Friday, December 23, 2011

ILoveCakes is now officially ON=)

PLACE YOUR ORDER NOW! :)
http://www.facebook.com/pages/ILoveCakes

'LIKE' our page, so you wont miss our offer and new cakes available!


p/s : penat hari ni
p/s/s : yeay dah dapat bungkusan from Malaysia! Thanks bapak n mak!

Saturday, December 10, 2011

iPOD NANO 8GB, Harga terbaik untuk anda, GERENTI!




Untuk Dijual!!!

Item(s):1 UNIT IPOD NANO 8GB, SILVER COLOR

Package includes: iPod nano, Apple Earphones, Dock connector to USB Cable, Quick Start Guide and Important Product Information

Price:RM 435 (MARKET PRICE RM 449) SAVE RM 14!!!

Warranty: 1 YEAR FROM APPLE STORE

Dealing method: POSTAGE

Contact method/details: INTERESTED? email amr_usb@yahoo.com or facebook: Mukhlis Afique

Age of item: 2 Hari (6/12/2011) BRAND NEW ITEM. SEAL.

Reason of Sell : Mahu guna duit segera

1 Unit Sahaja! First Come, First Serve!

[price revised] ORIGINAL IPOD NANO 8GB. RM 420 / LE 840 (MARKET PRICE MSIA: RM 449, EGYPT; LE 1700). NEW ITEM. COLOUR SILVER. INCLUDE: IPOD NANO, MANUAL, EARPHONE, DOCK CONNECTOR TO USB CABEL. PAYMENT THRU MAYBANK BANK IN. IF BUYER FROM EGYPT WILL GET PALING LAMBAT 25/12/2011. IF BUYER FR MSIA 4-5 DAYS. PM HIM NOW!

P/S: OPEN TO MSIA & EGYPT FRIENDS

p/s: grab the chance!

Friday, December 9, 2011

A Very Easy Carrot Cake!

Actually semalam dah buat kek ni, tapi siap dalam nak dekat kul 11. Semua dah tidur. Sape nak makan? Haha. So, Let it sejuk lagi dalam fridge for a night.

This is my first time making this carrot cake, and alhamdulillah menjadi walaupun the frosting is a bit manis. So, I guess, next time, I should reduce the sugar. Well, healthier too kan? ;)

Ada certain yang mintak resepi kat Facebook, so since satu kerja pulak nak inbox setiap orang, let me share it here. Senangkan? Haha. Carrot cake ni senang je nak buat :) Even first time pun konfem berjaya. hahaha!

Mari kita mulakannn!

CARROT CAKE



Adunan kek

Bahan-bahan;
4 biji telur
1 1/4 vegetable oil
2 cawan gula
2 sudu teh soda bikarbonat
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh ekstrak vanilla
1/2 sudu teh garam
2 cawan all-purpose flour
2 sudu teh serbuk kayu manis
3 cawan lobak merah yang telah diparut ( dalam 5 biji saiz medium)
1 cawan kacang pecan yang telah dipotong (optional)

Cara-cara;
1. Panaskan oven 175 degree C.
2. Putarkan telur, minyak dan gula di dalam mixer hingga sebati.
3. Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang dah diayak, soda bikarbonat, baking powder, garam, vanilla, dan serbuk kayu manis. Kacau sehingga sebati.
4. Kemudian, masukkan lobak merah dan kacang pecan ke dalam adunan, dan gaul.
5. Sediakan dua buah loyang aluminium bersaiz 19cm x 14 cm x 4.5 cm. Masukkan sedikit minyak, dan goyang-goyangkan aluminium, agar minyak menutupi semua bahagian.
6. Bahagikan adunan ke dalam kedua-dua bekas aluminium itu sama rata.
7. Masukkan ke dalam oven selama 40-50 minit.
8. Pastikan kek betul betul masak sebelum dikeluarkan dengan mencucuk bahagian tengah kek dengan pencungkil gigi, dan tiada adunan yang melekat padanya. Permukaan kek yang masak akan kelihatan coklat keemasan.
9. Keluarkan dari oven, dan biarkan selama 10 minit, kemudian keluarkan dari loyang aluminium masing-masing, dan biarkan ia sejuk sepenuhnya. Sementara itu, buatlah adunan frosting.

