Monday, May 31, 2010

we speak on behalf of the dead, and the living who cannot speak for themselves

Whole world knows what happened today, 31st May 2010, when one of the flotilla of Lifeline 4 Gaza convoy, Freedom Flotilla, had been attacked this morning by Israel Defense Forces (IDF). I knew this news from my twitter, and i watched Al Jazeera online and also PressTV online. I checked #freedomflotilla where at last being a trending topic in twitter. Everyone around the world is talking about it, everyone unite against the attack of Lifeline 4 Gaza by IDF. Like @noudie tweeted : This isn't about Moslem nor Jewish nor Christian! This is about humanity! #freedomflotilla. And the traffic in #freedomflotilla keep pushing-and pushing, shows that every people in the world concern about this.

*Turkey withdrew its ambassador to Israel and called for an emergency session of the U.N. Security Council as criticism and condemnations arose across Europe and the Arab world Monday over Israel's deadly commando raid on ships taking humanitarian aid to the blockaded Gaza Strip

Turkey's prime minister said that Israel had violated international law and shown that it does not want peace in the region.

"It should be known that we are not going to remain silent in the face of this inhumane state terrorism," Prime Minister Recep Tayyip Erdogan.

The raid, in which at least nine pro-Palestinian activists, mostly Turks, were killed, was a new blow to Israel's international standing at a time when the West — including the United States — have grown frustrated with its stance in the process. The bloodshed particularly hurts its relations with Turkey, which was once a close regional ally of Israel but has become increasingly critical of it.

The flotilla of six ships, carrying some 700 activists, was sponsored in part by a Turkish organization.

A crowd of Turks tried to storm the Israeli consulate in Istanbul before some 10,000 marched to a main square. Around 1,000 protested in Jordan's capital, Amman, calling for their government to cut diplomatic ties with Israel. Smaller protests erupted in capitals across the Middle East, Europe and South Asia.

Palestinian youths protesting the raid scuffled with Israeli soldiers, throwing bottles and stones at them at a checkpoint north of Jerusalem.

Israel said the activists attacked its commandos as they boarded the six ships taking tons of supplies to Gaza, while the flotilla's organizers said the Israeli forces opened fire first.

U.N. Secretary-General Ban Ki-moon condemned the violence. The White House issued a cautious reaction, saying "The United States deeply regrets the loss of life and injuries sustained, and is currently working to understand the circumstances surrounding this tragedy."

The European Union's foreign affairs chief, Catherine Ashton, said the bloc was deeply concerned and she called on Israel to carry out an inquiry. British Foreign Secretary William Hague deplored the killings and called for an end to the Gaza blockade.

Greece suspended a military exercise with Israel and postponed a visit by Israel's air force chief. Greece, Egypt, Sweden, Spain and Denmark summoned Israel's ambassadors demanding explanations for the violence. Spain and France condemned what they called the disproportionate use of force. Germany called for an immediate investigation but was careful not to directly place blame, and said it was seeking information on six German citizens believed to have been aboard the ships.

In Tehran, dozens of angry students pelted the U.N. offices with stones and eggs in protest, burning Israeli flags and chanting, "death to Israel" and "down with U.S." Police blocked them from reaching the building. The president of Iran, a key supporter called the raid "an inhuman act."

Abdel-Rahman al-Attiya, the head of the Gulf Cooperation Council, a regional group, said "Israel is a renegade entity that violates international law" and said the attack should be considered "a war crime."

In Saudi Arabia, which has promoted a wider Arab-Israeli peace proposal calling for a land-for-peace swap, the Cabinet headed by King Abdullah called on the international community to hold Israel responsible for its "barbaric" policies.

But the strongest reaction came from Turkey, where Deputy Prime Minister Bulent Arinc said Turkey was canceling three joint military drills and calling on the U.N. Security Council to convene in an emergency session about Israel. Turkey is currently a member of the council.

He also said a Turkish youth soccer team currently in Israel would be brought home.

The raid also brought heightened attention to Israel's blockade of the Gaza Strip, imposed after the Palestinian militant group Hamas seized control of the tiny Mediterranean territory in 2007. The blockade — along with Israel's fierce offensive against Gaza in the winter of 2008-2009 to stop Hamas rocket fire on Israeli villages — has fueled anti-Israeli sentiment around the Arab world.

The Cairo-based Arab League called an emergency session for Tuesday to address the attack, as the two only Arab States with peace deals with Israel — Jordan and Egypt — sharply condemned the violence.

The incident also put Egypt in a tight position. The only Arab country bordering the Gaza Strip, it has helped enforce the blockade by cracking down on smuggling tunnels that are a key source of goods to Gaza's 1.5 million people and by rejecting pressure that it open its border crossing.

A group founded by Nelson Mandela that includes Nobel Peace Prize winner Desmond Tutu and former President Jimmy Carter said "the treatment of the people of Gaza is one of the world's greatest human rights violations and that the blockade is not only illegal, it is counterproductive."

In Beirut, about 500 Palestinian and Lebanese activists protested in front of the U.N. headquarters, setting Israeli flags on fire. " In neighboring Syria, more than 200 Syrian and Palestinian protesters staged a sit-in before the offices of the United Nations.*

*source : Yahoo : Israel boat raid sparks condemnations, protests, 31st May 2010

FYI, they were being attacked on INTERNATIONAL WATERS, again, INTERNATIONAL waters, so this attack totally a crime. Without any weapon, they were attacked from all sides,by navy ships, and from above by helicopter.
This has crossed Human Rights! It's so inhumane!

p/s : keep praying guys.
p/s/s : today is soooo ergh. fuh~
p/s/s/s : i need u to hold me now, tightly in your arms, and say, everything's gonna be fine... :(

Sunday, May 30, 2010

I'm Possible!

p/s : ....and you always in my heart :)
p/s/s : jangan lupa doakan kejayaan semua for exam ni ok?

Saturday, May 29, 2010

Don't Give Up!

*click on image to enlarge*

p/s : keep the smile on your face :)
p/s/s : doakan for final kami 8-13th june--pleaseeee! ^_^
p/s/s/s : sape yang skype kelmarin? bapak or...? hum...

