Monday, March 1, 2010

Cuba Korang Ingat Balik




Masa kecik, sume nampak senang. Ko nak main? Gi main. Macam dunia ni playground semata. Nothing to be worried about. I wish i never grew up. (especially my size also..haishh-tembam!). But then, life must go on. Tadenye ko umur 7 tahun sampai bila-bila. But, seriously, masa tu tak sabar nak jadi besar. Tengok akak-akak pakai cantik-cantik, nak jugak ikut. Apa lagi, makeup mak lah jadi sasaran. ngeee~

Ade certain benda yang memang I DO MISS SO MUCH masa kecik-kecik dulu. Cube check. Korang experience tak bende alah ni? Ni especially to those yang lahir 1990 and below la.


Keluar-keluar rumah nak gi kelas pagi tadi tanya Wani.
"Wani, ingat tak mainan yang pancing-pancing ikan yang mulut die bukak tutup bukak tutup..ala..yang pancing guna magnet tu..."

Yes. I had one masa kecik-kecik dulu. Sangat bahagia tersenyum ceria kalau tengok adik dapat tangkap sikit je. Rasakan kau! Sapa suruh amek jeli along dalam peti sejuk! <--pembalasan dendam. And kalau adik tangkap ikan lagi banyak, cakap kat adik, "Eh,mak panggil lah. Gi tengok jap." Then misi dijalankan. Tangan laju je amek ikan yang die da tangkap, letak balik dalam 'kolam' tu. *kening sebelah kanan diangkat.tersenyum senget* kuang-kuang-kuang.


yang sticker ni pulak, boleh exchange-exchange ngan geng-geng sume, tapi ADA SYARATNYA. if cantik berkilauan cam sticker atas ni, yg exchange tu kene ar sama taraf ataupun lagi tinggi. taley sticker biase-biase je. siap ade buku sticker kottttt. pastu berlagak hoi kamu semua, aku ada 4 buku sticker penuh!

petang-petang, habis kelas ugama (teringat cikgu KAFA sebut ugama), terus letak beg, penuhkan poket ngan stok-stok guli. Ape lagi. baling guli la. sapa paling banyak guli dialah juara. sangat poyo tapi itu kenyataannya. balik-balik, guli dari penuh dua-dua belah poket, terus kempis je. Adik menang. Malam tu, curik balik. gagagagagaga~

kelas Pendidikan Seni plak, beli 3,4 helai kertas warna, potong lurus-lurus, anyam jadi tikar. If tak cantik, buat lagi. Kat rumah bersepah satu dapur sebab berdedikasilah sangat kan buat homework anyam tikar ni ngan mak sambil mak goreng ikan kat dapur.dah siap,suruh mak sign. ye la. Mak sendiri pulak cikgu PS. hehehehe. tak cukup cantik, buat muke comel. PAK, tolong anyam pak. heeee~

compete sesama sendiri. Satu pemadam 10 or 20 sen. sanggup tu beli banyak-banyak sebab nak kumpul pemadam sampai complete satu dunia. Macam nak kalahkan atlas dunia pulak. Bukan guna pun. lagi-lagi pemadam comel-comel cam buah tembikai la, takpun hello kitty ke..sayangwohhh~ habis darjah 6 pun ade lagi berlambak lam kotak.hehe

sape ade pencil box besi ditambah lagi siap ada tingkat-tingkat tu dianggap WALABOM gile la. Seyes. Mana taknya, orang lain bukak zip. kita macam rak tuuuuu. mase darjah 4, ade sorang budak Auni exchange soh die gune pencil box kain berzip tu, then auni gune die punye yang besi ni. last-last jadi harta milik sendiri plak. Tak tau la mana budak tu dah. Kalau tak salah name die Sikin. Halalkan ek? huuuu~ :S

pembaris ada air kat dalam tuuuu. ha, siap ada benda berkilat-kilat lagi. Ceh! kalau patah, mengalir air mata darah woh. Kan pembaris ni siap ada cam bergerigi tepi-tepi dia kan? Auni selalu buat jadi pisau untuk main tanah liat. Kreatif kan? haha

bapak belikan benda ni 1997. Sangat teruja berhati gumbira tengok penguin-penguin ni kuar masuk. Masa tu yang ada auni and adik laki auni, eyan. So, the red one is mine, and the blue one is him. Then, kitorang cakap, "eh,along dah masuk dah lam rumah. abang ni lambat sangatlaaa". See, betapa tinggi keinginan kitorang nak jadi penguin!

