!

that's mean officially it's been a year now i study kat sini =)

eceli, memang dah lame dah masuk.since friday lepas dah sejuk satu badan dah. huhu~gigil2. aiya~
ok.hujan ari ni bukan sekadar hujan. ade fasa-fasa nya pulak.
mula-mula rintik je. tik..tik..tik..
tibe-tiba....zummmm!!!!!!
guruh!!!
hujan bapak gile lebat ^_^
suke2
tapi perasaan suke terstop bila tengok air hujan masuk dalam rumah sebab tingkap tak tutup rapat. ahahha~sempatlah tadah 2,3 titis.
tapi niat terhalang bila time nak tutup tingkap ternampak 2,3 orang budak arab tengah main-main dalam hujan.
teringat masa auni kecik-kecik.
asal hujan, mula menjerit

"PAK! NAK MAIN HUJAN BOLEH??"
"Boleh, tapi ................"

bapak tak abis ayat lagi, kitorang adik beradik dah ade kat luar dah.hahaha.
keseronokan main hujan memang tak terkata, tak setanding air ribena yang KELASSSSS gitu. haha
so, ape lagi?
sesi penggambaran kini dimulakannnnnn!!!!

ok, phase 1 : hujan rintis je..boleh kire lagi berapa titik semuanya..hihi

...and now, kemuncak plot hujan ialah...teng teng teng!!!

HUJAN BATU/AIS!!!

dalam keriuhan minah-minah dan mamat-mamat arab kat bawah,
auni sempat mencapai towel di tepi almari
untuk menadah beberapa ais ketul itu
adeih~
i wish i could show some to u but
due to it's small size
so it melts faster
tak sempat nak paparazzi die
die dah hilang
lenyap
senyap
tapi chumilnye ketulan itu masih terbayang
uhuhuhuhu

so after a while, for 2 minutes, dah tade dah hujan batu
just ade hujan lebat, tiada beza macam di malaysia
mereka si arab-arab di sini pun amek gamba ngan hujan
bukan hujan indie band ya?
^_^
maybe ye la bukan selalu
untung sabut setahun sekali
so, keadaan di kawasan umah auni after a while....
tadaaa!!sampah-sampah berkeliaran


kereta-kereta bertempiaran

dan motosikal berkejar-kejaran

inilah dia

BANJIRRR!

lagi kesian kat salah seorang my friends kat mukebuku (facebook laaa)
el amin razak kate,
"ha.. rumah kitorang dah bah dah.. datang2.. sunway lagoon.. masuk percuma"

saba je la...tahun depan carik rumah baru ye? =)

and ni pulak, nampak tak awan putih kat bangunan tu?
ni awan winter tauu!
dari arah barat die bergerak
cepattttt!
kalah superman =)

and here it is!
matahari mula cuba mencelah
nampaknya si awan cuba melecek bola
namun angin sekali lagi merampas
dan itu dia..!!!
matahari kembali bersinarr!!!
yahoooo!
*sile bace seakan anda pengulas sukan =)*

so, here's the panorama after tragedi itu from my window chantek ku =)


video

ehek2. dalam menikmati angin sejuk hujan, tiba-tiba mata terpandang satu lembaga
di atas roof top
satu bangunan
ape lagi?
zoom in laaa!
cekidaut sesame
korang rase ape?
i thought he was edward cullen a.k.a robert pattison
hero twilight
yang terbang sane sini
korang rase????

zoooommmm innnn!!

zooom in laagiiiii!! macam dah de rupe manusia da..

ok, nampaknya sampai ni je.sebab 'dia' dah hilang entah ke mane after that
but
satu yang pasti
die bukan edward cullen itu
yang saye nanti-nanti
and rupa-rupanya
dia cuma orang arab biasa
niat mahu betulkan aerial tivo rumahnye
hahahahahahha
eheh =)

dan

ni dia
yang kita nanti-nantikan...
tadaaaa!!!!
terimalaaaahhhh!!!!
photographer belakang tabir!

atau lebih tepat lagi
=
=
=
=======
=====
===
==
=

photographer belakang tingkap berhujan!

fesyen hit tahun ini : baju kurung dan towel anda sendiri...haha!
jap
perasan de 3 perempuan arab kat belakang?
diorang pun amek gamba sendiri gak
hahahahaha