Thursday, May 27, 2010

2 Things I Hate About Today

1. Dari tengahari sakit perut gila-gila-gila-gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa (erk, ok. cam terbanyak plak taip 'a'. should stop now).ehe.terus gi mandi air panas, pastu buat chinese green tea. pernah dengar orang cakap green tea tu elok. Tapi, after mandi, sakit perut tak hilang-hilang. Makin mencucuk-cucuk pulak. Try minum chinese green tea tu, tak masuk tekak plak. tade selera. Kepala dah pening. Langsung tak boleh gerak. Nak tidur pun tak dapat. Grr.Geram gile. Last-last, ambik krim pati halia yang beli kat Wani hari tu, sapu-sapu, makan panadol 2 bijik, pastu terus baring atas katil, lutut bawak rapat ke badan, tangan tekan perut,selubung dalam selimut, peluk Toddy, entah macam mana, tertidur gak. 2 jam lepas tu, terjaga dah tak sakit perut dah ^___^
bangun-bangun je lapar gile. Ye la, tak makan ape kot. Skype Aina, ajak masak. Siap gak lah Ikan Balado + Sup Sayur plus Telur kitorang. heee~

2. Haa, ni peringatan. Jangan nak mengada hantar benda merepek kat formspring! Tadi dapat satu link sape entah bagi, anonymous, ingatkan ape, ye la, formspring kan tempat kawan-kawan nak bertanya ke, ape ke an, pastu tetibe dapat link, amboi, kuar porn site. HELLO?! dapat ape pun nak bagi-bagi link tu. bukan korang dapat puaskan ape ke. Tade maknenye. Kalau saje nak main-main pun, respect la orang lain. bengang gak, dah la sakit perut.hesh.again, peringatan, jangan nak cemarkan kesucian formspring saye.

sekian.terima kasih

p/s : korang, lawat site ni. ni la contoh orang yang da stress sebab study.hakhak. Kucai, bile nak ambik gambar kitaorang plak? Dijamin puas hati punye. tahap stress gaban.hee~HAHAHA. kelik kat link bawah ni :
pssstt, teruk gile muke korang setadi. hebat. mesti banyak dah belajo.uhuhuhuhu~ (-.-")
p/s/s :post makin pendek. bukan ape, exam nak dekat.hehehe
p/s/s/s : tak sabar nak gi trip family to SABAH! yeay! ^_^
p/s/s/s/s : bucuk.hahaha.ngade.

Wednesday, May 26, 2010

Simplest Way to Make New Friends

Here's a quick update.

Someone asked me on formspring, what would you say the ideal way to make new friends? Well, here some. These only effective on LIVE conversation. Kalo dalam FB, Twitter, or Formspring tu lain la en? HAHA.

So, just click on the picture below..and enjoy making new friends! :)

oh, ye. anything on your mind, nak tanye ke, nak sibuk ke, nak tumpang lalu ke, sile lah melawat formspring saye ye. HAHA. kelik sini -->

p/s : hoping there is tonight.
p/s/s : banyak la plak lalat hari ini
p/s/s/s : malam ni bulan penuh

Tuesday, May 25, 2010

Bercinta Dengan Hantu Kerana Ubat Nyamuk

haa.amek kau!

Ya Allah, gi men jauh-jauh la!!

*snap,snap,snap!* memang dah melampau.jap ye...

haaa..rasakan padan muka!
mengangkat kening kanan, senyum penuh angkuh

Ubat nyamuk dah pasang. Wekk!! mati-mati-mati.hahaha! XD

Ni lah die happen everynight. NYAMUK. Ya, nyamuk-nyamuk itu. Ape die ingat darah ni senang-senang nak bagi free kat dorang? Amboi. Ingat senang ke bone marrow (tulang sum-sum) nak produce red blood cell? punye lah banyak satges die kene lalu. Nak maturedkan cell tu lagi, pastu, senang-senang ye bangsa-bangsa nyamuk ni nak hirup bahagia? Amboi. Amboi. Amboi.

Nasib baik ada lingkaran ubat nyamuk yang tolong. Bagi saya, lingkaran ubat nyamuk ni ibarat superman, ataupun, macam abang salesman yang kerja kat shopping mall, bila mana masa kite kecik-kecik dulu, mak kita tinggalkan kita sorang-sorang dalam trolley, pastu punyelah saspen tengok-tengok belakang mak dah tade kat lane tu, pastu abang tu tolong carikkan mak kite.wah.lagi-lagi abang hensem. lagi nak wat muke cute cam amani lam adamaya tu en. hakhak.tak jumpa mak pun tape.grr.HAHA

Disebabkan lingkaran ubat nyamuk ini jugaklah tidur malam aman damai. Sampai semalam saya bermimpi. mimpi ape? ha..mimpi BERCINTA NGAN HANTU. dah,jangan gelak. sabar lu. baru nak cite ni.heh.

pada masa itu yang tak diketahui siang atau malam, hari atau pukul berapanya, saya terperangkap dalam satu dunia manusia zombie. wah. pastu, entah macam mane la boleh masuk kan. tu lupe plak nak tanye orang sekeliling. pastu, ada seorang laki ni yang boleh tahan hensemnya tapi memang tak kenal sapa, cakap macam ni dengan nada creepy, "Auni, kalau kau nak selamat kat dunia ni, kau kena cintakan aku". Pelik? Ha,memang pelik. Pastu, cam ...pelik. Tapi entah ape la kan, angguk je kepala, padahal tadelah cintakan die pun.sebab nak selamat je la en.hehehehe

sekali die bawak terbang macam robert pattison gak, kate lam hati. sekali macam mane entah, ade lah orang atasan dunia tu tau yang saye ni manusia. adeh, kene kejar habis-habisan. dipendekkan cita, masa ni memang adrenalin memang dah tahap max. lari cabut masuk mana entah, bawah umah, pastu ada lubang, pastu selit-selit masuk, yang si 'boyfriend hantu' tadi tu plak, entah mane pergi, dah mati la kot. Dalam lubang tu, haih, memang dah terpikir da..adoi, ni kalau mati ni, cammana ni. memang takut tahap KLCC dah.grrr.