these name card. haha! siap ade gambar westlife, backstreet boys, hero heroin winter sonata tu la, macam-macam agi. ade pakej tu 100 keping RM30 kalo tak salah. Pastu nak dapat name card ni bukan sebarang. orang yang nak mintak ni kene exchange. siap ade ape tu wish die lagi, 'call me when you free", "Njoy ur life 2 da max!" (ejaan memang macam ni ek), " nice to know u " and etc. Auni nak buat tapi sebab ramai sangat so waiting list panjang gila. *sampai sekarang tak dapat.seb bek tak bayar lagi.err...ke kene bayar baru dapat? heh~

popular tau benda ni.siapa lagi kalo bukan en fido dido 7up! Mak siap belikan satu bantal lagi yang katun fido ni. bantal ni secara tak rasminya jadi bantal auni sampai umur berapa entah. pastu dah heheheheee koyak. bukan koyak yang boleh dijahit tu. ni koyak yang HEBAT punya koyak.Entah cemane entah serius sangat penyakit die tu.

ni wajib ada untuk setiap dak perempuan. Auni siap ada satu kotak khas yang ada koleksi baju-baju patung ni. ada koleksi baju tidur, koleksi baju sekolah. malam-malam after makan, bukak kotak, main sorang-sorang (ye la..mase tu ada si eyan tu je. die mane nak layan mende ni). then, mintak A4 kosong bapak, amek pencil colour, design baju for patung ni. Ade patung name Sally, ade patung nama ape ntah lagi.tak ingat. Ayat paling selalu auni gune time main-main ni, "Jom Sally. Kite nak pergi dinner. Nak pakai baju ape ye? Kite pakai baju seksi-seksi sikit cam Rosalinda" Adeih-adeih. Hancurrrrr~~~
*rosalinda -telenovela popular kat tv3 time sekolah rendah la.

lawan sapa tiup lagi besar. Pastu dah pecah, picit-picit, "TOK!" ketuk kat dahi. 10sen je. siap ade gula-gula sebijik lam tu.
biskut ni le jumpa kat pasar malam je sekarang. Rindu gila! Dulu if nak pergi piknik ke or ape ke, bapak mesti belikan biskut ni. pastu asing-asing kaler. kena bahagi sama rata tu. Ko amek 5 pink, aku 5 pink. Ko 6 hijau, aku pun 6...dan seterusnya sehinggalah tak larat nak makan sebab benda icing die tu manis kot! Pastu menangis tanak jumpa doktor gigi.erk!
mana nak jumpa dah benda ni! chewing gum ni classic kot. 10 sen dapat 2 kotak. ade perisa anggur, strawberry, pisang, dll. gi kelas KAFA, bekal ni lam poket. time cikgu ngajar, sorok-sorok bukak mulut.yum-yum. If ade instinct cam cikgu perasan makan, sorok bawah lidah or kat lelangit..."Eh, mana de saya makan ustaz" sambil buat muke inesen.
gaduh ngan adik sebab nak main. ye ar. masa tu, yang kitorang ade 9999 game in 1. sepanjang hayat main takkan habis kot. haha. main susun-susun tu, pastu race kete, pastu ade tembak-tembak.
cikgu tak datang? Cikgu tak masuk kelas? ape lagi.. jeng jeng jeng. kertas dilipat. dan benda ni pun terhasil!! kan ade 4 penjuru ni kan. so tiap tu ade kategori die cam "ko akan dapat laki hensem", "nanti korang honeymoon kat london", "ko lah paling cantik lam kelas". then we have to chant something pe bende ntah. so, this one cam your luck la. best kan? HAHA

