Friday, December 25, 2009

100th Post - Orphan Day =)

WOW! This is my 100th post! ah-mezing. haha! tak sangka dah lama gak bergelumang dalam dunia belogsphere ini, ye? haha. tapi masih beginner lagi, tak macam orang lain dah professional. To you my belog, love you so much, sebab kau la aku ada tempat nak luah benda-benda dalam hati, sebab kau lah aku dapat kawan, sebab kau lah hidup aku lagi bermakna, sebab kau lah family and kawan aku kat malaysia tahu aku sihat sejahtera kat sini, sebab kau lah aku jumpa tet..haha! Jangan nak buat kontroversi pulak ek dalam 100th post ni. Start la tu korang fikir bukan-bukan. Ish2. What actually i want to say is point die sebab adanya belog ini bolehlah rewind balik memori masa dulu. Sometime kita takkan ingat apa yang jadi dalam hidup kita. So, my dearest belog ni la yang akan kembalikan all da memories. heee~

Ok. Sudah.

Tadi attend Orphan Day dengan Zati dan Wani after solat jumaat kat Masjid As-Siddiq belakang Baron, tepi sungai Nil. This event was held by Mansoura-Manchester Student Council. Anak-anak yatim dijemput datang and ada program/aktiviti dianjurkan dengan dorang bersama kami, student2 medic Malaysia, Egypt, and Saudi Arabia. Bukan senang tau nak anjurkan benda-benda camni. So, apelagi, kami pun serbu la dengan penuh semangat di dada. Kitaorang first yang sampai woh. Sila tepuk. HAHA. Semangat gell kan? HEHE

So, the event start pukul 1.30 - 4.00 pm. Girls and boys lain-lain. So, tadi main ngan perempuan je. Kami :

1. Taaruf
2. Main pecah belon
3. Main-main
4. Bagi cokelat and jajan kat mereka2 ni
5. Performance from mereka
6. Solat Asar bersama
7. Bagi hadiah (cincin, sepit rambut.. ala girly things la. haha)

Sekejap je, tapi sangat satisfying wa cakap lu. Hee~ Memang kalau nak tengok dari luaran, takkan nampak apa-apa selain PENAT dan LAPAR. Tapi, tengoklah dari dalaman, semua tu SANGAT BERBALOI bila...........

ANDA DAPAT HUGS AND KISSES FROM MEREKA! bayangkan, mereka tanpa parents, tanpa family, and diorang anggap anda yang baru kenal sejam yang lepas,sebagai family, apa perasaan anda? Kalau lah boleh I describe kan dengan kata-kata (cewahh~haha). But what I felt there is UNDESCRIBABLE. dan nasib bek mereka comel. HEHE.

So, let me tell something about 2 girls : Marwah and Anonymous :)

MARWAH

I sampai-sampai je kat masjid tu, terus main mata ngan Marwah as she sat in front of me. Unexpectedly and suddenly and tiba-tiba je, this green girl terus duduk atas riba I and peluk. I baru sampai 1 minit kot and dia dah manja-manja dah. I am a stranger but yet, I felt so close to her. Pelik kan? and yes, GOSH- she got a beautiful smile! Apa lagi, suruh Wani ambik gambar.HEHE. And lepas ambik gambar terus dia cakap, "Aizah mama" - translation BM : Nak mak saya. And die terus pergi kat penjaga dia tu. But then I terfikir, die anak yatim piatu, dia tau ke yang tu bukan mak die? Rasa bersyukur sebab ada emak yang I tau dia adalah emak I. And she taught me to appreciate those around me selagi masih ada waktu. Marwah, may Allah bless you :)


ANONYMOUS

Anonymous sebab I tak tahu nama dia. I tanya dia tapi dia tak nak cakap. This girl TERSANGATLAH susah nak diambil diangkat dipeluk dicium, sebab dia stick dengan penjaga dia. as boleh tengok kat gambar kat atas ni, dia pegang erat sangat kaki penjaga dia everywhere she goes. dahla macam kerek. HAHA. tak-tak. dia baik.

When I found her, she was alone, looking for her 'mom'. Dia asek cakap, "Feyn ummi? Feyn ummi?" translation BM : Mana mak saya? mana mak saya?. Dia macam nak nangis dah. So tak tahulah kenapa, I terus angkat dia and cakap, "Leyh? Mush khaf. Ummi heyna. Ummi heyna" translation BM : "Kenapa ni? Jangan takut. Mak kat sini. Mak kat sini". Cepat je ayat tu keluar. Maybe sebab niat yang membara nak amik gak budak kerek ni, so ayat tu keluar tiba-tiba. But ajaibnya, budak ni tak meragam bila di bawak. Elok je die I pegang and peluk dia. Siap ambik gambar lagi. dalam masa yang sama dia keep on saying, " Feyn ummi, feyn ummi?". Again terfikir lagi, budak sekecil ni dah kehilangan seseorang tempat dia bergantung, and Ummi yang dia kenal bukan ummi yang sebenar. Tapi still, penjaga mereka jaga dengan baikkk sangat. Tak ada mengeluh sepanjang program tadi, and dorang join sekali kot budak-budak tu. Murninya kerja mereka. Hmm. Itulah kerja dari hati yang ikhlas. Oh ye,last-last, si anonymous dah jumpa 'ummi' dia and terus melompat from I. HUHU.


So, sit back and tengoklah gambar-gambar sepanjang program Orphan Day ni tadi. 1001 things we had learnt and they really inspired me ^_^








And for the last pics ni, see through their eyes. Apa yang diorang tahu zaman ni hanya keseronokan, keceriaan, colourful. Tapi diaorang tak tahu apa yang menanti pada masa hadapan. Dapatke dorang lalui tanpa parents? Memang dorang ada penjaga, tapi anak orang tak sama dengan anak sendiri.

So, kene bersyukur sebab dari kecik kita ada mak ayah, yang sentiasa bimbing kita, sentiasa support kita. Marah-marah, tandanya mereka sayang.Mereka care pasal kita. Tegur-tegur semua tu adalah untuk kebaikan kita. Sebab mereka lebih awal makan garam. Mereka tahu fasa hidup kita sebab mereka pun pernah lalui gak dulu. Dan paling penting, kita dapat kasih sayang. Kasih sayang or english dia, LOVE, boleh ubah satu dunia. Yes, it can change the world - to be a better place. LOVE akan menyebabkan kita rasa wujud. LOVE menyebabkan kita rasa hidup. Betul kan? and kasih sayang from mak ayah kita jangan dipersiakan sebab itulah yang jadi pembakar diri kita, untuk jadi lebih baik, seterusnya balas balik segala jasa mereka walaupun kita tahu tak akan pernah terbalas semua tu.

And here are some videos to share.

A girl baca Surah Ar-Rahman (die hafal~)

video


They sang lagu "Ummi"

video


Err..a karate-show i guess? hehe~

video

Sekian. Tamat laporan saya untuk Orphan Day hari ini. HAHA

p/s : 3. Alhamdulillah.

4 comments:

XeN said...

yeke org 1st??ngeehehehe...btw..ktrang pon dpt girls jek...mayb ni umah anak yatim girl..best2..~

Aina Alia bt Rahim said...

weh ko da reti paki photoscape ek? haha tiru2

aunishbini said...

anan,
kak mir cakap ktorg org first. hehehe.ow gi gak ek ari tu? de girls je ek? igtkan ade boys gak. huhu

aina,
haha.aah.tak tiru.ilmu kene dikongsi. haha :)

XeN said...

ktrang la 1st.. =P...siap solat jumaat lg kat ctu..xprasan eh?laki mlayu ade dlm 5-7 org je