"...all my sorrows flew away
Hush, keep quiet, hear me say
I don't ever want you to go
Please stay..."

ceh. alarm bunyik, lagu estrella, stay. tapi lega. Tu mimpi. and paling lega, still hidup. HAHA

and macam biasa, nak gak post gambar dinner kitorang hari ni. HAHA
Ikan sweet sour
Sambal kentang
Nasi putih wajib la en

Tema masakan hari ni : MERAH ngaumm~ haha :D
p/s : mind.mind.mind.mind.mind ;) ehe adik maniss
p/s/s : dah tau nak buat kuih ape nanti.. tapi, sape ade gula melaka? hm, jadik ke kalo tade gula melaka ek?
p/s/s/s : ni ubat nyamuk mesir tau! beli kat metro! abu die, tak berselerak. cantik je gulung-gulung. meh try! :)

Monday, May 24, 2010

Group 16 Day Out

kenyang hari ini! hehe after discussion ngan doktor tadi for unseen case, gi makan. yeah, hanya sekadar distribute-distribute objective jek. pasni baru lah jumpe-jumpe diskas unseen tu. walawah. tak sangka. dah nak habis Semester 4 ni barulah semua nak get along betul-betul.hakhak. ye lah. masing-masing mesti cam malu-malu kucing agi kan awal-awal. hohoho. So, gi makan kat Italian Restaurant a.k.a Fondy kat depan kuliah.

*kelik untuk dibesarkan*
' la ghupe masin-masing group 16. hahaha. macam bagai perangai sorang-sorang. sume cool! yeah, itu yang penting. :P insyaAllah will talk about the details pasal sorang-sorang on upcoming post, sebab hari ni, Che Hafiz tadek. Doktor pun tadek. So, next tuesday, tengteneng..rahsia sorang-sorang akan terbongkar! haaa! JENG JENG JENG! heee~

I ordered Fillet Steak Pepper,macam biase la kalo gi fondy, ni je yang tak memuakkan and i do can finish it all.muahaha.ngaum.lalala~ *ape kaitan bunyik-bunyian ni??*Masing-masing order lain-lain. So, masing-masing suap same sendiri sebab nak merasa kan. haa.cute kan kitorang? ehehehehe. kitorang memang cute. heeeeeeeeeeeeeeeeeee~

and ,this picture below is taken kat Fondy. i add a quote there. haha. well, i just LOVE this pic so very the much :)
*silalah kelik untuk tumbesaran berlipat kali kali kali gandaan*

OK,guys, dont forget our date next tuesday. ouh, everyone should bring Malaysian food ohkay? Dhiya nak buat donut, Farah cekodok pisang, well, what should i bring?

Sila suggestkan kuih/makanan Malaysia yang tak pedas sangat dan sedap itu yang pasti la (sebab orang Arab tak makan pedas ye, dorang suke manis-manis!)

p/s : lepas rindu untuk 2 minggu lagi :)
p/s/s : eenieeee meenieee mineyy mo lova.. *asik kat hotak jek 2,3 hari ni*
p/s/s/s : good luck exam eca! :)
p/s/s/s/s : thanks DHIYA FARIZA for all the pics! :)

Sunday, May 23, 2010

Adakah Itu Cinta atau ... ?

Pagi semalam oleh sebab penangan nescafe yang beli semalam tu, grrr, susah gile nak tidur! dahlah kepala memang nak tidur gila-gila, mata memang dah layu habis daa, ambik Toddy, pusing-pusing kiri, pusing-pusing kanan, grrrr, memang tak dapat jugak :( Last-last tatau la macam mana, kul 2am lebih camtu baru dapat tidur kot. terbangun pukul 8.30am sebab alarm tepon asik nak memekikkk je, tutup (haha,macam biase lah), try sambung tidur, tak dapat! Dahla pening gila! PENING GILA ohkay?

Hmm, maybe sebab saya ni bukan jenis biasa minum nescafe, jadi memang teruk la sikit effect die.wah.hoho. bangun kol 10.30, makan breakfast (yes, saya telah menggoreng ayam yang dibeli semalam tuuu), terus after makan, pening lagi menyengat! grrr TERtidur.aiyark. bangun kol 1.30pm (-.-") okei sikit da kot.

Rupanya Aina pun sama gak. Die pun kene sakit kepala sebab minum nescafe. Ye la. Kitorang bukan jenis peminum tegar nescafe, sekali berlagak hebat nak minum nescafe malam-malam, hamek kau! haha.

Haaaaaa.tau sebenarnya korang nak baca yang bawah ni jek kan. Tapi tape. Layankan aje bebelan kat atas tu.hadoi.hakhak.

So, here's what i wanna share with you.

Adakah Itu Cinta atau ... ?

Adakah tapak tangan kita berpeluh, hati kita berdebar
kencang dan suara kita tersekat di dada?
Itu bukan Cinta, itu SUKA.

Adakah kita tidak dapat melepaskan pandangan mata
Itu bukan Cinta, itu NAFSU.

Adakah kita menginginkannya kerana kita tahu ia ada di
Itu bukan Cinta, itu KESEPIAN.

Adakah kita mencintainya kerana itulah yang diinginkan
semua orang?
Itu bukan Cinta, itu KESETIAAN

Adakah kita tetap mengatakan kita menyintainya kerana
kita tidak ingin melukai hatinya?
Itu bukan Cinta, itu BELAS KASIHAN.

Adakah kita menjadi miliknya kerana pandangan matanya
membuat hati kita melompat?
Itu bukan Cinta, itu TERGILA-GILA.

Adakah kita memaafkan kesalahannya kerana kita
mengambil berat tentangnya?
Itu bukan Cinta, itu PERSAHABATAN.

Adakah kita mengatakan padanya bahawa setiap hari
hanya dia yang kita fikirkan?
Itu bukan Cinta, itu DUSTA.