Tuesday, October 27, 2009

9 cara jadi kawan sejati tip-top! =)


Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Sari berita utama...(baca dengan nada pembaca berita okay?)

hahaha

bace la! diam pulak...hehehe

selama setahun lebih kat egypt ni, alhamdulillah everything went well so far. plus, life is getting better from time to time. and of course, i really hope yours too. belajar kat negara orang really needs braveness and ke'tough'an kite. maybe ade yang ni-first-time-aku-jauh-from-family-aku and maybe jugak ade yang dah-biase-dah-jauh-jauh-ni. tapi, ade satu persamaan dalam dua jenis orang macam ni. APE? hehe. relax la dulu. tak habis lagi intro nih. (macam wat karangan BM spm). and i am the latter one. mane taknye, umur 13 tahun dah belajar jauh-jauh...haish~

ok, here it is. Kekuatan 2 jenis orang ini adalah dari friends/teman (selain family which is memang laaaa). ok, kenapa tak gune kawan? ngade la auni ni nak guna ayat gramatis pulak. eyh, ayat bukan sebarang ayat. ade makne tu...haha. Kawan dan teman? ade beza ke?

YES, ADE!
meaning die sangat berbeza. kawan adalah yang ade di sisi kita bila bahagia dan bersama-sama berseronok.having fun....and so on. teman pulak is those who ALWAYS by our side in tears and smile a.k.a KAWAN SEJATI.

tapi, macam mane nak jadi KAWAN SEJATI ni? I'm not a perfect friend but sharing is caring right? hahaha. as experiences taught me these.huahuahua

1. Stay gold, stay you
Gold is valuable. and gold dari dulu tak pernah ubah any of properties nya. tak caye, tanya chemist. (bukan saye tau!! ;p) makin hari, makin mahal (kekadang turun gak-not my fault!). makin hari, makinn cantikkkk design gold-gold ni. so, same jugak macam kite. dalam berkawan, kite kene 'try' jadi diri kite sendiri. nape i gune ayat TRY? sebab trust me, it's verrryyyy hard to be diri sendiri. kan? part yang tak elok dalam diri kite, kite try ubah. yang baik, keep it. sebab kite cuma satu dalam dunia ni. tade 2 atau 3. and uniknya kita ni makes us lebihhh diingati sampai mati.ngehehehe~ eg, i always remember wani yang sentiasa bersedia when i crash in her room, and bergosip dengan saye. =)

2.sentiasa sokong dan sentiasa dukung =)
sokong kawan kite bile diorang buat keputusan. jangan cakap, "weh, asal ko pilih yang tu? boleh ke ko buat?". satu bende yang korang kene ingat, bila dia dah buat keputusan, maksudnya dia dah fikir panjang dan die dah timbang pros and cons decision yang dia nak buat. daripada cakap macam tu, why dont, "Milah, aku tau ko pilih yang terbaik untuk diri ko. kalau ade masalah, tell me ok?" (nape milah? saje je...korang nak tuka farah ke, sarah ke, joyah ke, amah ke..tak kisah ^_^)

3. hormati diri dia
kawan dan kite. tu dua entiti yang berbeza. so, terima kawan dengan seadanya.jangan harap diorang akan sentiasa sama kepala dengan kite. sebab dia, dia. kite,kite. hormati keputusan dia. jangan desak. semua orang ade hak masing-masing ke atas diri masing-masing.

"rahim, aku taknak la masuk pertandingan ni. aku memang tak pandai bab-bab ni"
"ala..tak pe. nanti ko tangkap gamba aku kat atas pentas nanti ek?"

4. jangan try kontrol
bila berkawan, tak semestinya 24/7 kene same-same. memang best kalau kawan kite sentiasa ada bersama kita, tapi dia pun ade private life die sendiri. jangan la nak jeles pulak kalau tetibe die gi rapat/jalan2 ngan orang lain. daripada korang jeles, ape kate join sekali? tambah kawan, and kawan kite tu pun lebih hargai kite.and untung-untung, ade orang belanje korang..
ahahahahaha!

