Tuesday, October 27, 2009

9 cara jadi kawan sejati tip-top! =)


Assalammualaikum dan salam sejahtera,
Sari berita utama...(baca dengan nada pembaca berita okay?)

hahaha

bace la! diam pulak...hehehe

selama setahun lebih kat egypt ni, alhamdulillah everything went well so far. plus, life is getting better from time to time. and of course, i really hope yours too. belajar kat negara orang really needs braveness and ke'tough'an kite. maybe ade yang ni-first-time-aku-jauh-from-family-aku and maybe jugak ade yang dah-biase-dah-jauh-jauh-ni. tapi, ade satu persamaan dalam dua jenis orang macam ni. APE? hehe. relax la dulu. tak habis lagi intro nih. (macam wat karangan BM spm). and i am the latter one. mane taknye, umur 13 tahun dah belajar jauh-jauh...haish~

ok, here it is. Kekuatan 2 jenis orang ini adalah dari friends/teman (selain family which is memang laaaa). ok, kenapa tak gune kawan? ngade la auni ni nak guna ayat gramatis pulak. eyh, ayat bukan sebarang ayat. ade makne tu...haha. Kawan dan teman? ade beza ke?

YES, ADE!
meaning die sangat berbeza. kawan adalah yang ade di sisi kita bila bahagia dan bersama-sama berseronok.having fun....and so on. teman pulak is those who ALWAYS by our side in tears and smile a.k.a KAWAN SEJATI.

tapi, macam mane nak jadi KAWAN SEJATI ni? I'm not a perfect friend but sharing is caring right? hahaha. as experiences taught me these.huahuahua

1. Stay gold, stay you
Gold is valuable. and gold dari dulu tak pernah ubah any of properties nya. tak caye, tanya chemist. (bukan saye tau!! ;p) makin hari, makin mahal (kekadang turun gak-not my fault!). makin hari, makinn cantikkkk design gold-gold ni. so, same jugak macam kite. dalam berkawan, kite kene 'try' jadi diri kite sendiri. nape i gune ayat TRY? sebab trust me, it's verrryyyy hard to be diri sendiri. kan? part yang tak elok dalam diri kite, kite try ubah. yang baik, keep it. sebab kite cuma satu dalam dunia ni. tade 2 atau 3. and uniknya kita ni makes us lebihhh diingati sampai mati.ngehehehe~ eg, i always remember wani yang sentiasa bersedia when i crash in her room, and bergosip dengan saye. =)

2.sentiasa sokong dan sentiasa dukung =)
sokong kawan kite bile diorang buat keputusan. jangan cakap, "weh, asal ko pilih yang tu? boleh ke ko buat?". satu bende yang korang kene ingat, bila dia dah buat keputusan, maksudnya dia dah fikir panjang dan die dah timbang pros and cons decision yang dia nak buat. daripada cakap macam tu, why dont, "Milah, aku tau ko pilih yang terbaik untuk diri ko. kalau ade masalah, tell me ok?" (nape milah? saje je...korang nak tuka farah ke, sarah ke, joyah ke, amah ke..tak kisah ^_^)

3. hormati diri dia
kawan dan kite. tu dua entiti yang berbeza. so, terima kawan dengan seadanya.jangan harap diorang akan sentiasa sama kepala dengan kite. sebab dia, dia. kite,kite. hormati keputusan dia. jangan desak. semua orang ade hak masing-masing ke atas diri masing-masing.

"rahim, aku taknak la masuk pertandingan ni. aku memang tak pandai bab-bab ni"
"ala..tak pe. nanti ko tangkap gamba aku kat atas pentas nanti ek?"

4. jangan try kontrol
bila berkawan, tak semestinya 24/7 kene same-same. memang best kalau kawan kite sentiasa ada bersama kita, tapi dia pun ade private life die sendiri. jangan la nak jeles pulak kalau tetibe die gi rapat/jalan2 ngan orang lain. daripada korang jeles, ape kate join sekali? tambah kawan, and kawan kite tu pun lebih hargai kite.and untung-untung, ade orang belanje korang..
ahahahahaha!