Adunan Frosting

Bahan-bahan;
1/2 cawan unsalted butter (biarkan dalam suhu bilik, pastikan ia lembut. Taknak keras ye?)
250 gram cream cheese (juga yang telah dilembutkan )
2 cawan icing sugar ( sebelum ini 3 cawan, kalau anda mahukan manis, tambah. Kalau hendak kurangkan, kurangkan. Ikut citarasa masing masing)
1 sudu teh vanilla

Cara-cara;
1. Masukkan butter dan cream cheese ke dalam mixer. Gunakan medium sized bowl. Putar sehingga sebati.
2. Kemudian, masukkan gula aising dan putar sehingga betul-betul sebati. Lepastu, barulah masukkan vanilla dan putar lagi sehingga menjadi warna putih dan creamy.
3. Biarkan ia sebentar, tapi jangan kena panas tau!

Cara melapis kek;
1. Terbalikkan kek-kek tadi yang telah SEJUK. Pastikan ia benar benar sejuk, kerana takut nanti bila kita gunakan adunan frosting nanti, adunan itu akan cair.
2. Di atas kek pertama, sapukan adunan frosting, sehingga menutupi semua permukaan kek pertama itu.
3. Letakkan kek yang kedua di atas kek pertama.
4. Sapukan adunan yang selebihnya di keliling kek, dan hiaslah mengikut kreativiti sendiri. Setelah siap, masukkan ke dalam peti sejuk, sekurang-kurangnya 2 jam.

SIAP! :)


If ada yang merungsingkan fikiran tentang carrot cake ni, feel free to ask me kat komen bawah ni, or inbox kat Facebook. :) SELAMAT MENCUBA!

p/s: thanks kepada yang sudi habiskan kek. Housemates semua dah muak makan kek, haha!
p/s/s: esok dah start kelas. malasnyeeeee
p/s/s/s: tadi for the first time, turun mengundi. HAHA
p/s/s/s/s: Aik???


Thursday, December 8, 2011

Warm December

To bapak and emak yang sedang baca post ini, apa khabar? dah makan? Hihihihi. Lawaklahhhh! Eee malu maluuuu -___-"

Apa yang terjadi? Nah!

Translation;

shbinisaini: Bapak and mak tengah dengar lagu ni long... alhamdulillah, jadi 'penyanyi' jugak anak bapak tok..adohaiiiii

aunishbini : HAHAHA! Kenapa dengarr??! HAHA! Pasni terpaksalah bersedia di rumah, ramai orang datang nak mintak sign. -__-" Haha!

Adoi. Malunyaaaaaaaaaa. Actually, tu bapak komen untuk post before this, yang cover lagu A Thousand Years. Tolong do me a favor. Jangan dengar. Bughuk!

Okay. Actually banyak benda yang happened tapi belum sempat nak dicoretkan (ewah!) dalam belog ni.


Surprise birthday party Zati and Aina

Birthday Zati 30.11.2011 and Aina 31.8.2011. Since kitorang tak sambut birthday Aina, so sekalikan dengan Zati. And the best part is, it is a SURPRISE birthday party. Me and Wani are the mastermind! Ngehehehe (bayangkan muka kami penuh lagak) Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar and best sebab ramai yang turut serta mengheboh hebohkan partay ini. yahuuu. Oh, bagi yang tak tau, mereka mereka ini adalah housemates I. Hehe :) And also, thanks to Fatin Aqila (pergh nama penuh!) sebab sudi jadi penangkapgambo.

The birthday girls! Kiri tu Zati, kanan tu Aina :)


The Mastermind! *sila tabik!*


Us! The Casa de Familiannn! ;)


For their birthday, I baked one cake each for them. cheese cake and ex-caramel cake. *ehem* Pak! Mak! Tengoklahhhhh Along dah pandai buat kek-kek niii! ;)

Well, the reason why it is named like that is because it is supposed to be a CARAMEL CAKE like in my previous post --> The Caramel Cake (sila kelik untuk baca) but, since salah beli susu, so karamel tak menjadi. sekian. bai -___-"


Happy 2nd Anniversary

I rarely or boleh dikatakan memang takdelah cakap pasal my love life kat blog. But for this one, I want to :')