5. pleaseee..no gossip!
ha..ni la yang sangat bezakan kawan and teman. kawan yang baik ialah kawan yang menceritakan kebaikan kawannya dan menyembunyikan aib kawannya. kalau la si A gi berkawan ngan si B, pastu si B yang geng ngan si C, cerita buruk pasal si A, mane hilangnye trust yang diberi oleh si A kat si B??? (makan ABC sedap gak kan? haha)

6. sentiasa ada in smile and tears
ok, ni wajib! jangan waktu kawan dapat duit dari parents baru nak rapat-rapat. waktu die tade duit sebab kene ragut? waktu passport hilang? waktu fail exam? bagi la sokongan kat diorang. sentiasa lift kan semangat mereka ni. jangan tinggalkan die, terkapai-kapai.last sem my shoes putus tali (again?) then nak carik kedai kasut gile bapak jauh sebab tak tau kat mane. Aina yang temankan. berjalan bawah panas terik berjam-jam, tak mengeluh walaupun tau die memang penat. thanks =)

7. jangan pandang hina
ni lagi satu.pantang orang yang pandang hina orang lain! tadi baca satu blog budak ni. gile la. nak tegur orang, tapi, cara tegur tu salah wahai si X. kalau saye ni yang membacanya, menganggap tu satu penghinaan. tak semua orang perfect. maka, kita sebagai kawan, terima kesalahan dia, dan ha, ni yang penting - tunjuk yang betul. jangan tinggalkan die mase die buat salah. bersabar dan tarik sikit-sikit.ikut cara dia.

8. treat as u like to be treated
the more you give, the more you have. kawan kite akan segan nak buat jahat ngan kite bile die kenangkan bende-bende baik yang kite buat untuk die. dan friendship tu akan lebih kuat sebab masing-masing jaga kawan masing-masing.kire cam u jump i jump la.tapi, jangan jump atas katil sesame.sile timbang dulu ye? ahahaha

9. a good listener
bile die ceritakan masalah, dengar.diam.dan angguk. jangan cuba nak lebih-lebihkan lagi. ade lak nak nyibuk tambah macam-macam. hahaha! ambik mase dan dah lame sikit...barula bagi nasihat kat die. biar die tenang dulu. jangan ejek dia. simpan rahsia dia tu. kalau kite nak cerita prob, kite akan pilih orang kan? macam tu la jugak orang lain.

so, ni la some of them. mungkin malam ni agak serius (dahi pun tegang semacam), ketensionan dengan elektrik asek blackout je..tapi, tu la. dalam layari hidup ni, kita hidup dalam komuniti yang mana kite kene jage hati-hati mereka.
tapi,please...
sekali berkawan, jangan lupe kawan.
and
hargai mereka
sebab mereka, kitalah yang ada pada hari ni.
sebab mereka, kite takkan sekuat ini
sebab mereka, kite ade teman bicara
sebab mereka, kita ada kekuatan bersama
pilihla kawan
jangan nanti
terpilih kaca, sedangkan sudah ada intan
jadila macam spongebob dan patrick.
ataupun, tom and jerry,
ataupun doraemon dan nobita?
jap
.............
perlu ke contoh die cite kartun??
=)


to all my friends
i may not wrote your names
but trust me
they are all written in my heart
cant be erased
thanks for the kekuatan yang korang bagi
thanks for let me be one of your pages
in your book of life
just one i hope
friends eternally?

"friends is like a wall.sometime u need to lean on them. sometime it's just enough to know that they are there"

heartfelt gratitude : auni

Monday, October 26, 2009

16 benda dan perkara yang saye nak sangat2!


semalam blackout.makanya, semalam tade post. haih~macam2 dugaan masuk winter ni. but as usual, tak sah if tak kene dugaan kat mesir nih. everyone must FACE it. huahuahua (gelak evil gile).tadi pon blackout, padahal petang tadi nampak cam ada pakcik lori electricity kat depan rumah. so, sementara ada elektrik ni, kena taip cecepat..ngahahaha~ =)

emm, so, semua orang ade keinginan masing2. ok. what i mean here is FOR DIRI SENDIRI.untuk mak bapak memangla ade kan? huhu. ade yang nak rumah tepi ladang, nak ada blackberry la, nak carik awek cunnnn macam megan fox, nak carik balak encem cam erm..ryan reynold? hehe.nak ade kereta BMW sendiri sebijik. ataupun mungkin nak lakukan something macam jalan-jalan kat paris ke, ataupun nak melancong ke las vegas ke..^_^ apa-apa pun keinginan korang, ade tak yang tercapai? kalau ade, tahniah!! bukan senang tau nak capai-capai ni, kalo tak cukup tinggi tak tercapai akalmuuuu...hehe~so, nak kongsi la sikit-sikit antara benda-benda yang mau dicapai.(mengangkat tangan setinggi-tingginya.haha!)