Adakah kita rela memberikan semua perkara yang kita
senangi untuk kepentingan dirinya?
Itu bukan Cinta, itu KEMURAHAN HATI.


Adakah kita tetap bertahan kerana campuran antara
sakit dan gembira yang membutakan dan tak terfahami
… menarik kita mendekati dan tetap bersamanya?

Apakah kita menerima kesalahannya kerana itu bahagian
dirinya dan siapa dirinya?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kita tertarik dengan orang lain tapi setia
dengannya tanpa penyesalan?
Jika demikian, ITULAH CINTA.

Adakah kita menangis kerana kesakitannya walaupun saat
itu dia kuat?

Adakah hati kita sakit dan hancur ketika dia bersedih?

Adakah hati kita gembira ketika dia berbahagia?

Adakah matanya melihat hati kita dan menyentuh jiwa
kita begitu mendalam sehingga menusuk?
Yang demikian, itulah namanya CINTA

yang pasti, padaNya itu tetap yang hakiki

Opss! Belum habis lagi.
Ni la menu dinner kitorang malam ni!

Ikan Singgang
Sambal Belacan
dan Sayur Goreng Su'un
(psssttt, su'un dari Malaysia tuuu hee~)


p/s : yes, it is, insyaAllah. :)
p/s/s : camne nak habiskan nescafe tu ek? hm.
p/s/s/s : "keep it on track, Auni!" "Oh.Ok"

Saturday, May 22, 2010

Mari Membeli Barang di Metro!

Aina dah ajak da dari semalam lagi pergi Metro. Since some of my barang pun dah habis, so kata sepakat telah dicapai.hakhak. Tapi oleh sebab TERmalas nak pergi pulak semalam, terus tak jadi (-.-")
*jangan tiru aksi di atas*

So, pagi-pagi tadi dah buat schedule, after zohor, kol 2pm, terus gerak ke Metro. Oh.Lupe. Bagi yang bukan duduk di Mesir ni, Metro adalah Supermarket seperti Giant/ Carrefour/Tesco di Malaysia, cuma ianya lebih kecik,ya,jauhhhhhh lebih kecik ;)
tapi kalau nak carik benda makanan-yang-kau-takkan-jumpa-dimana-mana-kedai-runcit-berhampiran, maka, di sinilah anda mampu menjumpainya! yeah. gagaga~

after paksa si Aina mandi, aduh, die gi tido pulak! ye la, sapa suruh gi goreng nasi pukul 1.30pm? mana sedappp jek tido kekenyangan?
kul 4.30 baru gerak. haha

ni lah sedikit aksi yang sempat ditangkap sebelum pakcik Metro tu berkata "Sorry,no photos please..delete it!" grrrr~~

oh.sila perasan.seafood combo tu ade cop halal Malaysia. YA! Inilah berangan buatan Malaysia!
Di luar Malaysia pun anda mampu menyokong barangan tempatan heeee~

Then, pegi makan kat cook door sebab perut TERlapar.eheee ;). ordered fried shrimp sebab tetibe TERasa nak makan makanan laut *skema la pulak.ehe* tapi en, balik umah tadi terus TERmuntah.erk? maybe sebab dah lama tak makan udang. so badan kene shrimp shock.huh?? wujud ke pun benda camtu? erk..

so, pukul 7 baru laaa balik umah. Gile lame kan beli barang? hahaha. tadelah. borak-borak yang tak biasa plak korang en.gagagga~

Ni la die barang2 yang di beli..
*klik untuk membesar*

oh,sebenarnya tak suka sangat nescafe..tapi, sebab tetibe perasaan hmm-nescafe-bolehla-jugak-layankan datang, beli la gak sikit. oh, bukan semua ni saya punye ye,ni kongsi ngan aina.

jeng jeng jeng...

ni la die gambar hasil dari kesengalan kami malam semalam.HAHA!

saya pernah baca kat mana entah. die cakap
"hidup ini tak selalu indah. kita lah yang kena mengindahkannya"

oh satu lagi,
thanks nasi kerabu :)

p/s :,tade ape-ape pun.
p/s/s : To Mr.T and Ms. F, jangan sorok kalau ada apa-apa tau! :)
p/s/s/s : dari tadi asik tahan gelak.hahaha!
p/s/s/s/s : kenapa asal perkataan "TER" je, mesti caps lock?

Friday, May 21, 2010

Capati Canai Pagi Jumaat

Sekarang 5.21pm. Lagi setengah jam nasi kerabu nak sampai. okay-okay.sabar.
Semalam tidur pukul berapa entah, rasanya pukul 2.30am camtu kot. ni semua Perl's cappucino power root tu punye pasal! yang mengandungi marine matrix collagen with premium quality of columbia arabica. paling penting caffeine yang menyebabkan mate segar bugar ibarat embun pagi di tepi air terjun ulu bendol.tak pasal. (-.-")

baiklah. tak tau kenapa dari semalam agi dah teringin nak makan capati for breakfast hari ni. alarm clock bunyik kol 8.30am, cam biase bangunnya sejam kemudian la en. hehee. sebenarnya nak je sambung tidur tapi disebabkan dah memang da ada azam membara nak masak breakfast, digagahkan gak bukak mata terus vedebummmm masuk toilet berus gigi cuci muka, kuarkan ayam lam fridge, kuarkan tepung, uli tepung, potong kentang, blend bawang, masak kari, tadaa! sejam kemudian, siaplaaaa....jeng jeng jengggggg

Capati Canai with Chicken Curry!

Ya, inilah hidup di perantauan. Nak makan makanan Malaysia, anda KENA,memang KENA buat sendirik! Nasib bek la jadik walaupun first time. heheeee. Roti canai next time sebab tadi tak cukup plak bahan, nak gi beli, manalahh kedai bukak kul 9.30am, hari jumaat la plak. Ye kawan-kawan, Kat mesir ni, jumaat adalah cuti umum. Cam kite kat mesia tu la, hari ahad. haa..