4th December 2011, 1.11am, 730 days

The roses, there are 24 of them, each for each month. A pair of red shoes. Which I adore so much! The frame, he bought them, and stick them by himself. The picture? Entah mana dia godek gambar gambar tu. haha. And the card, he made it by himself. I dont have a picture of the muka depan, but you should see how he deco it one by one, dahlah kecik kecik pulak tu. One word, thanks love :) *eh, dua words*


The Cardiology Exam

One word. Alhamdulillah :) Tawakal, dan berserah kepada Allah. And now, masa untuk masuk round baru. HEMATOLOGY! *dorang cakap round ni cekgu selalu masuk lambat/kadang kadang takde cekgu. haihhh*


So itulah setakat ni cerita untuk 8 hari pertama bulan December ini. Alhamdulillah, walaupun dah masuk winter, but it still gives me such a warm welcome. Yeah, now, we are back to december, kata Taylor Swift.


p/s: laparlah pulak.
p/s/s: bangkit dari tidur untuk ke kelas setiap hari, melawan kedinginan musim sejuk, adalah satu kemenangan.




Sunday, December 4, 2011

Friday, December 2, 2011

A Thousand Years - cover



This is my current addiction :



Hahahahaha!
Ambik kau. Bosan bosan, terus record.
-___-" Macam haremmm


p/s: exam round cardiology isnin ni. Doakan!
p/s/s : dingin.sejuk.cold

Monday, November 28, 2011

Geng Cacak


Ehem people. Play the video below



Okeh
Done? Good!

Hari ni, secara official nya, Cacak dah ada gengggg! Marik kita perkenalkan.... *drum roll*

GENG GENG CACAK!


Kita perkenalkan satu demi satu, dari kiri ye! :)

Cabang, Cinonet, Cuning, Ceber, dan Cacak! Hahahaha! Hambik kau nama sorang sorang. Kikiki. Mama takde idea nak bagi nama hebat hihi. Kamu berlima jangan buat hal. Ini hari pertama kat rumah mama, jangan bising bising gaduh gaduh kat luar tu. Mama taknak dengar ye semua tu. Sakit tau tangan mama, bahu semua lenguh masa mama ambik kamu petang tadi. Terkedek kedek mama jalan. Jaga adik beradik sama sendiri elok elok. Mama keluar menuntut ilmu setiap 9 pagi sampai 1.30 petang. Jangan rindu rindu. Mama akan curahkan kasih sayang sama rata kat semua orang. Nanti mama buatkan bilik untuk kamu berlima kat luar. Mama belum ada masa lagi yang sesuai. Cacak tu abang sulung kamu. Dia lahir sehari awal. Jadi respect dia. Okay? Mama akan bagi minum seminggu sekali insyaAllah, and makan matahari setiap hari. Makan minum cukup cukup tau, supaya badan kuat dan cepat membesar. Jangan curi air Milo mama tau! Budak kicik tak boleh minum milo. And walaupun korang tak secolourful yang mama bayangkan, mama tetap sayangkan korang.

Welcome to Mama's world. Rumah kecik je, harapnye semua selesa dan gumbira! ;)


p/s: amacam soundtrack belakang? style kan? HAHAHA!
p/s/s : kenyang makan nasi ayam maduuu
p/s/s/s : sketch kena siapkan!

Sunday, November 27, 2011

My Baby Cacak

Today, I 've got a new baby. A cactus by the way. hihihi. His species name is Zebra Haworthia. And I named him Cacak. Hihi. Here's a little bit info of Cacak. Say hello to Mama's world, Cacak! :)

Name : Cacak
Common Name: "Zebra Plant"
Full Name: Zebra Haworthia
Native to : South Africa
Growth habit : Clump forming succulent 5" to 6" in height and width
Flowers : Yes, insignificant ( Awww I hope you will one day nanti! :P)
Temperature : Normal indoor temps.
Humidity: Not critical
Pests: Not usualy affected by many pests.
Lighting:

"Haworthia Zebra Plant" is one of our favorite plants. Their really easy to grow. They don't require much in the way of care or window space. They are the perfect low maintenance plant for the busy person.