1. DSLR cam
adeih,satu je dah RM2000/-. bile la baru nak ade bende nih! sangat menyukai tangkap-ing gamba2! *sape2 yang memikirkan hadiah hari jadi i yang akan tiba tahun hadapan, sila la bagi dslr ni.sumpah sayang gila2!*

2.trench coat

seyesli! plan before balik egypt nak beli satu trench coat for winter. alahai~masalahnya time pegi dah habis sale! dan time pegi...kedai banyak dah tutup!!! (since flight ke kl lambat sampai..). nape oren? saje je.kaler lain pon boleh..tapi...oren cam lagi menarikkk je.. (suke tengok laki tinggi pakai trench coat hitam panjang-smart! ^_^)

3. kucing chumeyl

suke kucing comel sangat-sangat (yang tak comel sile try lain kali). nape kucing comel? nape? sebab name pun comel..haha!penah ade kucing entah berapa ekor.bulu chantik-chantik sumenye.tapi, jodoh kami tak panjang. Allah lebih menyayanginya...sekarang, tade kucing sebab tade sape nak jaga kat rumah.ku relakan kamu-kamu pergi dahulu......

4. trip around europe

bestttnnnyyyeeeeeeeeee trip!!!!! Ok,Paris dah (^_^). but sangat best kalau road trip.singgah sane, singgah sini. lebih-lebih lagi bila pergi ngan kawan-kawan. taknak ramai-ramai. 2,3 orang cukup. nanti penat nak ikut perangai sorang-sorang. tapi..lagi best kalau pergi ngan yang teristimewa..hahahha!

5. kebaya nyonya

kebaya nyonya itu ade nilai exotic yang sangat menarik!! taknak banyak, satu je pun dah cukup. termasuk dalam plan gak nak beli before balik egypt, malangnya....tak sempat jugak. akhirnya, impian tinggal impian..haih~

6. berlakon ^_^sangat suka berlakon! ok, yang ni bukan maksudnya bukan nak jadi pelakon macam ape..fasha sandha, fazura, bla..bla... tapi, berlakon untuk kepuasan sendiri. masa sekolah dulu selalu gak berlakon. bukan maksudnya HIPOKRIT (i hate hipocracy!), tapi bila berlakon it gives me a chance to feel/see from the other point of view.thus, it will gives us more understanding about others life and jadi orang lain.

7. nyanyi duet =)

dah selalu sangat nyanyi sorang-sorang. dari dalam bilik mandi sampailah ke pentas, semua dah try - tapi,nyanyi sorang2. suara memangla tak best (sedar diri) tapi nak try macam mane rase nyanyi duet. sampai hari ni, part pompuan auni nyanyi, part lelaki pon auni nyanyi. haha!

8. ade talkshow sendiri

macam oprah show tak??? hahaha.seyes tinggi gile angan-angan. memang susah, tapi tak mustahil? hahahahahahahahaha(gelak sampai jatuh kerusi). malas nak carik gamba lain.amek je la from previous post. haha. penah tanye bapak mase kat malaysia hari tu,

"pak, if along nak wat talk show macam oprah winfrey tu ok x?"
"boleh je. tapi, kene de skill communication betul2"
"ow.ok2 ^_^"

9. dancing terer gilel macam selena gomez


suke tarian zapin!! turun naik pusing, turun naik pusing. last perform tarian darjah 6. hahaha. ok, ni memang tade kaitan ngan selena gomez sebab die pon tak tau zapin tu ape. =) tapi sangat admire tarian die dalam cite "another cindrella story" part die nari ngan joey.part dalam gamba atas ni la..syok!

