Friday, February 22, 2013

Make Them Smile Project 4.0 : Orphanage

Salam.

Just got back from Day 1 of MTS 4.0 at an orphanage here in Mansoura. Okay to those who don't know what is this MTS is all about. Basically, MTS is a group of volunteers, where we focusing on children, mainly in decorating/renovating the peadiatric hospital, school, and as in this MTS 4.0; an orphanage.This project will be going on starting from today till 28th Feb inshaAllah according to our timeline.

For more information, you guys can see the link of our pages here: Make Them Smile

Okay cakap BM pulak. Hahaha. Sesampainya kat sana after 20 minutes by bus from our university, terus tengok tempat yang bakal kami renovate and membaikpulih. But what I want to share here is my experience..

I visited rooms full of orphans age around since birth - 6 years old. Satu benda yang saya kagum ialah bilik dia sangat sangat kemas. Berbeza dengan apa yang saya bayangkan. Ye lah, sebab orang Arab ni agak pengotor orangnya, tapi ini sangat berbeza! 

Lepastu, budak-budak dia walaupun kecik tapi mendengar kata. Semuanya muka happy happy je. Masuk je bilik tu, terus budak tu macam jerit happy-happy. Teringat pulak adik kat rumah. Haha. Semua duduk elok je kat lantai. Lepastu, kitorang dibawa ke tempat makan oleh pengarah rumah anak yatim tu. And here it comes...

I cried.

Dah try tahan, tapi tak dapat. Pusing belakang, and terus lap air mata. Sampai teresak. Terus selindung belakang Kak Samha sebab nak cool down kan diri. Sambil tu ada seorang budak kecik lelaki dalam 2 tahun tengok je saya menangis. Terus tergelak balik. Sebab tengok muka dia "blank" cam "Kenapa kakak ni nangis?" Hahaha.



Bayangkan budak-budak kecil ni, kecik-kecik lagi dah tak ada mak ayah. Dahlah kecik, diorang taktau realiti sebenar lagi macam mana. Diorang happy je main-main dengan kawan-kawan, and terus menerpa ke kitoang bila masuk dengan senyuman malu-malu. Perasaan dia? Tak tahu nak describe macam mana tapi rasa nak peluk je semua.

Alhamdulillah Day 1 telah berjalan dengan lancar walaupun ada beberapa masalah, tapi dapat diselesaikan dengan baik. Esok turn saya lagi turun padang untuk supervise semua kerja. InshaAllah esok dah start melukis dan mewarna dinding. Can't wait to see the result! :)

Oh ya! Kepada yang mahu menyumbangkan selain tenaga untuk projek ini seperti baju ke, cokelat ke, duit ke, barang mainan ke, boleh sumbangkan kat saya atau ahli committee lain. Let's make them smile!

p/s: Don't blame me if this, fades.
p/s/s: sakit bahu bancuh cat
p/s/s/s: weekend dah habis... :(

4 comments:

nabila azmi said...

sedih...yet diorg comelllll

aunishbini said...

@Nabila
Betul! Sedih sangat, and COMEL SESANGAT! :D

nGiau Jairim said...

very cute kids :) God bless them :)

aunishbini said...

Yup they areee! :D