After makan, memang kekenyangan. Aina plak sampai habis licin periuk kari tade tinggal satu titik kari pun dia makan. hebat kan? kawan saya ni memang pelahap orangnya. =)

Habis makan, mata ngantuk, TERtidur..(okay, ape point perkataan "ter" tu di caps lock kan?) bangun kol 2! urgh~ bangun-bangun macam biasa rutin jumaat, basuh baju, kemas katil, vakum bilik, bla bla bla and the list goes on and on. Voilaaa! Dah siap. Tinggal nak sidai baju je agi ni. Sementara tu layan facebook, twitter, dan segala bagai tenet. Ye la, kat sini, tenet je la teman setia.uhuk-uhuk.

have i mention that we are now having our study leave for 3 weeks?

do pray for us this 8th-13th June ohkay? :) 5.36. still have 24minit agi delivery nasi kerabu sampai.cepatlaa
lapar sude
miahaha XD

p/s : still nothing till now.
p/s/s :bekalan honey dew dah habis! waaa! ;'(
p/s/s/s : happy 1st birthday qalif! nanti mintak hadiah kat cik na ye? hadiah besar2 tauuu! hee~
p/s/s/s/s : metro, here we come

Thursday, May 20, 2010

Today Is A Beautiful Day. Put Up Your Smile! :)

Pintu dihempas. Radio terus dibukak. Jangan main-main. Volume paling kuat tu. Sampai jiran sebelah rumah yang tengah sapu sampah pun dah hempas penyapu, singsing lengan. Badan terus hempap atas katil. Bantal pulak tutup kepala. The know yourself well.

Biasanya macam ni lah reaction kite bila ada masalah, bila geram, bila marah, bila macam-macam la yang tak puas hati. Kalau kecik dulu, memang lain lah. Nangis je terus. Lagi-lagi bila kita dah beli asikrim paddlepop yang kalerpul tu, baru jilat sikit, budak yang dok belakang kita dah grab. AMBOI. Nak, beli sendiri lah. grrrr ;)

Tapi sekarang dah besar kot. Takkan nak nangis depan orang kan. Bagi certain orang, maybe menangis ni menampakkan orang tu lembik, lemah. Yes, memang lah. Because when someone cry, they are in their most broken state. But, hey guys, let's look from other point of view.

Kalau kita rasa macam kita dah ada masalah besar gile, percayalah, ada lagi orang yang memang dalam bigger trouble. Kalau kita baru kena uji macam ni, ada lagi orang yang kena uji lagi teruk. For example, kalau kita rasa kita ada masalah ngan kawan kita, at least kita still ada mak bapak tempat kita nak ngadu en? Tapi camna pulak ngan orang lain yang kat luar sana yang dah takde mak bapak? Bukan takde tempat mengadu, bahkan tempat nak bergantung hidup pun dah takde.

Semalam dalam pukul 11pm macam tu, macam biasalah saya ni, dengan mata nak tidur tanak tidur, online-online la formspring, twitter, fb segala bagai mainan tenet ni la. Pastu kucai anta tweet. Link yang die bagi tu macam..ala kalau korang penah baca chicken soup for the soul, ha macam tu la. Web ni koleksi cite-cite yang BERI AKU HARAPAN or dalam kata english nya, GIVES ME HOPE. wah.

Percaya atau tak, I spent my 2 hours and lebih sikit kot,ngeheee, reading almost all the stories! And yes, left a deep impact on me. Seriously. This site sangat berguna ohkay kalau korang dalam keadaan sedih-sedih tak gumbira hilang senyuman anda rasa masalah satu dunia atas kepala korang and rasa macam dah down down down to the earth gila-gila.
It lift up my spirit. :)

60 seconds of sadness is one minute of happiness that we wont get back. So, kenapa perlu bazirkan? Life is beautiful. We not only get happiness from benda besar-besar hebat macam dapat cabutan bertuah ke, or dapat CGPA 4.0, but trust me, even little things do give us happiness.HOW?
I will share some of the stories from the web of with you, some of it, the best from my point of view.
NAH! bacalah. You'll know.
Bace je. Tayah bayar. belanja saya makan sate kajang je bila saya balik malaysia nanti. tak banyak. saya nak 20 cucuk ayam, 20 daging, 20 arnab, 15 rusa. tu jeeeeee. *pelahap!! ;P*

Today I was at a store, a little boy asked the cashier if he could "buy the lottery." The cashier, knowing that he was not old enough, asked why. He said he wanted to win money to help his mom get better. His mom is dying from Breast Cancer. This kid, GMH.

My dad saw a homeless man digging through the trash. He offered to buy the man food. Once he had the food he thanked my dad and turned to leave. Dad said to eat with him. He almost cried. They ate & talked, and he tried to give my dad the only thing he had: a Beatles record.My dad and that man, GMH.

Today I was getting a salad for lunch at the Marche, a dining place at UVM. A boy left his spot in the long line just to follow me and tell me, "Your dress looks absolutely beautiful on you" . That boy made my day. Boys like him, GMH.

My best friend died in a car accident on his way to deliver me soup for my cold. Found in the car was also a bouquet of flowers and a card that read: "We've been best friends for the last 5 years. Now, let's be lovers for the next 50."

When my brother was born, he had brain damage from oxygen deprivation. My parents were told he would be mentally handicapped, and would probably never learn to read. My parents and I worked hard to teach him anyway. 15 years later, he's a normal sophomore in high school and in honors classes. He GMH.

I am a third grade teacher. Most kids come in with notes or messages written by their mothers in their lunch sacks.One little girl's dad left, and her mother abuses drugs. But her 12 year old brother never fails to write "I love you" on her brown paper bag. He GMH.

Last month my grandfather was taken to the hospital and given 24 hours to live. He survived another 3 days. On the 3rd day after being in a coma, before taking his last breath, he opened his eyes, pulled my grandmother in for a kiss and told her he loved her.

A guy I knew in high school would bring two dozen roses to school every Valentines Day. He would give one rose to each girl he knew that didn't have a valentine. He felt that every girl deserved to feel special. I was one of those girls. We've been married 3 years.