Place your "Zebra Plant" is a sunny window... preferably a south facing window. Water it once every three weeks. Feed it 3 or 4 times per year... and your "Zebra Plant" will be very happy. As the plant matures, offshoots may appear around the base of the plant. Occasionally the plant will send a long thin flower spike from the center of the plant.


That's all about Cacak. And tomorrow, I'll try to find more untuk temankan Cacak kat luar. Nak carik yang macam ni!

Aaaaaaaaaa so colourfullll!!!

Comelll!

Hahahahaha. Nampaknya, I found my new hobby dah now. Gardening, at my small little garden outside. Kat balkoni tu je :)

p/s : sejukkk hari niiii burrrrr

p/s/s : thinking of having roses but susah sikit nak jaga. hum.

p/s/s: cepat cepatlah sembuh wahai handphone encik.


Saturday, November 26, 2011

The Caramel Cake ♥



Alhamdulillah first try buat caramel cake menjadi :) Memang plan hari ni nak buat caramel cake. Saje nak try test. Time buat tu pulak, tersalah cara time tengah tengah buat tu, terpaksa menadah tangan mintak telur kat housemates sebab kene buat balik adunan tu. Telur pulak memang beli cukup cukup. Haha! Masa bakar siap sempat skipping lagi. Maklumlah, sebab nak buang gundah gulana jadi ke tak kek tu. Alhamdulillah sangat sangat, memang jadi walaupun kurang kemas and cantik luarnya sebab bekas buat kek tu tak sesuai sangat. Ingat nak pakai yang bulat, tapi sebab carik carik kat kedai tak jumpa. So, pakai je lah apa yang ada. Kekeke. So, dengan ini saya mempersembahkan.... Caramel Cake! :)


Sorry pakai camera blackberry je, sebab tu gambar macam lalalalalala sikit. haha. tadek DSLR/camera. ini je mampu. Cesh. Haha. Auni pun tak rasa kek ni, so tak tau sedap ke tak, sebab memang suka buat, tapi nak makan ape yang di buat tu, memang taknak. Tetiba rasa muak. haha. sebab menghadap die je kan dari mula kot. Siap siap je terus bagi kat housemates suruh makan. Kekekeke.

Alhamdulillahhhh jugak untuk rezeki yang tak disangka-sangka pagi tadi. Apa-apapun, Salam Maal Hijrah semua :)


p/s: thanks kak cik, ayu, and dina untuk pewarna tu. jangan lupa ambik kek ni esok! and fat sebab teman gi metro semalam hehe
p/s/s : thanks jugak untuk housemates yang sentiasa jadi juri tetap. haha!
p/s/s/s: alhamdulillah untuk limpahan rezeki 1433H ini.

Wednesday, November 23, 2011

Karipap Day


Hari ni, we made karipap. 35 biji camtulah untuk 2 ORANG. Penat gak lah nak kelim semua ni, tapi happy hehehe. Gahhhhhhh. Banyak gila, main sumbat je masuk dalam mulut, and now, muak dah tengok karipap! HAHA! At last berjaya gak buat kulit karipap yang sedap! kekekeke ;)P I managed to eat only 5 ke 6 biji entah, yang lain bagi kat Wani, Zati, Rai, pastu bagi kat Wani lagi. hahaha!


Anyway, sila abaikan karipap yang kelihatan legap di belakang. Ada sebabnya ia disorokkan sebegitu di dalam gambar ni. HAHA. FYI, sekarang kat Egypt ni memang dah masuk winter, and it is very very coldddd at night. Luckily I got this warm-socks, masa cabutan bertuah hari raya aidil adha hari tu. Selesa gila kaki and sedap sangat untuk dipakai lagi lagi sejuk malam ni. You guys should have one pair too!

Tak percaya, cubalahhh! Hehehe. And this time, where the KARIPAP PANAS PANAS and HOT BOH TEA play their part, plus this pair of socks. With the coldness creeping every bone, these are just PERFECT ;)

Oh yah, now we are on our weekends. Yup, thursday and friday is our weekend now.


p/s: eee call si magdy yang buat perabot ni asek tak angkat je. i want my shelf!
p/s/s: alhamdulillahh, ada keindahan dalam kesulitan
p/s/s/s : a skipping rope is on my top-list to buy.