Wednesday, December 2, 2009

Happiness Itu Milik Kamu!

Cuba tanya setiap seorang, apa definition HAPPINESS bagi mereka? Saya guarantee, takkan ada jawapan yang sama. Contohnya, bagi Dato' Datin, mestilah kalau perniagaan mereka semakin maju. Kalau kat budak-budak sekolah, tak ade jawapan lain, CUTI *saya setuju sebab sebulan before cuti loker bilik saya dah kosong. masuk dalam beg.hehe.ngee~*. Kalau kat negara perang, tentunya kemerdekaan. Kalau pengemis tepi jalan, mestilah makanan dan simpati orang ramai. Kalau student, dapat Mumtaz @ Cemerlang setentunya kan? Kalau beruk, tentu pisang. Kalau koala, mesti dapat bergayut siang malam kat pokok kan? So, that's why happiness is subjective, There's NO definite definition for it.

"...jangan peduli kat orang yang nak jatuhkan kita. Tu sebab mereka jelez dengan apa yang kita ada..."
- emak saya-

Bersyukurlah dengan apa yang kita ada. Sebab itulah jangan sesekali dengki dengan kebahagiaan orang lain sampaikan kalau seboleh-bolehnya sampai hujung nafas korang pun nak kasi bantai sama dia. HUHU. Orang zuhud memandang nikmat dan musibah sama taranya. Jika dia mendapat nikmat, dia tidak terlalu gembira, dan jika dia mendapat musibah, dia tidak terlalu bersedih. Tapi jangan risau, siapa kata happiness tu hanya untuk certain orang je? Siapa kata? *macam lagu iklan x-pax* Meh Auni tarik telinga dia. gagaga~

"... kebahagian itu bukan senang nak dapat, tapi bukan mustahil. Setiap benda yang happen pasti ada ending yang indah..."
- bapak saya-


Keterlaluan sangat kah kalau saya kata setiap yang sedih, pasti akan ada kegembiraan di akhirnya? Tidak.Tidak, I sure sangat-sangat. At the end, everything will be okay, if it's not okay it's not the end. Jelaskan maksud ayat ini? Kalau sometime kita rasa macam "Aku taknak dah. Aku bosan ngan hidup ini. Aku bosaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnn!" *emo semacam apasal auni? ". Erk, tu contohlah. Contoh. HUHU. Cuba korang kupas satu-satu benda yang happen kat korang ni. Macam korang kupas buah oren yang emak beli kat kedai Nanti suatu hari nanti, tak ke korang rasa macam haa...sebab benda ni lah dulu aku dapat peluang ni. Tak ke korang rasa hidup ni masih banyak lagi misteri tak terungkai? Tak ke korang enjoy yourself in this whole journey? :)

"...this life is full of suprises. That suprises actually make our life interesting..."
- tuan belog ni-

Auni suka baca news Yahoo! sebab tajuk dia sangat tertarik menarik memang da bomb! Satu kes masa Thanksgiving feast, seorang mak yang rumah dia hampir tergadai sebab belum habis bayar, hantar message kat anak dia, yang bertulis, "I have sent some money to you to buy some groceries. That's my last money, and that's actually for our house mortgage". Apa yang dia tak tahu is that she sent it to wrong number! And it happened that the wrong number is owned by seorang yang agak kaya . Then, because he understand that mom's situation, dia terus call that poor mom, cakap "You've sent me sms which I think you intend to send it to your daughter. So, I'll help you to settle that mortgage. Don't worry, be home with your family for this thanksgiving. Your house is safe"...............ISN'T THAT MIRACLE? For sure la that was the BIGGEST Thanksgiving Present Ever! Hello? Ada ke tetiba orang senang-senang nak bagi suit kat kita? Kecualilah dia memang tak tahu yang dia bagi tu duit kan. AHAHA. pernah wonder what miracle will happen to you?

“Happiness is a choice that requires effort at times.”
-anonymous-


Pernah tengok movie Will Smith berlakon tu? Ape ek namanya? Hum...Ha! Pursuit of Happiness? *ingat setelah lama tenung siling macam cicak tunggu cik lalat*. Happiness bukan something yang you boleh tunggu, TAK! Happiness is something you have to pursuit! You have to kejar! You have to carik! You have to seek for! YES! *fuh-berkerut dahi I*. Ala, Ok cuba bayangkan. Korang nak pisang goreng. Ada ke korang tunggu je depan meja and then tungguuuuuuuuuu je? Mestilah korang akan kuar rumah CARI gerai pisang goreng. Paling tak pun, korang akan CARI number phone member korang, mintak pesan beli pisang goreng depan rumah kan? Kan? So, what are you waiting for, pencarian mesti dimulakan SEKARANG! *macam fasi I masa sekolah menengah pulak time die mulakan pertandingan treasure hunt. last-last, treasure tu just a serdak kopi and beberapa papan petai je*. Go, Go, GO! =)