10. beach house

bayangkan after a long tiring weekdays, then weekend, korang naik bot gi sebuah pulau and duduk kat beach house yang sangat aman damai.konpem gile best!! hilang stressss! mau2 rumah sebijik macam atas ni..bestnye. =)

11. green dress

ok, yang ni bukan nak pakai tapi saje nak ade. haha. suke kaler die and design.simple =)

12.nak berbual ngan burung ^.^


nape burung? sebab..er...burung tu nampak peramah? hihi. tade la. sebab burung kan banyak terbang, banyak terbang banyak pengalaman, boleh la kitorang tukar-tukar pandangan. macam..em..
"burung, burung, kat mane ade nampak putera raja?"
"!@##%Rvt^^&&**BYg3@#$!$"
"oh..nanti burung tunjukkan ye?"
"!@#!!"

(pengaruh cerita-cerita disney)

13. mau terer macam Dr.HOUSE

bukan kerana ke'sinis'an nya, tapi kerana kepandaiannya mendiagnosis bende-bende yang kite tak sangka pun.sape yang tau cite ni, tau la macammane ke'terer'annya.kan?kannn??

14. mendekati alam environment

penah sekali dua ikut ayah and kadet remaja sekolah dia gi camping. sangat best!!! tapi tak dapat rase feel camping betul sebab makanan disedia, pastu ade je program2 dah diatur macam motivasi la, burung hantu la. nak feel macam tangkap ikan, bakar, then borak-borak sambil main gitar kat unggun api (macam tau je main gitar), makan-makan, bla...bla...bla... hiking mountain plak...ha! ni tak penah, but i'd loveeee to try it!! ^_^

15. nak ade rancangan travelling sendiri


tau channel astro 707? tau show passport to europe :samantha brown? tau show, Anthony Bourdain : No Reservation? OMG, i love these! sebab diorang banyak travel. sangat suke belajar pasal culture orang lain, tengok negara orang, belajar bahasa orang,and also mingle with others. bestnyeeee~~~ *continue dreaming*

16. macam biase la...nak bahagia, sihat sentiasa, jodoh yang baik, kerja yang baik, dimurahkan rezeki, diberkati hidup, bla..bla...bla.... (ala, macam korang semua gak la ^_^)

setakat ni, ni je la. lain-lain if ade teringat, nanti update. haha! so, planning for giving me a gift? sume dah ade kat atas ^_^ terima kasih tau!!!! hihihi

oh ya!!
lupe pulak
^_^

:::::::
:::::::
:::::::
:::::::::::::
:::::::
:::
.

dan anda pula bagaimana???

Saturday, October 24, 2009

perkara yang patut anda tahu tentang BAPAK saye - here's for you, pak! =)

petang tadi call family. cakap ngan ayah
"pak, batukla.maybe sebab winter kot"
"ha, tu la.makan lagi ice-cream"
"owh, baca belog along ek?"
"e'eh tadela"
"haha.tipu"
"la, kat skype tu kan ade link belog along, bapak baca la"

so, now i know. you read this blog ^_^
here's for you. the whole post =)

Tak semua daripada kita bernasib baik; mempunyai seorang lelaki yang dipanggil AYAH/BAPA/ DADDY/PAPA/WALID. Atas kenyataan itu, i am soooo grateful i have one. but, then, i feel moreeeee grateful sebab my dad isn't just a dad. he just simply.....SUPERB! ^_^ kenapa?

...sebab die tegas!
sejak kecil dah biasa dengan suara bapak yang garang.sumpah tak tipu! dalam keluarga kitorang, kezen2 pon kecut perut kalau bapak marah. rumah kitorang memang ade peraturan. antaranye, tak boleh bukak tv unless got the permission, must sleep at 9pm, tidur siang at least 1 hour, and the list goes on and on. ok, admit, auni memang nakal masa kecik (jangan gelak, korang pon same jee! ^_^) bila disuruh tidur siang, ok, auni masuk bilik.tutup muka ngan bantal. daydreaming la...bukan tidur pun. bila adik adik report "pak, along tak tidur siang" zus!!!! tangan kena pukul dengan rotan tali pinggang atau dapat 'hadiah', cubitan berbisa!! adeih~ terus tidur dengan linangan air mata. hahahaha! tapi, ketegasan itu mengajar auni hidup penuh disiplin diri dan respect myself.