I suffer with depression and about a month ago I began to plan my suicide. On the day I was going to kill myself, I was walking out of my class in tears, and my teacher turned and said "We're all on your side. Hang in there." His small comment saved my life that night.

When my brother was 5, he fell off his bike and got a really bad cut on his knee. As he started to cry, instead of laughing at him, all the big boys started to tell him about all the times they fell and how cool it was to fall. My brother stopped crying and started laughing.

Today, I slipped on ice and sprained my ankle on my walk home from work. A young man in a wheelchair witnessed the incident and insisted on helping me. I ended up sitting on his lap as he wheeled me 8 blocks down the street to my apartment.

See what i mean?
Now, chant with me together.
Life is beautiful :)

p/s : is it you or someone else asking me on formspring this morning?? haaa.. ;)
p/s/s : laa..rupenye bapak dah tukar bangunan tuisyen..hoho
p/s/s/s : ICDL oh ICDL...sape nak tolong antar and ambikkan? hee~ ;)

Wednesday, May 19, 2010

Hati Perlukan Didikan

Dari kecik-kecik dulu, mak and bapak saya memang dah ajar anak die berjiwa halus,peka dengan keadaan sekitar, empati, dan segala bagai perasaan la pendek kata. Kalau ada pengemis tepi jalan, dari kecik dah diajar, "Nah, along amek 20sen ni, bagi kat makcik tu". Kalau nampak kawan-kawan kat tepi apabila engkau membawa satu tupperware bekal makanan, makesure cakap " Awak, awak nak rasa sikit? Amiklah.Mak kite buat". Walaupun kekadang dalam hati nak makan semua.tetttt.hehe

Selain tu, bapak try ajar saya untuk faham perasaan orang melalui pembacaan novel. First novel yang saya baca adalah novel Korban Kasih, by Fatimah Saidin. Yang memperkenalkan novel ni adalah bapak saya. And, this novel really changed my life. Kisah die tentang satu keluarga, yang digambarkan dari kaca mata budak perempuan berumur 4 tahun, yang mempunyai 5 adik beradik, dan dua daripadanya adalah abang kembar. (asal ulasan ni macam ulasan dewan bahasa dan pustaka? hoho)

Kisah ni tentang kasih sayang dalam keluarga. Sampai sekarang ada lagi novel ni kat umah. Entah berapa kali dah khatam. Kalo Fatimah Saidin tu buat pertandingan sapa yang mampu cerita balik kisah tu ikut babak, saya yakin pasti saya menang. hehe.

Bila dah besar, bapak and emak selalu bagi kata-kata meruntun perasaan. Aduh. Contohnya, kalau ada cerekarama TV3, selalunya cerita telemovie malam-malam raya, macam Pondok Buruk tentang kasih sayang seorang emak (kalau ada yang pernah tengok tu taula),mesti mak akan cakap, "Ha..nanti korang semua dah besar mesti buat mak macam tu. Mak duduk sorang-sorang kat kampung". Start la drama sebabak =_="

Takpun, korang ingat tak iklan petronas tu? Yang bapak die sakit, pastu anak die cam tanak jaga, tapi die kena jaga gak. Mula-mula, die bagi makan pinggan elok, pastu pecah. Last-last die bagi makan kat luar, gune pinggan plastik, sama macam dorang bagi kucing dorang makan. Yang part ni, bapak plak masuk jarum. "Ha..camnilaa korang dah besar nanti kan?"
Semua diam.

Takde anak yang tanak balas jasa mak bapak dorang :)
(kalau anak yang tak kenang budi tu, lain cerita)

Pengalaman paling banyak mengajar sebenarnya, Kadang-kadang ada certain perasaan yang kita tak pernah tau, kita rasai dalam satu-satu peringkat hidup kita. Selepas tu, baru kita faham and tau rasanya. jangan pelik kalau ada orang yang membenci sehinggakan tengok nama die pun nak muntah. Haa..kite maybe tak faham, sebab kita tatau camne rasanya. Nanti-nanti, kalau benda yang sama happen kat kita, barulah nanti kita akan faham.

Or takpun, jangan heran kalau ada orang yang mencintai seseorang sehingga walaupun pasangan die dah tade, die memang takkan dapat replace orang tu sampai bila-bila. Kita senanglah cakap, ek eleh, nak tunjuk cinta dia tu tulus putih berseri la tu. Haa..nanti kalau kena, baru tau camna.

Kesabaran. Part ni memang payah. Setiap orang ada level kesabaran masing-masing. Tak kisahlah tinggi rendah, semuanya atas didikan. Mendidik hati dalam bab kesabaran ni tak diajar macam kat sekolah, ada silibus. Bab ni kene ada kesedaran masing-masing, Kalau ikut sangat hati ni, memang mati. Sebab tu kena didik.

Kuat atau lemahnya semangat pun dari hati. Kadang-kadang kita tak dapat nak tanggung sendiri. Sebab tu lah kita kena sokong sesiapa yang memerlukan. Jangan ego jika memang benar anda tak dapat tanggung seorang. Jangan deny yang memang benar kita memang perlukan someone untuk kita share masalah. Happiness if we shared, it is doubled, sadness if we shared, it is halved. Percayalah.

Hati memang perlu didikan.

p/s : potpetpotpet petang rabu
p/s/s : hai awak :)

Monday, May 17, 2010

you know.i'm always by your side

Aku tahu. Aku faham. Kerana ini bukan kali pertama. Biarkan dulu. Masa dan ruang. Itu yang kau perlu. Jangan sesekali kau lupa. Aku sentiasa bersama. Biar susah biar senang. Jerit sahaja. Pasti tiba. Ini cara engkau. Aku terima. Aku cuba. Namun jangan kau tenggelam. Hantarkan jua kata. Tenangkan gundah. Tenangkan gulana. Aku masih menanti. Sabar. Di hujung jalan ini. InsyaAllah pasti.