5. pleaseee..no gossip!
ha..ni la yang sangat bezakan kawan and teman. kawan yang baik ialah kawan yang menceritakan kebaikan kawannya dan menyembunyikan aib kawannya. kalau la si A gi berkawan ngan si B, pastu si B yang geng ngan si C, cerita buruk pasal si A, mane hilangnye trust yang diberi oleh si A kat si B??? (makan ABC sedap gak kan? haha)

6. sentiasa ada in smile and tears
ok, ni wajib! jangan waktu kawan dapat duit dari parents baru nak rapat-rapat. waktu die tade duit sebab kene ragut? waktu passport hilang? waktu fail exam? bagi la sokongan kat diorang. sentiasa lift kan semangat mereka ni. jangan tinggalkan die, terkapai-kapai.last sem my shoes putus tali (again?) then nak carik kedai kasut gile bapak jauh sebab tak tau kat mane. Aina yang temankan. berjalan bawah panas terik berjam-jam, tak mengeluh walaupun tau die memang penat. thanks =)

7. jangan pandang hina
ni lagi satu.pantang orang yang pandang hina orang lain! tadi baca satu blog budak ni. gile la. nak tegur orang, tapi, cara tegur tu salah wahai si X. kalau saye ni yang membacanya, menganggap tu satu penghinaan. tak semua orang perfect. maka, kita sebagai kawan, terima kesalahan dia, dan ha, ni yang penting - tunjuk yang betul. jangan tinggalkan die mase die buat salah. bersabar dan tarik sikit-sikit.ikut cara dia.

8. treat as u like to be treated
the more you give, the more you have. kawan kite akan segan nak buat jahat ngan kite bile die kenangkan bende-bende baik yang kite buat untuk die. dan friendship tu akan lebih kuat sebab masing-masing jaga kawan masing-masing.kire cam u jump i jump la.tapi, jangan jump atas katil sesame.sile timbang dulu ye? ahahaha

9. a good listener
bile die ceritakan masalah, dengar.diam.dan angguk. jangan cuba nak lebih-lebihkan lagi. ade lak nak nyibuk tambah macam-macam. hahaha! ambik mase dan dah lame sikit...barula bagi nasihat kat die. biar die tenang dulu. jangan ejek dia. simpan rahsia dia tu. kalau kite nak cerita prob, kite akan pilih orang kan? macam tu la jugak orang lain.

so, ni la some of them. mungkin malam ni agak serius (dahi pun tegang semacam), ketensionan dengan elektrik asek blackout je..tapi, tu la. dalam layari hidup ni, kita hidup dalam komuniti yang mana kite kene jage hati-hati mereka.
tapi,please...
sekali berkawan, jangan lupe kawan.
and
hargai mereka
sebab mereka, kitalah yang ada pada hari ni.
sebab mereka, kite takkan sekuat ini
sebab mereka, kite ade teman bicara
sebab mereka, kita ada kekuatan bersama
pilihla kawan
jangan nanti
terpilih kaca, sedangkan sudah ada intan
jadila macam spongebob dan patrick.
ataupun, tom and jerry,
ataupun doraemon dan nobita?
jap
.............
perlu ke contoh die cite kartun??
=)


to all my friends
i may not wrote your names
but trust me
they are all written in my heart
cant be erased
thanks for the kekuatan yang korang bagi
thanks for let me be one of your pages
in your book of life
just one i hope
friends eternally?

"friends is like a wall.sometime u need to lean on them. sometime it's just enough to know that they are there"

heartfelt gratitude : auni

3 comments:

ainasham said...

auni: tenks
aina; oowh takpe same2.ala kawan punye pasal.lek ah hahah!

aphids said...

sumber ni dr mne nih???

aunishbini said...

aina,
welkam dear. dear?? buwekss!!!

afiq,
sumber?
hahaha.dari pengalaman =)
eyh, buat sendiri tau!!
100% tulen from hati.seriuos! *angkat jari macam pengakap*