...sebab die lembut hati.
susah tak korang nak tengok ayah korang menangis? susah kan? ramai lelaki yang terlalu ego dengan diri sendiri. tapi, ayah auni tak. kalau auni dah nak fly, auni paling tak tahan kalau tengok mata bapak. sebab? tak perlu dia menangis teresak-esak. mengeluarkan air mata and so on. perasaan dia terpancar terus dari mata dia. mata dia bergenang. tak perlu tunggu next second, auni dah nangis.teringat masa SPM, nak mintak maaf ampunkan dosa, halalkan makan minum, walaupun dia tak cakap dia nangis, auni tau dia nangis, and the second i know he is, i cry a river =) tu mengajar auni untuk jujur dan ikhlas dalam apa-apapun yang auni buat.sebab orang tahu masa bila kita jujur@ikhlas. ye tak? ^_^

...sebab die penyayang.
bila adik-adik menangis, dia cuba pujuk. bila kitorang nak sesuatu, dia cuba fulfillkan. dia akan cuba tolong kawan-kawan dia if there's any prob. bila mak penat sangat nak masak, dia akan masak.semua yang dia beli, kitorang semua kan dapat sama rata. tak kira yang kecik atau yang besar, semua sama rata. kalau beli baju, semua dapat baju. tapi saiz lain2 la kan.hahaha

...sebab dia sweet n romantik ^_^
romantik kat sini bukan sweet talker. it's his action. well, everyone knows action speaks louder than words. masa auni form 3 @ 4 @ 5, auni tak ingat dah bila, bapak kirim surat. sekali dengan surat tu, bapak sertakan RM1. RM1?? mesti korang pelik. biasanya kalau orang lain, parents dah bagi dah paling koman pun RM100. tak pun, RM200, 300. katanya,

"along, duit diukur bukan atas nilainya, tapi, bagaimana kita membelanjakannya"

bagi auni, tak perlu pun kirim duit. alhamdulillah auni dapat tajaan Yayasan Sarawak masa kat TKC dulu. walaupun tak seberapa mana pun, dapat survive. tapi significant duit itu bukan sekadar wang, nyata bagi auni kasih sayang dikirimkan. bukan maksud auni, duit itu kasih sayang, tapi, ingatan itu menunjukkan kasih sayang. tak caye? ade lagi..

"along, anggaplah patung yang besar ni bapak, yang kecik itu along."
it was ala..yang dalam globe kalau kite goncang ade salji2 tu. haha! ade dua patung Pooh dalam tu. yang besar sedang peluk yang kecik.so, before auni balik TKC, dia hadiahkan kat auni. sampai sekarang ade lagi kat bilik.

...sebab die lawak =)
bile time tengah sedih-sedih, ade je lawak yang die buat. kalau dengan geng2 die, ape lagi. gamat je office bilik guru. kalau orang cakap, "eh, anak u comel-comel la". die akan cakap, "mestilah, tengokla bapak die". kalau orang cakap, "pandaila u buat benda ni", die akan cakap, "mestilah, dah berapa kali masuk olimpik acara ni". kalau auni call bapak, tak sah kalau tak gaduh siapa lagi comel! haha, pak, u lighten up my days =)

...sebab die pandai merancang.
orang penah cakap buruk, kate bapak nak menunjuk beli kereta besar.orang penah gak cakap buruk, kate bapak nak menyombong beli rumah 2,3 bijik. mulut orang tak penah tutup. tapi sekarang??? sume diam. mase bapak jaga PMR, sume cikgu tanye, macam mane sebagai guru biasa, boleh beli itu ini? bapak beli kereta besar sebab dia tahu die akan ade anak ramai - 9 ORANG! alasan bapak, biarlah semua kita dapat merasa aircond satu sorang bila jalan2=). rumah pulak? harga rumah semakin hari semakin naik. ayah beli rumah bukan nak duduk tetap, tapi PELABURAN. dulu, beli rumah kat kuching.bila ayah jual, dapat double price from harga asal. duit yang ade, untuk buat rumah sekarang, and beli satu rumah teres. rumah teres tu pulak untuk disewa. macam orang lain jugak, masing2 ade second job. so, bapak bukak pusat tuisyen. pusat tuisyen tak perlukan modal banyak. as pengurus, urus je. tak yah everyday kene jage. and education never ends right? so, it's a loooooooong term business.