Ya Allah
Aku hamba-Mu yang hina
Yang kerdil penuh dosa
Menadahkan kedua tangan, memohon doa
Lindungilah mereka yang aku sayangi
dengan limpah rahmatMu
moga sentiasa di bawah lembayung keredhaanMu
p/s : you know. i'm always by your side :)
p/s/s : sometime, we forgot that even little thing can make us happy like skype ngan papa n mama eza! ^_^
p/s/s/s : got lot to say. how i wish i can tell you the stories...

Sunday, May 16, 2010

selamat hari guru, cikgu

Happy Teacher's DAY!!!!
pak, mak
you both are the greatest teacher in the world!!
muahhh! :)

dedicate to teachers of:
dan tak lupe

p/s : masih belajar. kesilapan itu biasa.sabar.
p/s/s :vanassssssssssssss!
p/s/s/s : i guess, i know now :)


Kadang-kadang lidah jadi kelu
Tangan jadi bisu
Bila hati cuma yang mampu
Beri aku rasa itu
Agar ia tidak terkubur
dan melebur

....dan aku masih tercari
arti sebenar rasa ini, bukannya fantasi...

p/s : kenyang gile hari ni :( !
p/s/s : passport, konferm kene bayar expired ni..haih`~~

Friday, May 14, 2010

60 Things A Girl/Lady/Woman Wants But Wont Ask For.

Mase tengah online facebook (macam biase, rutin harian) haha, terjumpa satu group ni. just nak share la kan. This group is called ...


1. Touch her waist.
2. Actually talk to her.
3. Share secrets with her.
4. Give her 1 of your sweatshirts
5. Kiss her slowly.

Are you remembering this?

6. Hug her.
7. Hold her.
8. Laugh with her.
9. Invite her everywhere.
10. Hangout with her and your friends together.


11. Smile with her.
12. Take pictures with her.
13. Pull her onto your lap.
14. When she says she loves you more, deny it. Fight back.
15. When her friends say i love her more than you, deny it. fight back and hug her tight so she can't get to her friends. it makes her feel loved.

Are you thinking of someone?

16. Always hug her and say hi whenever you see her.
17. Kiss her unexpectedly.
18. Hug her from behind around the waist.
19. Tell her she's beautiful.
20. Tell her the way you feel about her.

One last thing you need to do to show her you actually do mean it.

21. Open doors for her, walk her to her car (if any)- it makes her feel protected, plus it never hurts to act like a gentleman.
22. Tell her she's your everything - ONLY if you mean it.
23. If it seems like there is something wrong, ask her- if she denies something being wrong, it means SHE DOESN'T WANT TO TALK ABOUT IT- so just hug her.
24. Make her feel loved.
25. Kiss her in front of OTHER girls you know


26. DON'T lie to her
27. DON'T cheat on her!
28. Take her ANYWHERE she wants

29. Text message or call her in the morning and tell her have a good day at work {or school}, and how much you MISS her.
30. Be there for her when ever she needs you, & even when she doesn't need you, just be there so she'll know that she can ALWAYS count on you.


31. Hold her close when she's cold so she can hold YOU too.
32. When you are ALONE hold her close and kiss her.
33. Kiss her on the CHEEK: (it will give her the hint that you want to kiss her).
34. While in the movies, put your arm around her and then she will automatically put her head on your shoulder, then lean in and tilt her chin up and kiss her LIGHTLY.
35. Dont EVER tell her to leave even jokingly or act like you're mad. If shes upset, comfort her.


36. When people DISS her, stand up for her.
37. Look deep into her EYES and tell her you love her.
38. Lay down under the STARS and put her head on your chest so you can cuddle.
39. When walking next to each other grab her HAND.
40. When you hug her HOLD her in your arms as long as possible


41. Call or text her EVERY night to wish her SWEET DREAMS
42. COMFORT her when she cries and wipe away her tears.
43. Take her for LONG walks at night.
44. ALWAYS remind her how much you love her.
45. Sit on top of her and tell her how much u love her and then bend down to her face and kiss her while sitting on her.
46. Rub her back--feels good
47. Give her your coat if she's cold--thats always cute
48. Write letters on her back with your finger--feels good ;D
49. Let her sit on your lap
50. DON'T poke her hard...but if you want to mess around just do it lightly.
51. HOLD her HAND in PUBLIC.
52. Even if she looks BAD one day tell her she's BEAUTIFUL
53. Keep conversations about anything usually they just go along with it.
54. If their hair is in their face move it out of her face and then kiss her passionatley and gently.
55. Surprisingly sneek up on her and hug her from behind--loves it.
56. Kiss her in the rain.
57. Pick her up like in The Notebook and kiss her.
58. Slow dance with no music
59. Don't ignore her or be nerveous around her--everything is going to be okay.
60. Love her, kiss her, hold her, and you'll be good to go. ;D

awwwwww--so sweet :) heeee~

dah ade group latest kat facebook
makesure join! =)P

nah, kelik bawah ni, kat name group ni lee.ngehe
eeeeee! tengah elok-elok webcam kat skype , tibe-tibe, CALL DROPPED? grrrr!
*tadek keje tol*
p/s : almost 12hours...
p/s/s : malasnye nak gi kelas pharma esok.grrr
p/s/s/s : panassss! nyamukkk! waa! :(

Thursday, May 13, 2010

Nah, Amek Ni

Some food for the souls for today :)

Live Life


p/s : bought a new dress today! :)
p/s/s : lalalalala~
p/s/s/s : tetibe lapar balik..haduih~

Wednesday, May 12, 2010

10 Ways on How to Live Your Life With No Regrets, insyaAllah =)

Semua orang pernah buat kesilapan suatu masa dulu, and yes, it is something "regrettable*. Tapi, cuba fikir. The fact that we are now able to look back and realize that a mistake or mis-step occurred means we have learned a valuable lesson. Some of our choices may have landed us in unpleasant circumstances, but experiencing these things certainly build our current character. Mistakes tu sume are stepping stones to an evolving life. Tak perlu la kite terus terperuk dalam penyesalan tak sudah-keep your chin up bebeh! (ewah-eh eh. haha)