bende ni ley dapat lam keropok ali baba. actually i wish i can get sort of rantai ke, cincin ke, belon ke lam keropok ali baba tu. but if dapat benda army ni, terpaksalah berputih mata bagi kat si eyan tu. tak tau la die buat ape ngan benda tu. name pun keropok ali baba. apa-apa dia bagi, amek sahajalahhhhh.*padahal keropok/coklat dalam tu tak makan pun!

sapa ingat iklan bunyik camni.. "TORA DATANG LAGI DENGAN .... " haaaaa. benda ni pergh-RM1.50 or RM 2.00 camtu kot. so pujuk parents tu memang kene banyak baca bismillah and kena gaya ar if nak beli benda ni. Berapa kali je entah dapat beli TORA ngan DING DANG ni. kira terer gak la kan pujuk-memujuk ni? heeee~


Digimon -memang sangap gile.
Pokemon, got cotcha all, its true...bla.blaa... and Team Rocket? Prepare for trouble, and make it double..ade satu pokemon ni yang pandai nyanyi sampai orang tidur. pastu kalo orang tidur, die conteng muka guna marker. pe ek name die?? HAA! Jigglypuff!
Sailormoon - dengan kuasa bulan, akan menghukummu!!! pastu putera mawar datang tolong.
Dragon Ball - selalu main-main ngan adik jadi Super Saiya. Arghhhhh!! Ame--ame--Han!! Bushhhhh! *gaya tolak bebola api dari sisi kanan*
Power Rangers - CHOP! Nak jadi kaler pink!! HAHA. yeahh.
Doraemon yang sampai sekarang ade tak pandai tua-tua, lagi, transformers la..




So, cuba korang ingat balik. Did these things bring your childhood memories back?


p/s: february no more. March -what awaits me?
p/s/s : kalau la u tau...
p/s/s/s : nak apam balik! <--makan je keje!!


11 comments:

r.i.d.h.u.a.n said...

alallaa comeynyer ingat zmn kecik²

ko tgk tomatoman x? ^^

Miss Lula said...

alalalala.. a ah kan.. banyak betul review akak eh.. (:

aunishbini said...

ridhuan, haha. tomatoman? zaman kami da tade kot rasenye.kami semuakan lagi mude.uhuk2.haha ;P

lula,teringat zaman kecik2. sekarang dah 20 plak. haha

joegrimjow said...

ok ok
da teringat balik da semua ni
hehe

bagus kslai daya ingtannya
;)

ramlah ram said...

whoahh siyes tingat balek zaman mude2 dulu..huhuu

myravea said...

siyesly tingat lek zaman kcik2 dlu..da brubah sgt dgn zaman skang ni..huuu...great post!!

aunishbini said...

joe,haha.tetibe terkenang zaman kanak2.plg igt mainan pancing ikan tu.:)

ramlah ram,sekarang pun kite mude lagi. hehehehe ;P

myravea, tu la.skrg dak2 men psp la, game computer sume tu la.hehe thanks ^_^

saya_arief said...

maen guli bez..

haziQah said...

best2 mainan zaman dolu2..rugi bdk skang x de mainan gni..waaa rsa nk kmbali ke zaman kanak2 :)

shaKeyna said...

hahaha..
funny dear..
love this entri so much..
shushh~
m getting towards 20s..
tua nyaa~~
miss yah~ :D

aunishbini said...

saya arief, jadi juara tak? :))

haziqah, zmn dolu2 mmg best! lg2 men pengantin-pengantin.haha

dekna, haha selamatlah welcome to the club ye nanti. 20 ta tue. cume dah ta mude2 da. hahaha.miss u too ^_^