Saturday, August 29, 2009

camne nak dapatkan ape yang kite nak?

AKU NAK GILE BENDE NI DULU!! YES!! AKU DAH DAPAT!!!!


macam mane kalau satu hari nanti, korang yang kate mcm ni?

bygkan, ade yang nak kete ferrari red, one day, ntah camne menang competition,DAPAT!

ade yg nak baju cam paris hilton ke, one day, ade org adiahkan kat korg?!

ade yang nak gile gi itali, london, paris..one day menang grand prize travel around europe???!

konpem gempak!!!!


auni teringat kate2 puan tengku dulu, which is my former principal kat tkc dulu. die kate, tampal besar2 ape yang kamu nak. 11A? 8A? tampal kat depan cermin! set your goal with burning desire and unshakable determination! korang yang ade kat tkc 2006 and 2007 konpem dah biase gile ngan ayat2 ni. haha. die sebut ayat tuh every morning kowt!!!

tapi, ade satu cite yang auni ingat. die kate die minat gile kat satu rumah ni. so, die amek gmba rumah tu, and die tampal kat board dlm bilik die. everyday die berharap rumah tu dpt jd milik die. beberapa lama lepas tu, tak tau la camne, tetibe pemilik umah tu nak jual umah tu. ape lagi, die terus terkam la!


so, THIS IS WHAT I WANNA TALK ABOUT - THE LAW OF ATTRACTION. maybe some of us penah dengar. maybe some of us tak. so, nak share dgn golongan yg TAK and maybe give opinion kat yang DAH. hehe.


auni tak tau sejauh mane kesahihan bende nih, tapi i think, its POSSIBLE and MASUK AKAL. so, here goes my story. just a little bit. since auni umur 13, auni ade diary for every year. and auni tak sure which diary, i wrote about my education path kat dalam die. seyesli, bende tu cam ala, biasela kan, aku nak ni, aku nak tuh..pastu aku dapat yang ni..aku dapat yang tu..haha. guess what? i read it one day, and honestly, AUNI TAK INGAT PUN YANG AUNI ADE TULIS BENDE NI. and ni la lebih kurang that "my education path"


upsr --> pmr --> spm 10A ---> medic oversea-- grad!


so, FYI, auni amek 11 subjects for spm, but seem i got 10A only for the result. and also FYI, dulu auni tak bercita-cita nak jadi doktor. tapi, mybe time auni tulis dlm diari tu, auni nak. after spm,. auni dapat beberapa tawaran before dapat medic. tapi, entah nape sume auni tolak. sekali lagi auni tekankan, AUNI TAK TETAPKAN auni mesti amek medic. auni akan amek ape yg auni rase kena pada auni. yang auni rasa sesuai for my life. so, bile ari tu auni bukak balik that diary, cam..wooo! i've told myself once about this rupenye. and here i am now
on my way to be a DOCTOR ^_^

but of course, auni percaya, dalam everything yg happen tu, ade hikmah die masing2. just wait n see.


THIS IS WHAT WE CALL THE LAW OF ATTRACTION.

korang penah tak ade something korang nak, than korang lupe pasal tu..then suddenly, one day korang dapat?

this is it.

actually, it's about believing in ourselves. if kite yakin dengan diri kite, kite konpem dapat buat. well, it's not material semata-mata. korang boleh try, and i'm sure korang takkan rugi.contohnye, bagi yang masih single, as in yang BELUM KAHWIN, try buat list of what u want in your future husband/wife. but of course, if korang tulis korang nak kawen ngan anak raja, konpem susah sikit.
haha~
macam pesan2 jodoh plak, ek?
ngagaga~


so, what i want all of u to try, get a piece of paper and pen, and of course - your PRECIOUS time, then sit back and relax. take some deep breath, and write what u want- what YOU REALLY WANT.dun make it too LONG, just simple but,yeah u really want. then put it somewhere. like a board, or ur diary, or in your fridge. jgn letak lam bath tub sude. tak sempat nak berharap, da koyak da dek oiii. haha.


then, leave it there. tapi korang jgn terlalu mengharap. korang kene PEGANG, LEPASKAN, and TUNGGU.


auni nak bitau something kat sini. ade bende yang kite mmg nak gile. everyday kite bangun pagi, kite harap kite akan dapat bende tu. nak gosok gigi, nak makan, nak gi toilet, nak gi kelas, asek bende tu je yang diingat. well, it might end up to be - NOT GETTING IT AT ALL. selalu gak happen. just a reminder la. for auni, it is 97.64% hell ya, TRUE.

so, what u've to do is relaks2 sude......... ^_^


actually, bende ni, bile kite cakap kat diri kite i want THIS THING. so, it is a wake up call for our soul, our body and our mind. we've set our goal. all what we have to do is go with the flow. bagi yang beragama Islam plak, bende ni la yang kite buat ari2 dalam sembahyang kite 5 waktu tu, dalam doa2 kite. and bile ditambah lagi ngan solat2 sunat, it's like an alarm clock. bile badan kite da start lalok sikit, kite tekan alarm clock. to keep in mind - NI LA DIE. penah tak dengar Allah makbulkan doa kite lam 3 cara.

1. DIA makbulkan time yg terdekat.

2. DIA makbulkan lambat sikit.

3. DIA tak bagi bende yang kite nak tu, tapi bagi yang lebih baik daripada tu.

so, it's one of law of attraction - KUASA TARIKAN KITE N ALLAH.


tapi, jangan terperanjat if bile korang try fers time, bende nih tak jadi. kite kene sedar, bende ni is NATURAL. so, bende yang natural happen NATURALLY. secara natural, tak sume bende seperti yang kite ramal tol tak? so, hold on to these two words. not GIVE UP, but KEEP SWING.

teruskan mencuba.tak rugi. korang tau tak michael jordan, pemain basketball no.1 dunia tak berjaya melayakkan diri dalam basketball sekolah die dulu? korang tau tak einstein yang mencipta formula e=mc tu gagal dlm ujian kemasukan universiti die yg pertama? so..believe me, nak dapatknan ape yang kite nak TAK SUSAH, tapi TAK MUSTAHIL, believe in yourself. that's the power of change.
p/s: selamat menyambut kemerdekaan ke-52 isnin ni!!

3 comments:

aphids said...

yeah that's true...
tapi fyi, tak perlu nak tulis and letakkan kat mane2(maybe it help a lot) but juz dream about it(a realistic dream ar an) and let it be in ur life...

CTNAQUIA ESIR said...

semangat2!!!
akk suka post ini!!!!!!!!!!
xoxoxoxo ^_^

aunishbini said...

aphids,
yep tapi just nak kuatkan lagi azam, kene nmpk ari2.huahua

k.quia,
haha.tq ^_^