So, here some ways on how to live your life with no regrets. OK. Just to make it clear. Doesn't mean that if ikut benda ni sebijik-sebijik terus dapat, TAK! Jangan serang Auni pulak. haha :) just that here's a few guides for us to have a great life ahead ^_^ Will show you the path, walk down it, just follow your heart :)

Here's HOW :

1. Mengaku kesalahan diri
Memang senang nak salahkan orang lain, pointing fingers at someone else and kate "Der, sebab lu la wa jadi macam ni!!" Pergh. Siap kening di ape orang kate, dirapatkan? ha.. dahi siap kerut-kerut pulak. Hoho. But, by taking responsibility and mengaku yang bende ni memang salah kite, it actually bring us to current reality, and this is the first step to moving past regrets, and of course- mase depan yang lebih cerah! :)

2. Make amends
Maksudnye cam you kene try to compensate bende tu. Of course- forgive yourself. Nobody is perfect. Kite semua buat salah. Continuely berating yourself for past actions is self-defeating. If nampak de seekor kucing tengah sakit,baring, would you kick it? Tak kan? Same je. jangan terukkan lagi keadaan you yang da teruk. Forgive yourself. Susah memang susah, but this step is really REALLY important one. Try. Yang lainnya, kite serah pada DIA.

3. Buat-buat-and-buat LAGI!
Pernah dengar second chance?? kite semua actually got second chance everyday! when we wake up in another day, there's where we got another chance :) Sometimes, feelings of regret arise not from our past actions, but from our non-actions. Pernah tak rasa regret gila bila OMAIGOD, masa aku pergi Sipadan tu dulu, aku tak try snorkelling! menyesalnyee! or dak-dak kat egypt ni, silelah jangan lupa untuk snorkel kalo gi DAHAB, rugi woh tak try ngehee~ It may be too late to reverse those decisions, but you still have options. New opportunities are available around every corner if you just open your heart and follow your dreams...

4. Be grateful
Bende paling VALUABLE yang kite belajar lam hidup kite ni is often come from the mistakes we make. Tu kene ingat :) Experience is always be the best teacher.

5. Jangan ulang kesalahan yang same! grr~

lBe careful la ek. Ni kalo da sedar kesalahan ni, and tanpa disedari, sebab careless, terulang kesalahan yang sama, I berani taruh, konpem korang lagi menyesal. Opportunity didnt come often. Sekali datang, grab! hold on it! Wat betul-betul.

6. Tengok dalam-dalam
Nilaikan balik the direction of your life is taking. Become aware of your future goals and desires. Set kan matlamat yang jelas. This will clear your life progresses. And yes-believe in yourself. Ni keypoint die! :)

7. Live in the moment
Cube try test fahamkan bende ni. Yesterday is the history. Tomorrow is mystery. But, today is a gift. That's why we called it present :)

8. Love, appreciate people who loves you.
Jangan dah tade baru nak menyesal itu ini. Dah tade baru nak appreciate kehadiran die dalam hidup kite. Love them, as today is the last day you have with him/her.

9. Do it!
Why delay? Kalau bukan sekarang, bile lagi? For example, you nak masuk pertandingan nyanyi-nyanyi, contohnye laa. you rase nervous, rasa nervous tu plak macam masa anda kecik-kecik dulu, anda main-main dalam troley masa mak pegi supermarket, then tiba-tiba tengok, mak dah tade. sekali tengok mak kat lane lain. Grr~ But then, if you tak overcome nervous tu sekarang, then bile lagi?? next time? and are you sure you still have THAT NEXT TIME?

10. Of course- buat baik selagi masih ada masa untuk berbuat baik, insyaAllah :)
Tangan memberi lebih baik dari yang menerima.

So, that's it I guess. It's NOW or NEVER. Live life with no regrets memang idaman hati pengarang jantung semua orang. But tak sume ade keberanian nak buat. TAPI, I know you are brave enough! Sebab you dak amik first action to have a life with no regrets by reading this =) Kenapa? Because you have give yourself a chance. A chance to lead a life with no regrets insyaAllah ^_^

Oh yeah. Please do watch this video, just click here. Her name is Janey Lautner, 80 years old woman, get into audition for Britain Got Talent. From die lah i got inspiration to write this post :) And i know, she will have no regrets living her life....

And now, it's our call!

p/s : nasib baik jumpe due-due tu :) thanksss! ^_^
p/s/s : saye benci call dropped skype! (rase nak buat jek group baru lam facebook ni..hehe)
p/s/s/s : ^___^

Tuesday, May 11, 2010

Another Belog Just For Food and Travel ?

Guess this blog got soooooo many food
So, i'm thinking of having another blog
a food blog
as the name implies
great news for food lovers!
will inform you guys later
well this is because i love food very the much. muahaha :)P
(tadak reason lain ka auni? hahaha!)

...Opening Soon...

Ye la.
Kadang-kadang nak gak ada sesi luahan isi hati perasaan lam belog
Tibe-tibe ade gambo makanan
kacau daun je!
so, senang-senang, haa--bukak blog baru
Nak post ape2 pasal makanan kat situ la!

Oh-yet, i'm thinking too about having another belog for "tempat-tempat yang patut anda kunjungi"
coz i loveeeeeeeeeeeeeeee travellling ^_^
(bace dengan nada suara yang makin meninggi ;P )

if ade 100 minat, kene bukak 100 belog la macam ni?
hahahaha XD
Maybe i just have to make one

Food+Travel Belog
(macam channel lam Astro la pulak.hehehe!)

nanti-nanti la pikir..haiya~~
ke korang ade suggestion lain?

Jom teruskan
malam ni menu kami
Nasi Lemak Ayam Rendang
Sila lelehkan air liur anda!

p/s : 19 minutes is okay rather than nothing :)
p/s/s : nak beli selendang kaler putih+hitam. sape nak sponsor? :)
p/s/s/s : tengahari tadi mimpi ape entah. Dah lame tak mimpi..heee~

...... it would be worth it.

Life's Too Short

p/s : setuju!

p/s/s : dont hold on something that would stop you being you.

p/s/s/s : 2.32 am. and still awake. padah tidur 6 jam siang tadi.grrr~ BOSAN!