...sebab die pandai masak.
every weekend, die akan masak breakfast untuk kitorang. spagethi and macam2 lagi. bila masuk pertandingan masak, dia selalu dapat johan.bagi je apa-apa barang, dia akan tukar jadi something yang sedap! dia suka create macam-macam. ni campur ni, tu campur tu.
"kalau nak masak, kite kene fahami tekstur makanan tu", katanya bila nak kacau tepung goreng pisang. tak penah tau pun perlu tau tekstur tepung ^_^

...sebab die understanding.
dulu,mp3 auni rosak sebab adik2 auni selalu pakai.i didnt cry, and i didnt say anything, but i feel sooo terkilan. coz i bought it myself. then, when i got MARA scholarship, bapak give me something. he give me a new mp4! he said," ni hadiah dari keluarga. kasih sayang kami sentiasa berada di sisi along, seperti mana mp4 ni sentiasa di sisi along". i cried, yes, i do ^_^

...sebab die selalu ada di sisi even if he's not there.
mase kat TKC, die selalu bagi surat.die suruh adik-adik tulis surat jugak.macam kelakar sebab ade satu surat, ade kesan lipstick adik yang baru 2 years old. ade gak kesan tapak kaki adik yang baru few months. he made simple things beautiful. before exam, mesti ade card die anta. even sekarang pun, everyday message.
"jangan risau.doa kami sentiasa temani along"
bila kat rumah, sangat bersyukur sebab die sentiasa ada for us 24/7. mendengar komplen2 kami setiap hari, fighting dengan adik2, and everything! =P

...sebab die a good listener.
bila auni ada masalah, auni cerita semua. auni open ngan bapak. die dengar dan die sentiasa agree with me ^_^. nak gosip? boleh je, lepas tu ade la ceramah n peringatan yang diberi..hihihi

...sebab die a good motivator

first time masuk TKC, auni asek homesick. tapi, bapak selalu pesan. and, sekarang pun...

"along, rindu itu cuma permainan perasaan je"


"along, it's just got jealous of your azam nak belajar. when u kalah dengan perasaan tu, u kalah seumur hidup.when u menang, u win always"

"along, kita takda harta banyak. kita takda duit banyak. jadi, ubahlah kehidupan kita. orang berjaya adalah orang biasa yang punya azam dan usaha luar biasa"

"along, hanya orang yang kalah kenal erti kalah"

hasilnya? i learn to be a independent and now,i'm glad i am.

...sebab die appreciate kitorang sume.
mase balek malaysia last sem, auni bagi gelang kokka. die pakai. tak tanggal2 sampai sekarang. kalau ade birthday sesiapa, dia akan bawak satu family (except birthday boy/girl - kene dok umah je,ok? ^^) pegi kedai. bagi seringgit sorang, beli hadiah. seringgit? cukup ke?? bagi certain of kita, tak sah kalau tak bagi yang mahal2. mesti ada brand. tapi, bagi kitaorang, cukup kalau sekadar pen @ bola mainan @ frame gambar buat sendiri @ card handmade. bukan harga yang penting, tapi betapa orang tu menghargai kita dalam hidup mereka ^_^

...sebab die tak pernah kata "tengoklah, nanti konpem tak jadi".
bila kitorang decide nak masuk pertandingan, die akan cakap, buat betul-betul, sepenuh hati. die tak pernah mengekang ape minat kitorang. auni masuk pidato, bercerita, itu, ini, die sentiasa datang nak bagi sokongan, walaupun dia terpaksa escape kelas sometimes.hehehe.adik auni or auni sendir masuk sayembara puisi, karaoke, die bagi semua. and as usual, he always there, standing with smile, and claps, walaupun suare macam ...

...sebab dia sentiasa dahulukan orang lain sebelum diri sendiri.
oleh kerana ade masalah internet, antivirus komputer auni di deletekan. so, hari tu, bapak gi beli antivirus yang for 3 users untuk komputer die after at last dapat carik 2 orang lagi kawan dia. then, auni cakap, "pak, nak antivirus gak la". then die cakap, "takpe. ambik bapak punye dulu. nanti bapak carik orang lain yang nak share" - walaupun die tau susah gak nak carik lagi 2 orang yang lain...

