Wednesday, August 5, 2009

tak suke bile diorang buat auni jelez!!!

jeles!! memang jeles bile tengok kucai n ilmie nye belog penoh ngan gamba2 from cam dslr die!
gamba2 tu menyebabkan ati ini sangat membara api kejelezannye!!
*sabar2..pose 3 minggu agi..*

bile nak ade cam camtuh??! bile n bile???!! (kunyah pisang goreng penoh kegeraman)
waaaghhh!!! SHOUT OUT LOUD!!

NNNAAAAAAKKKKKK!!!!!!!

walaupon sedar camera tuh takkan ade depan mate serta mata cam dlm citer do re mi
huh?! well, seriously, the most wanted thing, for sure at the top, THAT DSLR CAM! waduh2~ yang konpemnye bukan diz year dapat.
*teringat kate ayah..bukan sume bende yang kite nak akan dapat*

tapi, from my point of view plak, sume bende yang kite nak AKAN dapat when we really put our effort in it. of course bukan sekadar menjerit kat belog seperti yang auni buat sejak mendengar berita ilmie beli dslr. cntohnye, cariklah duit and simpan!!!!
"it's all about the money.."

ni la tagline oprah winfrey show for fortnight neh. yup, it's all about money. teringat plak auni pasal sorang kawan neh. name die Arinah. time kitorang form 4&5 dulu, kitorang memang rapat. tapi auni bukan nak membebel byk2 pasal frenship kitorang neh. auni nak share satu cite. kitorang due if ade pape, esp when it comes to make any decision, kitorang akan bincang n debate about it. so, i remembered one of them. Arinah came to me and ask my opinion about an essay she gonna send for a competition. tajuk yang perlu dibuat is...erm..tak ingat ayat yang betul tapi maksud tajuk tu camni la. "WHICH ONE IS MORE IMPORTANT..MONEY or HAPPINESS?" so, the fers answer from my mind, happiness, but then, i think again, without money, someone can't be happy. why? sebabnyer, cube bygkan, satu institusi kluarga yg x cukup duet, pasti akan sentiase pening camne nak carik duit yang cukup tiap2 bulan. ditambah lagi dengan:

1. bil letrik n air yang sentiase menunggu kat peti surat
2. barang makanan yg perlu untuk suap kat anak2
3. pengetua skolah tunggu bile byr yuran anak2
3. cukai itu cukai ini..
4. bayar itu bayar ini.
5. and the list goes on and on....

*tapi, tenkiu government atas dasar 11 hadiah kpd rakyat yg kurangkan sikit beban kite*

so, secara tak langsung, dorang akan tensi ngan anak2, lbh2 lg anak ramai. sorang mintak neh.sorang mintak tuh. isteri lak mintak duit beli beras. and kalo laki die tak keje, perhaps mintak duit beli rokok at least.. haih~ konpem gaduh besar laa..happiness?? xyah tanye. jauh lagi nak sampai situ.

tapi, if plak money lebih penting, cube bygkan ni plak. mak bapak sibuk carik duit. anak2 tak cukup perhatian. anak2 asek dituruti every kemahuan dorang, then, anak2 yang kat umah ngan bibik2 lak, gi cari happiness kat tempat len. dadah, rokok, lepak..ala cam cite2 cerekarama.huhu.
so, we come to conclude that, MONEY and HAPPINESS cannot be less than one another, they SHOULD BE EQUAL, which means HIDUP SEDERHANA. tak kesah if pandangan korang len sebab takde jawapan yang salah. ^_^

so, tutp bende2 serious neh. let's go to my desk. ahaha~ seminggu2 neh penat nak key in name2 student kat pusat tusyen neh. and buat akaun for it. so, my desk quite horrible diz week. nak tgok camne, cekitdaut!!
TADAAA!! ni la die my desk. segala deskripsi ley tengok kat pic..haha


time tengah kemas umah ri tuh, terjumpe album gamba2 lame mase umur auni 2/3 taun kowt. haha. seriously, auni memang tak ingat langsung bile bapak/mak amek gamba tuh. heh~memori tak kuat agi, tau maen je mane taknye kann?? eleh, korang pon same gak..haha. so, i tried to capture some since tade scanner.

muke agak blurr.tapi konpem ek, ni la auni time kecik. agak seksi sikit. purh-lisz~korang pon camtuh gak dulu2. haha!

auni tataw baju ni wujud ke tak agi..heh~
ter'jumpa' gak gamba time mak n bapak auni cintan-cintun dulu. tapi atas dasar taknak kacau privacy diorang, takpela. cukupla auni sorang je yang tengok. haha!
p/s: before that, untuk sesape kat luar ni, kekadang kite rase cam life ni dah tak bermakne cthnye time putus ke, or sesape yg kite sayang da tade ke, or kite mmg da banyak sangat buat silap and salah and all that...korang kene ingat, life MUST GO ON. and in every darkness, there's always the light, except korang memang tak bayar bil letrik bulan lepas. huhu. satu je auni nak pesan, dont u ever try hard to be the best. u r the best u r right now. sebab setiap satu of kite ade kisah kite sendiri. and tu menyebabkan kite UNIK. and to be UNIK, jgn jadi drama queen sebab da byk dah drama queen kat dunia ni. pengarah pon tak nak org yang same. haha.if kite jahat n buruk perangai and memang dibenci orang, jangan jadikan peribahasa alang2 seluk pekasam biar sampai ke pangkal lengan. ingat, pekasam tu seluk lengan pun sedap, kite makin jahat n buruk, memang xkan penah SEDAP. so, org2 tue penah cakap tak penah terlambat utk berubah. if ular leh salin kulit utk nampak lebih cantik, takkan kite manusia de akal xnak jadi lebeh cantik and dihormati ramai? tapi bukan ubah diri anda, ubah perangai anda. keep urself ori. bukan cetak rompak

3 comments:

Fyra said...

I like this post. Somehow.

aunishbini said...
This comment has been removed by the author.
aunishbini said...

*terdelete comment atas*
haha. trimas! ^_^
cam dlm magazine la plak..haha
hey, njoy hols meh..