"...Along, bila along nak balik rumah? Jauh ke sekolah along? Nanti belikan chocolate ek macam masa Along balik tu..."
-adik2 saya
*padahal tu choc Baron je.hehe*-


Benda-benda kecil actually means something BIG to us. Even kalau ada kawan-kawan korang yang selalu buat air teh untuk korang everynight *pergh.bestnya!*. Cuba bayangkan, one day kawan korang tu telah pergi dari korang. Korang yang selama ni macam rileks-rileks je, mesti akan terasa punya lah kehilangan air teh tu. Auni selalu bayangkan, FOR NOW, kalau Auni call adik-adik Auni mesti sorang-sorang akan report kat Auni.

-Along! Ezhan kan, dia gigit Arisya!
-Along, tengok bang sham! Dia ambik mainan Syahir!

-Along, tau tak? Hari tu kan, Ezhan gigit saya, long. *ok,jangan pelik. ezhan memang suka gigit ^_^*
- Along, syahir belum mandi!
-Along, Eisham tak nak makan.

Kadang-kadang pening kalau call. Mana satu nak dengar? Mana satu nak larang? Mana satu nak marah? Tapi, NANTI DALAM BEBERAPA TAHUN LAGI, benda-benda ni semua pasti dah tade dah. Semua orang dah besar. Semua dah jaga diri masing-masing. And I'm sure, I'm gonna miss this moment dammmnnnn much!

*rindu my ezhan khair- i missed his first step!*

"...When one door of happiness closes, another opens; but often we look so long at the closed door that we do not see the one which has been opened for us.”
— once was my muke-buku (fb la..) status-


Betulkan? Selalu kalau kita sedih, kita akan start la 'tayangan semula' benda-benda alah tu. ADUH! I memang tak suka sangat benda ni sebab macam buang masa! Terbawa-bawa sangat dengan perasaan. I always try to cepatkan sikit masa 'berkabung' ni. Huish, jangan lah semangat sangat sampai tak bagi peluang kat diri nak bersedih, bunuh diri namanya tu. HOHO. Yep. Kene bagi masa untuk diri untuk bersedih sekejap. Then, hop my dear, HOP! DONT STOP kat sane je! If you are stucked by some problem, what you have to do MOVE ON! Dont hold on to it lama-lama. You have to MOVE ON! Life is full of suprises kan? It awaits you~

So, apa lagi? Secara tuntasnya *Cikgu BM saye, sila berbangga dengan saya sebab saya guna ayat 'tuntas'. bahaha!*, happiness boleh kita dapat di mana-manaaaaaaaaaaaa sahaja! *tangan didepakan*. Cuma nak tak nak je. Each morning when I open my eyes I say to myself: I, not events, have the power to make me happy or unhappy today. I can choose which it shall be. Yesterday is dead, tomorrow hasn’t arrived yet. I have just one day, today, and I’m going to be happy in it. My life macam life orang lain juga. Ada masa yang I sedih, ada masa yang I rasa down to earth gilaaa! Ada masa yang I rasa I nak nangis puas-puas biar je masa ni berlalu. Tapi, I selalu cakap kat diri I, BUAT APA I NAK SEDIH MEMANJANG? Masa tetap berlalu, tinggalkan yang lampau, I memang takkan dapat buat apa-apa dah. APA UNTUNG YANG I DAPAT? sekadar buat letih je. So I terus bangun and gi cuci muka, and say to myself, when you dance, your purpose is not to get to a certain place on the floor. It’s to enjoy each step along the way. And then, I smile.

Semoga berjumpa happiness ya bagi anda semua!
Remember, Happiness itu milik KAMU! ^_^
Pic mase Form 5 with Shida (kiri),and Zan (kanan). You guys are my smiles ^_^

p/s: 4 days to go for exam midsem. tak! saye tak bahagia! sebab 7 kes kene master!
---makan isekem--

6 comments:

illmie rozlan said...

happiness is boring..there aren't any stories or movies about a person being happy

happiness is a myth.. hapiily ever afters only exist in fairy tales..

happiness is just a chemical reaction...

i'm not a pessimist...i'm just looking at a different perspective..:)

aunishbini said...

happiness is something yang tak kekal but is valuable if u have it wpun only for one sec.

wooo.dah balik mesir ke ni? mane baju "i lep sepain" ngan "i leb dabelin" ???? lalala~ ^_^

Zan Zahidah said...

beta terharu.ahah.ni nk tolong promote ke ape?

aunishbini said...

aah zan.nak tolong promote. sape nak zan? angkat 2 jari, satu sebelah kanan, satu sebelah kiri. yay2! haha

Azza J said...

love tis post! :)

aunishbini said...

azza ku syg, <--marah feeza! :)
thanks ^_^