Wednesday, February 17, 2010

Winter Break Feb 2010 Part 1 (Syria/Suriye)

Before going any further, let me give you a brief overview about our trip. The whole journey semuanya ON ROAD. tade gune flight ke ape, except from Cairo to Amman la. Yang lain-lain, gamble main redah je tade plan ape-ape. But bende yang spontan camni la yang SANGAT SYOK!

The trip had ended officially yesterday, and it was simply FABULOUS, AWESOME, GREAT, SUPERB, AMAZING, and segala kata-kata pujian. Alhamdulillah. semuanya berjalan lancar walaupun ada sedikit masalah. Ala biasalah tu, tade yang perfect kan. haha.

So, it is time to share with the whole world our experience from 10 Feb- 16 Feb which is 7 days 6 nights (seminggu laa) round-round backpacking through 3 countries, which are Syria, Turki, and Jordan. AHH-korang tanak tau tape. tengok je gambar-gambar neh. hehe. bak kata Wani, Amazing Race pun tak sehebat kitorang. bahaha! ye ar. banyak kot benda happen. Tumpang bilik rehat pakcik toilet yang memberi kitorang tumpang heater die, mamat Turki offer ride ke Turki, beg putus, Wani jejak kasih, Wani jumpe kekasih eh ehem..adeih. haha (asek wani je kene.bahaha) bla bla bla..banyak lagi! memang pengalaman.hee~

Jom start ngan Syria. Pengalaman paling tak boleh dilupakan kat Syria is MAKAN SHAWERMA yang sangat sedappppppppppppppp gileeeeeeeeeeeeee!!! I habiskan kot semua tu. Seriously, if pergi mane2 pun, takkan jumpe shawerma sesedap tu. 2nd time kat syria tak sempat plak nak makan lagi sekali.huhu. Zati mengidam kot.heee~and lagi satu, PUAS GILA shopping di SYRIA.yeahh! (ni la perempuan..ish2...)

Cairo International Airport (ni kire kat syria gak ke? haha)

waiting for our flight to Amman at 8.30am, since we arrived there at 3.30am in the morning.hadeshh~


Tugu Salehudin Al-Ayoubi

sangat mengkagumi beliau.. berpeluang gak tengok kubu dia kat Mutaah, Jordan. Besar. tapi tak dapat amek gambar sebab dah malam and malas nak daki-daki. heeee~

Souk Hamidi

Kat seberang tu la souk hamidi. yang lorong kaler oren tu. macam hussein kat Cairo tu la. tapi lagi banyak barang. Gile murah la barang kat sini! Ade beli wallet and bag kulit unta, table runner and some sourvenir gak kat sini. Serius murah!

Masjid Umawi
Tempat bersejarah - masjid yang ditawan oleh pengikut Syiah.

Bouza Icecream in Damascus Old House


Ice cream ni handmade okai? Sila tabik! Pembuat icecream ni akan menghancurkan icecream ni dengan penumbuk khas yeahhh dengan kekuatan tangannya sendiri! SANGAT SEDAP! Bak kata Wani, icecream ni masuk dalam rancangan Jejak Rasul kott. Pergh-berbangga! hee~

Ada Makam Arbai'n and Makam Ahlul Bait Keluarga Rasulullah s.a.w seperti Saidatina Aishah r.a. jugak. Tapi sebab dah malam, kekangan itu mengekang kami. HUHU. Begitu juga dengan Aleppo.

ok, now, presenting you...some of our random pics around Syriaaaaaa!!!



more experience to be shared tomorrow. Nantikan laporan selanjutnya lintas langsung dari TURKI!!!
Part 2 : TURKI bebeh!
uyeay2!
hahaha

more pics?
kelik bawah ni

Auni Shbini's
Wani Shuhaimi's
Zati Idris's

p/s : kali pertama :)
p/s/s : jangan lupe try baju tu
p/s/s/s : tak cuci baju lagi. pergh. banyak tu.haish.hoho


2 comments:

Miss Lula said...

arrr.. selonotnya syria i guess. hahaha tengok gaya masing2 teruja je best2.. (:

shawerma boleh bungkus tak? pos sini sikittt. hakhak.

aunishbini said...

haha,memang seronok, tapi syg de tmpt tak gi. hee. nah shawerma. amek sini ar. haha ;P