Thursday, November 5, 2009

Lontong Versi adik-aku-yang-5-tahun-pun-boleh-buat

kalau musim winter
budak-budak and senior-senior selalu cakap
"haa..time ni la badan kite akan naik"
ok
naik ni bukan bermaksud kite akan terbang setinggi flight boieng 737 itu
tapi naik as in horizontally - MELEBAR.
signs and symptoms nye
pipi makin gebu
jarum penimbang melebihi last timbangan anda
anda semakin cepat penat
baju anda sendat
rasa makin berat
muke makin bulat
dan
yang sewaktu dengannya

tapi makan tetap makan
jangan overdose sude
*seyesli peringatan untuk diri sendiri!*
makanya, malam ini kami telah membuat satu keputusan drastik
iaitu
MEMASAK LONTONG
haha
*penat je bagi ceramah jangan makan banyak*

so, jom kite geledah dapur kitorang!
oh ye
attention ye anda semua
INI ADALAH PERCUBAAN PERTAMA KAMI BERDUA
sape lagi kalau bukan pemakan tegar
Auni dan Aina

SERIOUS!
even adik korang pun boleh masak lontong.
at first ingatkan susahla sangat nak masak bende ni.
rupenye, biase je!
so, kitorang dah simplifykan recipe ni sesuwaiii untuk yang berada di perantauan
jadi, jangan la nangis if tak balek raya.
boleh makan lontong walaupun bukan kat mesia ^_^

bahan-bahan korang perlu ade sebelum korang terasa nak ikut masak macam kitorang jugak adalah;


sambal
1. cili kering
2. ikan bilis
3. kicap
4. bawang

kuah lontong
1. santan - 1 peket
2. serai - sikit je sude
3. halia -takyah banyak
4. bawang merah dan putih
5. cili merah/hijau - pedas gileeeeee taw! =)
6. lobak merah - potong sesuka hati anda
7. terung - hiris serong2
8. kentang - potong dadu
9. kacang - potong 1 inci
10. udang kering - direndam
11. suun - rendam
12. fuchu (tauhu kering) -rendam
13. serbuk kunyit
14.garam, ajinomoto
15. nasi himpit instant (nasi himpit buat sendiri ley gak. just kitorang nak abiskan stok)






cara-caranya?

sambal

panaskan minyak as usual. tumis bawang and masukkan ikan bilis. pastu cili kering yang dah dikisar. pastu tambah kicap sikit. alter-alter kan rase die tambah garam dan gula. siap! =). jangan kering sangat tau.

* goreng aina, jangan tak goreng sampai terbatuk-batuk*

kuah lontong

panaskan minyak, tumiskan bahan 2,3,4 yang dah di blend bersame-same dalam suka dan duka. hihi. then, masukkan cili-cili yang dah lame menunggu giliran. pastu, masukkan santan peket yang dah dilarut lam air panas (sebab taknak bagi berketul-ketul). kemudian, tunggu sampai mendidih, then, taburkan serbuk kunyit secukup warne.haha! after that, barulah masukkan bahan 6,7,8,dan 9. bile dah macam dah nak masak, masukkan suun and fuchu. tambah garam dan ajinomoto secukup rasa. dah masak!! senang gile kan??? sedap gile lak tuh! hahaha

*tumisan yang meraung mintak keluar dari kuali**kuah yang hampir masak...hurmmmm*


nasi himpit

ala...korang ikut je instruction kat belakang peket tuh.eheh~

so
nak tengok hasil die??
..................
TADAAA!


*menyelerakan...*

kitorang tak larat nak habiskan semua so bagi dekat wani and zati
and
jiran kami
bawah rumah kami
adeih~
sila la try
jangan lupe bagi kitorang sikit nanti!!
*wink*

p/s : masih memikirkan name bear yang baru dibeli semalam

2 comments:

ainasham said...

sumpah kenyang,sedapp n makin gemokkk!! hehe lantak la nnt xde sape nk org gemok kan..:P

aunishbini said...

hhahhahaha
mcm perli je tu? haih~
ahahaha~