...sebab dia adalah die.

..and the list goes on and on...........

nape auni tak buat list 1,2,3? sebab the reasons are countless. tak cukup page ni if nak beritahu kenapa.

to my bapak dearest,
thanks for everything
every tears and smile
thanks
i cant say anything more
but
thanks
i cant write more
coz these tears may fall
and rosakkan laptop ni.hihi
thanks
and thanks
and
i know u gonna read this
so,
just want to say
which i never say directly
but truly from my heart
.
..
....
........
..............
......................
..............
.........
....
..
.
I LOVE YOU

along

Friday, October 23, 2009

Aku Jatuh Cinta?


AKU JATUH CINTA?
pasti ramai yang gelak
dan
pasti ramai yang tak percaya

zan penah cakap
"jangan nak tipu.bila mase awak ade boyfriend?"
aina pernah kata
"ko de balak ke?"

status fb aina pagi tadi
"..semua dah berpunya.aku bila lagi?..."
haha
that's suppose to be mine. lol

tapi yang pasti
i'm not falling in love yet
to be spesific
tak pernah lagi bercinta
(^.^)

mase tengah bosan
jumping from one blog to another
ade yang dikenali
ade yang tak
tapi yang pasti
semua ada kisah-kisah tersendiri

terjumpa satu blog
penuh dengan kisah dia dan balak dia
macam mana mereka start kenal
sampai hari ini
and she's so sure that he's her true love
tapi till now i keep wondering
how these people
yang sudah jatuh cinta dan tengah bercinta
feel so sure about this?
hanya mereka yang tau
betul kan?

maybe sebab saye tak pernah bercinta
make tak pernah tau pasal cinta
tapi apa yang pasti
many experiences experienced by my friends
which i really understand
so
i'm not naive
but
just that
tak paham

but i know
i will know it when the time comes
sebabnye
bende dalam hati memang susah nak diterangkan dengan lidah
hanya hati yang merasainya
so
biarkan je la
nanti-nanti datang la tu
bila?
jangan tanye
sebab saye pun tak tahu ^_^

it's not that i'm choosy
tapi still never have the feeling of
"OMG, why my heart pounding?"
"i know he's meant for me"
and
...........
"I LOVE HIM"

bile pergi U,
selalu nampak couple-couple
sentiasa doakan mereka bahagia
dan mereka dah jumpe true love

pernah ke usha orang?
haha.tipu la tak pernah
tapi usha setakat usha
tak lebih
teringat fizerk cakap, mase form 5
"auni, fizerk hairan la. auni tak pernah ke minat sesiapa?"
teringat eza merican pernah tanya
ok, die memang selalu tanya ^^
"auni, bila ko nak jumpe cinta ko?"
dan
teringat aina yang selalu sangat tanya
"auni, cepatla ade boyfriend!"
hahaha
jawapan untuk mereka semua sama
"---------senyum----------"
mau elakkan bercakap sesuatu yang belum pasti

mungkin sebab dah nak masuk umur 20-an
mula lah fikiran menerewang
hahaha
bagi yang bercinta
lindungilah ia dengan sempurna
sebab
dua insan itu saling melengkapi
sebab
cinta ialah suci
maka
jagalah ia seperti jaga diri sendiri
paling penting
dirahmati-Nya.

bagi yang belum
tapi pernah ada cinta
jangan putus asa
sebab
kite kene tau the WRONG one
so
nanti kite tau the RIGHT one
kan?
doa-doakan
yang baik pasti akan dapat yang baik
ingatlah janji Allah kepada yang berusaha
^_^

bagi yang belum
betul-betul belum ek? huhu
we're in the same boat then
pasti lagi faham what i mean
tapi jangan terburu-buru
lagi dicari, lagi lah ia lari
biar ia datang sendiri
suatu hari nanti
jangan risau =)
sebab
jodoh pertemuan di tangan TUHAN.

cuma
jangan ingin bercinta
kerana sangat menginginkannya
sebab
itu nafsu
yang didorong oleh anasir lain
tapi
carilah cinta kerana inginkan ketenangan
untuk mencari the other half of diri sendiri

jadi
AKU JATUH CINTA?
tak
belum lagi
tapi
yang pasti
ku ingin lebih cintai-Nya